Annons
Annons
Therese Nilshagen och Dante Weltino Herning 2022.

Foto: Emma Wallskog/BIldbyrån

Stora Enso Förbundssponsor

Stolt sponsor av svensk dressyr

Dressyr

Dressyr är en bedömningssport, på samma sätt som till exempel konståkning och dans. Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Fem domare (sju på mästerskap och världscupfinaler) följer ekipagen med argusblick. Poängen från samtliga domare adderas och omvandlas till procent som sedan blir ekipagets slutresultat. Domarna tittar på hästens framåtbjudning och lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna och ryttarens inverkan, och sätter sedan poäng mellan 0 och 10. Vissa moment har koefficient. Om du rider fel väg blir det poängavdrag.

I bedömningen kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik. Mycket uppskattat av publiken som får se en helt ny uppvisning för varje ekipage. Vissa obligatoriska rörelser ska ingå, men här finns plats för fantasi och uppfinningsrikedom. Ofta ligger küruppvisningarna på en betydligt högre svårighetsgrad än de traditionella programmen.

Innehåll

Aktuellt