Annons
Annons

Hoppningens landslag 2023 – ”Siktet är inställt på Paris”

Dubbla VM-guld, två svenska världsettor under året, seger i Spruce Meadows, seger i Top 10-finalen, svensk världscupledning – efter OS-guldet 2021 bevisade svenska hopplandslaget under 2022 att de verkligen är bäst i världen. Nu presenteras landslagstrupperna för 2023.

- 2022 var ett fantastiskt år. Nu tar vi avstamp mot 2023 – med siktet inställt på Paris, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Det är ganska skönt att inte känna den pressen. Jag är trygg med det vi gör.

Han är en ledare som vunnit det mesta, men någon negativ press att fortsätta prestera känner han inte av.
- Nej inte alls faktiskt. Jag är otroligt glad över alla framgångar under de senaste åren. Men det går inte att jämföra ett år med ett annat. Jag ser det i stället som en utmaning att varje gång göra det bästa med det lag vi för tillfället har. Det är ganska skönt att inte känna den pressen. Jag är trygg med det vi gör.

När trupperna presenteras för 2023 är det med en del nya namn i listorna.
- Det är väldigt många intressanta ekipage i trupperna. Det ska bli spännande att följa dem och supporta dem på bästa sätt i deras satsning, säger Ankarcrona.

Vi har haft ögonen på Laurien under en lång tid.

Landslagslistor 2023

HÄR hittar du ryttare och hästar i landslaget 2023

I A-truppen är Linda Heed ny. Hon tar klivet upp från B-truppen med Laurien van Orshof (äg: Stall Heed AB).
- Linda har gjort en jättebra resa. Hon är en väldigt erfaren ryttare och vi har haft ögonen på Laurien under en lång tid. Där finns mycket potential och det senaste halvåret har verkligen bitar börjat falla på plats och resultaten kommit, säger Ankarcrona.

Amanda Landeblad är helt ny in i landslaget. Hon har tidigare funnits i den så kallade observationsgruppen som ligger på nivån under landslaget. Nu får hon en plats i B-truppen.
- Amanda har varit med i observationsgruppen under ett år och har gjort några väldigt bra resultat. Vi tyckte att hon var mogen att ta steget upp till B-truppen, säger Ankarcrona.

Om man vill vara med i sporten och prestera på en hög nivå är det absolut nödvändigt att bygga underifrån.

Glädjande är att flera av de svenska mästerskapsryttarna från A-truppen även har lovande unga hästar med i utvecklingsgruppen. Här finns hästar mellan 8-10 år som landslagsledningen bedömer har kvalitet för att på sikt vara aktuella för nationshoppningar.

- Om man vill vara med i sporten och prestera på en hög nivå är det absolut nödvändigt att bygga underifrån. Med det sagt så är det inte lätt att hitta hästar som räcker hela vägen till mästerskap. Det är mycket som kan hända längs vägen. Men det finns många intressanta hästar i den här gruppen, menar Ankarcrona.

Det viktigaste målet vi har framför oss är Paris.

EM 2023 i Milano – ett delmål

Under 2023 väntar ett Europamästerskap i hoppning. Det hålls 29 augusti – 3 september i Milano, Italien. Men Henrik Ankarcrona blickar längre fram – mot OS i Paris 26 juli – 11 augusti 2024.

- Det viktigaste målet vi har framför oss är Paris, det är huvudmålet. EM är givetvis ett delmål på vägen dit. Men hur vi kommer att använda EM i vår satsning är lite för tidigt att säga. Det kommer våren och sommaren att utvisa.

Granngården – stolt sponsor av svensk hoppning

Publicerad:

Aktuellt