Paradressyrlandslaget 2024 är uttaget
Det är ett år då Paris är i de flesta toppidrottares tankar. Det svenska pararyttarna är inget undantag. Nu handlar allt om att bygga landslaget starkt för att bli helt klara för spelen som startar 28 augusti i den franska huvudstaden.
– Jag har jättehöga förhoppningar. Jag vet vad ryttare och hästar kan, säger Mette Ubbesen, förbundskapten som just tagit ut landslaget för 2024.
Årets landslag är detsamma som under 2023. Sverige kvalade till Paralympics vid EM 2023 i Riesenbeck med en åttondeplats i lagtävlingen och nu återstår också att bli uttagna av Svenska Paralympiska kommittén.
Jag tycker vi är starka. Vi har superfina hästar och nu behöver vi rutin för att få det sista med oss.
Några i individuella EM-medaljer blev det inte vid EM i Riesenbeck, men utifrån de samlade erfarenheterna från året och kvaliteten på ekipagen ser Mette Ubbesen stor potential i de landslag hon just tagit ut.
– Jag tycker vi är starka. Vi har superfina hästar och nu behöver vi rutin för att få det sista med oss, säger Mette Ubbesen.
I paradressyren kombineras dessa två hjärtefrågor och därför känns det väldigt bra ATG är med och stöttar Paradressyrlandslaget i sin satsning.
ATG har varit samarbetspartner till paralandslaget i olika former sedan 2015 och samarbetet fortsätter under 2024.
– Parasport och hästar ligger oss varmt om hjärtat. I paradressyren kombineras dessa två hjärtefrågor och därför känns det väldigt bra ATG är med och stöttar Paradressyrlandslaget i sin satsning, säger Camilla Hasselström, Head of External Corporate Communication på ATG.
Man startar landslagssäsongen med läger i Helsingborg 2-3 mars och efter det är planen att träffas för läger en gång i månaden.
– Vi ska jobba på att hjälpa en spänd häst att slappna av. Där tror jag vi har lite utvecklingspotential och att göra det på bästa sätt är viktigt för att hålla procenten uppe och hålla sig stabil på den nivån man har i sig, säger Mette Ubbesen.
Landslagsledningen vill också utveckla mer än själva tävlingsmomentet.
– Just det här att jobba under flera dagar som man gör på mästerskap är speciellt. Att hantera dagarna som är mellan starter, hur mycket man ska rida, hur mycket man ska ha hästen ute och kanske om man behöver ha en fysioterapeut. Det är sådant man alltid ska utvärdera för de är väldigt viktiga delar, säger Mette Ubbesen.
En lång rad observationstävlingar finns på programmet. Vallensbaek i Danmark är platsen för årets första internationella tävling och på hemmaplan väntar Enköping 28-29 mars, SM på Grevagården i Skövde 8-11 maj samt Laholm 26-28 juli.
Det blir ett spännande år. Det finns många som har chansen. Det är mycket på gång.
Tillsammans med resultatet från tävlingarna i tyska Hagen och nederländska Rotterdam i juni ligger de tävlingarna till grund för vilka som skulle ingå i laget man hoppas får biljett till Paralympics.
– Det blir ett spännande år. Det finns många som har chansen. Vi har flera med rutin och också några som har nya hästar. Det är mycket på gång, säger förbundskaptenen.
Vad har du för förhoppningar inför året?
– Det är svårt att säga. Vissa nationer är superbra, men det tycker jag att vi är också är. Om allt faller på rätt ställe så har vi chanser att gå långt, säger Mette Ubbesen, förbundskapten för svenska paralandslaget.
Landslaget i paradressyr 2024 hittar du HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: