Annons
Annons

Grenar

Henrik von Eckermann och King Edward tog dubbla VM-guld i hoppning 2022.

Hoppning

Hoppning är den största grenen inom ridsporten, både i Sverige och globalt.

Therese Nilshagen och Dante Weltino Herning 2022.

Dressyr

Dressyr är en bedömningssport, på samma sätt som till exempel konståkning och dans. Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Parasport

Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsklubbar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Cirka 4 000 ryttare med funktionsnedsättning får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.

Jonna Britse på Quattrino.

Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

Sportkörning

I sportkörning tävlar man med häst eller ponny i fyrspann, par och enbet. Sportkörningen har, liksom fälttävlan, tre delprov – dressyr, maraton och precision.

Sara Henriksson och Elopolda.

Distansritt

Distansridning innebär ridning över längre sträckor som mestadels rids på tid, först i mål vinner. I Sverige tävlas det på distanser upp till 160 km som rids under en och samma dag men det kan också förekomma tävlingar som pågår under flera dagar.

Wow! Så här såg det ut på VM 2022. Nu är Ella Filippa Velander uttagen till 2024 års VM tillsammans med ny häst.

Voltige

Voltige är sporten – eller balansövningen – som föddes inom kavalleriet. Voltigen har som mål att "vara en lagsport för ungdomar där man genom träning och tävling uppnår en fin gemenskaps- och samhörighetskänsla".

Reining

Reining

Reiningen är en sport som passar hela familjen eftersom en välskolad reininghäst fungerar lika bra i skogen som på tävlingsbanan.

Tävling Working Equitation, Uppsala Ponnyklubb.

Working Equitation

WE är verkligen en bred gren. För att börja rida de enklaste klasserna i Working Equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd. I de högsta klasserna är dock svårighetsgraden hög med enhandsfattning, galoppiruetter och galoppombyten.

Foto: Roland Thunholm

Mounted Games

Kan det bli mer publikvänligt? Knappast – fart, fläkt och spänning hela tiden.