Annons
Annons

Guld och brons till Sverige i Special Olympics

Karl Nilsson/Special Olympics Sverige

Det blev blågul kross i Special Olympics i Berlin där Cathrine Csore/Emma tog hand om guldet i och Hanna Lagerquist/Lukas om bronset i Level B. Maria Larsson red in på fin fjärdeplats i Level A.

Cathrine Csoré, Örebro FRK, Hanna Lagerquist, Enköpings RK och Maria Larsson, Spekeröds RK, är den starka trio som rider för svensk flagg när Special Olympics avgjörs i Berlin 17-25 juni.

Efter semifinalerna hade hela laget häng på flera medaljer. Både Maria Lagerquist och Maria Larsson gick till högsta gruppen i sina Levels, Maria i galopp-program och Hanna i travprogram. Cathrine fick byta Level efter missöden i semifinalen.

Cathrine Csoré kom till Berlin med ett tidigare World Games i ryggen och red den fina men svåra lånehästen Aemma i travprogram. Efter utmaningar i det inledande programmet hittade Aemma och Cathrine varandra i finalen – och tog guld.

– Jag trodde aldrig jag skulle klara av att ta guldet efter vårt haveri i semifinalen så jag är så lycklig.

Hanna Lagerquist från Enköpings RK gjorde sitt tredje World Games. Tillsammans med den underbara lånehästen Lukas förvaltade hon sin rutin på bästa sätt och knep bronset.

Hanna var stolt och grät av glädje efteråt.

– Idag var inte mina ben riktigt med mig men jag är så glad att jag lyckades ta medalj.

– Jag trodde aldrig jag skulle klara av att ta guldet efter vårt haveri i semifinalen så jag är så lycklig.

World Games-debutanten Maria Larsson från Spekeröds Ridklubb norr om Göteborg gjorde en riktigt bra debut och klättrade upp från fjärde till femteplats i ett stentufft startfält.
–Jag är så stolt att jag kude få Aemma at slappna av på banan. Det var en svår men fin lånehäst, säger hon men fick mersmak.
–Jag ska försöka kvala till nästa spel.

Framförallt är jag otroligt stolt över våra tjejers insatser.

Headcoach Sandra Henningsson gjorde sitt första åker från spelen fylld av glädje och underbara upplevelser, men också med tankar om hur det sportsliga måste förbättras.

- Det måste göras mer rättvist och säkert. Jag hoppas kunna bidra med mina tankar och förbättra spelen.

- Men framförallt är jag otroligt stolt över våra tjejers insatser. Jag vill också rikta ett stort tack till min hjälpcoch Carolin Wedemalm för alla hjälp.

Cathrine Csoré lotsade häsen Emma mot guldmedalj i Special Olympics Level D/B1

Foto: Karl Nilsson/Special Olympics Sverige

Karl Nilsson/Special Olympics Sweden

Special Olympics World Games är världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. 7 000 idrottare från fler än 170 länder och 26 idrotter deltar. I Sverigelaget finns totalt 41 idrottare fördelade på åtta idrotter; basket, bordtennis, bowling, friidrott, golf, judo, ridsport och simning. Tävlingarna pågår mellan den 17-25 juni.

Glimrande blågul guldmedalj!

Foto: Karl Nilsson /Special Olympics Sverige

Söndag
Det är ett stekhett Berlin och 30 grader som möter deltagarna. Ryttarna rider på lånade hästar och under söndagen gällde det att hitta rätt häst för uppgiften. Hanna Lagerquist, Enköpings RK, som rider Level B fick en perfekt match och vann måndagens semifinal med hästen Lukas på mäktiga 86%. Därmed leder ekipaget klassen och rider final onsdag.

Cathrine Csoré, Örebro FRK, och Maria Larsson, Spekeröds Ridklubb, fastnade till slut för stoet Emma som visade sig ha mycket egen vilja. I Catrines första dressyrruda under måndagen tog Emma kommandot och galopperade helt sonika ut från bana. Hon rider nu Level B och final på onsdag. Maria ligger delad femma efter en fin ritt och 75%. Därmed är ekipaget också klara för final onsdag.

Förutom hästar och ridsport innebär Special Olympics möten med andra idrottare, alla byter pins och får också möjlighet att ta en titt på Berlin.

Resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om världsspelen hittar ni på spelens officiella hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maria Larsson red upp sig ett hack i finalen i Level A och slutade på fin fjärdeplats.

Foto: Karl Nilsson/Special Olympics Sverige

Hanna och Lukas hittade knapparna direkt och stod för en säker insats som bar till brons.

Foto: Karl Nilsson/Special Olympics Sverige

 

Maria Larsson gratuleras av teamet till den fina fjärdeplatsen.

Foto: Karl Nilsson/Special Olympics Sverige

Segerglädje. Hanna och Lukas red på 86% och gick upp i ledning i Level B

Foto: Special Olympics Sverige

Cathrine Csorse och Emma hittade knapparna och är vidare till final i Level B.

Foto: Privat

Dressyrsnack. Från vänster Catrine, Maria, Eva Flygare Wallén medicinansvarig, Nora och Caroline Wedemalm, hjälpare.

Foto: Special Olympics Sverige

Maria Larsson och Emma, Special Olympics 2023

Foto: Privat

$fotoText

Maria Larsson

Foto: Special Olympics Sverige

Sverigelaget

Foto: Special Olympics Sverige

Publicerad:

Aktuellt