Annons
Annons

Blågul succé i Special Olympics på dansk mark

Gänget som gjorde det! Jimmy Andersson, Dennis Cederqvìst, Maria Eriksson, Maria Larsson och Cathrine Csore briljerade med idel topplaceringar vid danska stortävlingen för Special Olympics.

Foto: Privat

Fem svenska ryttare tävlade i helgen vid Danmarks Special Olympics festival. De imponerade stort med fem guld och totalt 10 placeringar på topp fem.
– Jätteduktiga! Så målmedvetna och energiska allihop, säger Sandra Henningsson, gruppens ledare tillsammans med Helena Erlandsson.

Ryttare inom Special Olympics har någon form av intellektuell funktionsnedsättning och tillhör paraförbundet. De tävlar däremot inte i Paralympics utan i stället i World Games som arrangeras av Special Olympics internationella förbund.

– Det finns en stor potential inom den här gruppen i Sverige. Just nu har vi runt 20 aktiva men vi skulle kunna fånga upp många fler, och det har vi flera projekt på gång för att kunna göra, säger Sandra Henningsson.

Men flera är redan i gång och tävlar internationellt. När Sverige fick inbjudan till den danska festivalen för Special Olympics, som hålls vartannat år, var fem ryttare redo att åka.

Verkligen jätteduktiga! De tog till sig informationen så bra och red med klara mål och tålamod.

Maria Larsson, Dennis Cederqvist, Cathrine Csore, Jimmy Andersson och Maria Eriksson var ryttarna som representerade Sverige i Fredrikshamn under den gångna helgen. Tillsammans med 1500 deltagare i massvis av idrotter tog de sig an utmaningen. Och de stod för stora prestationer.

– De är ju inga nybörjare men här var de verkligen jätteduktiga. De tog till sig informationen så bra och red med klara mål och tålamod, säger Sandra Henningsson.

De tyckte det var otroligt roligt!

På lördagen reds dressyren inom respektive grupp och på söndagen avgjordes working trail, vilket Sandra beskriver som en blandning av working equitation och gymkhana.

– De tyckte det var otroligt roligt. Vi svenskar var ganska propra och ordentliga för vi är inte riktigt vana vid att det avgörs helt på tid, men vi fick ju med oss guld även här, säger Sandra Henningsson när hon med stolthet summerar helgen för ryttarteamet i Special Olympics.

Svenska resultat vid danska festivalen i Special Olympics:

Grupp AA

Dressyr: Guld Maria Larsson 76,500 procent
Working trail: Guld Maria Larsson Tid: 2,17,75

Grupp A

Dressyr: Silver Dennis Cederqvìst 69,250 procent
Working trail: Guld Dennis Cederqvìst Tid: 2,01,63

Grupp BI

Dressyr:
Brons Jimmy Andersson 72,500 procent
4:a Cathrine Csore 68,750 procent

Working trail:
Silver Jimmy Andersson Tid: 1,38,93
4:a Cathrine Csore Tid: 1,42,59

Grupp BS

Dressyr: Guld Maria Eriksson 67,188 Procent
Working trail: Guld Maria Eriksson Tid: 2,07,42

Klasser Special Olympics

A, galopp
BI, travprogram utan stöd av ledare
BS, travprogram med stöd av ledare
C, enbart skritt utan stöd av ledare
CS, skritt med stöd av ledare

Läs mer här om Special Olympics Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt