Annons
Annons
Therese Nilshagen och Dante Weltino i GP-dressyren Rotterdam 2019.

Fredrik Jonsving/Arkivbild

Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

Tävlingen inleds vanligtvis med en hästbesiktning, för att garantera att hästen är vid god hälsa och har en chans att genomföra tävlingen på ett bra sätt. Vid tävlingar på lägre nivå genomförs ibland besiktningen efter antingen dressyr – eller hoppmomentet. Vid de större tävlingarna som innehåller svårare klasser och genomförs över tre dagar inleds alltid sista dagen med ytterligare en hästbesiktning. När ordföranden i Ground Jury lyfter på den obligatoriska kubben kan ekipaget andas ut, då är de godkända för start. Det är mera regel än undantag att någon eller några hästar faller bort här.

Dressyr

Det gäller att visa upp en lydig och mjuk häst, problemet är bara att den topptränade fälttävlanshästen är en veritabel krutdurk! Hur många domare som dömer ett specifikt program beror på vilken nivå och klass tävlingen avgörs i. Domaren/Domarna sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningspunkterna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.

Terrängritt

Terrängprovet är höjdpunkten i fälttävlan. Den är spektakulär och består av ett varierande antal fasta hinder. Under de riktigt stora tävlingarna kan terrängrittens sträckning vara över en halv mil och innehålla över 30-talet hinder. Det gäller att ryttaren har en noggrann plan över sin ritt med en linje för varje hinder. Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar, där den snabbaste vägen samtidigt är den svåraste. Terrängritten kräver en helt annan hoppteknik av hästen än banhoppning. Terränghinder hoppas i högt tempo, hästen tar långa språng, hindren är fasta och om hästen slår i lite så händer ingenting.

Banhoppning

I banhoppning skall hästen gå i ett långsammare tempo än i terrängen, hoppa av närmare hindren och hoppa högt utan att toucha för då riskerar bommarna att rulla ned. Hoppningen är dessutom ett nervprov som ibland rids i omvänd startordning, dvs den som leder rider sist. En enda rivning kan bokstavligt talat betyda vinna eller försvinna.

Det är också denna nervkittlade spänning som gör fälttävlan till den fantastiska sport som den är, tävlingen är inte avgjord förrän alla ekipage har genomfört alla momenten.

Stora Enso Förbundssponsor

Stolt sponsor av svensk fälttävlan

Innehåll

Aktuellt