Under Strömsholmsdagarnas tredje tävlingsdag gjordes det upp om nya medaljer och nu har fyra nya guldmedaljörer i Folksam Svenskt Mästerskap i paradressyr 2025 korats.
Det svenska paradressyrlaget fick en glittrande start på helgens internationella tävlingar i norska Borge – och segrade i nationsklassen före Norge och Danmark.
Tre av fyra ryttare från Paralympics i Paris 2024 och flera andra från landslagets toppskikt är i Borge, Norge för trestjärniga tävlingar. Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike B.J. anar fina kvitton från vinter- och vårträning. – Hittills känns formen väldigt bra, säger silvermedaljören från Paralympics i Tokyo 2021.
Paradressyrryttaren Pam Svane åkte till Ypäjä, Finland för första internationella tävlingen med hästen Raja. Hon åkte hem med tre segrar och en plats i landslagets A-trupp. - Jag är väldigt glad och tacksam, det är ett stort förtroende att vara med i en landslagstrupp, säger Pam Svane.
Sveriges pararyttare visade storform vid tävlingarna i tyska Mannheim. Anita Johnsson och Lotta Wallin levererade fina ritter och säkrade flera toppresultat, med varsinn pallplats i den avslutande finalküren som höjdpunkt. – Jag är jättenöjd! Det är klart att jag alltid vill vinna, men vi har lite kvar att jobba på, säger Lotta Wallin.
Tävlingsvistelsen till grannlandet i väst visade sig bli en riktig succéhelg för de svenska pararyttarna och samtliga svenska ekipage kammade hem flera blågula pallplatser i norska Kristiansand.
Från och med 2025 får svensk paradressyr en efterlängtad uppdatering när intermediareprogrammen för samtliga grader översätts till svenska. Översättningen innebär en större variation för pararyttare och skapar fler tävlingsmöjligheter runt om i landet.
Pararyttaren Renée Claesson-Ribring kan titta tillbaka på 2024 med stolthet efter en imponerande debut i Paralympics. Nu står det klart att Enköpingsryttaren är nominerad till Svenska Parasportgalan 2025 för sina prestationer i fjol. – Det är större än vad jag kan ta in, berättar Renée.
EM är höjdpunkten på kommande tävlingssäsong för paralandslagen i dressyr. Framåtandan är fortsatt stor och positiv. – Det blir ett väldigt spännande år, säger förbundskapten Mette Ubbesen som just tagit ut landslaget för 2025.
Publikfriande kürfinaler avslutade Paralympics i paradressyr. Tre svenska ryttare stod på startlinjen och fick alla fina framtidsbesked. - Det är en otrolig seger att veta att han har blivit så erfaren och cool, säger Louise Etzner Jakobsson om sin Goldstrike B.J.
För första gången på 16 år ställde Sverige upp med ett lag i paradressyren på Paralympics. Och även om det inte blev någon framskjuten placering är det en nöjd förbundskapten som summerar lagtävlingen. - Både hästar och ryttare har gjort det superbra. Vi bygger för framtiden och vi vet att det finns jättemycket mer att hämta, säger Mette Ubbesen.
Fredag morgon går de svenska paradressyrryttarna in i lagtävlingen på Paralympics i Paris. Det är första gången på 16 år som Sverige ställer upp med lag.
Louise Etzner Jakobsson och Lotta Wallin levererade i sina Paralympicsstarter och kvalade båda till lördagens kürfinal. Lotta Wallin satte dessutom personbästa med Questionmark.
Med tre paralympiska medaljer, två brons i Rio de Janerio 2016 och ett silver i Tokyo 2021, är Louise Etzner Jakobsson en av Sveriges bästa pararyttare genom tiderna. Nu får hon äran att bära den svenska fanan vid invigningen av Paralympics.
Lena Malmström missar Paralympics då hennes häst, Fabulous Fidelie, inte är redo för att tävla i Paris. Anita Johnsson och hästen Currant LA kallas in som ersättare.
Sverige dominerade NM i paradressyr i danska Skaarup. Av åtta möjliga guld tog de svenska ryttarna hem fem. Det blev dessutom ett silver och ett brons.
Fem svenska ryttare tävlade i helgen vid Danmarks Special Olympics festival. De imponerade stort med fem guld och totalt 10 placeringar på topp fem. – Jätteduktiga! Så målmedvetna och energiska allihop, säger Sandra Henningsson, gruppens ledare tillsammans med Helena Erlandsson.
Fem svenska mästare korades i de fem olika klasserna när Folksam SM i paradressyr avslutades med kürfinaler under lördagen hos Grevagårdens Ryttarförening.
Flera av ryttarna i spetstruppen i paradressyr har i helgen varit i Vallensbaek, Danmark och tävlat internationellt. Resultatet: en andraplats med laget och totalt fem segrar till de svenska ryttarna, varav tre gick till Louise Etzner Jakobsson. – Min häst var helt fantastisk, säger Louise efter tävlingen.
2024 blir Lotta Wallins andra fulla säsong inom paradressyr och hon är redan på högsta nivå. Målet är tydligt. – Varje tävling är kul i sig, men hela säsongen är upplagd för att hitta toppform till Paris, säger Lotta som till helgen startar den internationella säsongen i danska Vallensbæk.
Det är ett år då Paris är i de flesta toppidrottares tankar. Det svenska pararyttarna är inget undantag. Nu handlar allt om att bygga landslaget starkt för att bli helt klara för spelen som startar 28 augusti i den franska huvudstaden. – Jag har jättehöga förhoppningar. Jag vet vad ryttare och hästar kan, säger Mette Ubbesen, förbundskapten som just tagit ut landslaget för 2024.
På fredagen tog svenska landslagsryttaren Louise Etzner Jakobsson emot på två fina utmärkelser av Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda under Sweden International Horse Show.
De svenska ryttarna gjorde sitt yttersta i kürfinalen på EM i paradressyr i Riesenbeck. Bäst lyckades Louise Etzner Jakobsson som blev femma i grad IV.
Förbundskapten för landslaget i paradressyr, Mette Ubbesen har flyttat upp Lotta Wallin till spetstruppen. Lotta har gjort en stark säsong med stadigt förbättrat resultat internationellt.
Förbundskapten för landslaget i paradressyr, Mette Ubbesen har flyttat upp Lotta Wallin till spetstruppen. Lotta har gjort en stark säsong med stadigt förbättrat resultat internationellt.
Det blev en framgångsrik helg för det svenska paradressyrgänget på helgens internationella tävlingar i danska Vallensbæk. Lördagens andraplats i lagtävlingen följdes av två andraplatser i söndagens individuella kürprogram samt en tredjeplats.
Det blev blågul kross i Special Olympics i Berlin där Cathrine Csore/Emma tog hand om guldet i och Hanna Lagerquist/Lukas om bronset i Level B. Maria Larsson red in på fin fjärdeplats i Level A.
Placeringarna var många och bedömningsprocenten höga. Parans förbundskapten var mer än nöjd med tävlingarna i belgiska Waregem. – Outstanding bra var de, säger Mette Ubbesen, förbundskapten för svenska paralandslaget.
Hennes stora mål har varit att ta sig förbi Belgiens Michéle George, paralympisk mästare och världsmästare. I fredagens Grand Prix A Para Grad V i Waregem hände det. – När jag skulle sova igår var jag full av adrenalin, det är ju så härligt när man lyckas med en målsättning, säger Lena Malmström.
Den 6 september inleds europamästerskapet 2023 och då vill pararyttarna vara i årets bästa form. I helgen åker landslaget till Waregem för att ta ett nytt målmedvetet steg mot toppform.
Med sikte på EM i tyska Riesenbeck nästa år har nytillträdda landslagsledaren Mette Ubbesen tagit ut sitt första landslag. – Det jag har sett av flera hittills är världsklass, säger hon.
Paradressyr har vuxit de senaste åren med rekordmånga starter i årets SM. Sverige har många lovande ryttare på olika nivåer och under helgen var det dags för några av dem att visa upp sig på mässarenan under Sweden International Horse Show.
Svenska Ridsportförbundet tillsätter en ny förbundskapten och en ny ledare för utvecklingsgrupperna inom paradressyren. - Två ledare istället för en är en del i en utökad satsning med sikte på nästa Paralympics, säger Andrea Barth, sportchef.
Vill du utvecklas som paradressyrryttare och satsa mer på tävling nationellt och internationellt? Nu finns det möjlighet att anmäla till träning vid två tillfällen, på Flyinge respektive Strömsholm.