Annons
Annons

Fälttävlanssatsning med OS-fokus

Foto: Roland Thunholm

Fälttävlan tar sats mot en säsong där fokus ligger på att ta ut riktningen mot OS i Paris 2024. Med en strålande fin sjätteplats vid VM i Pratoni, Italien, förra året säkrades OS-platsen vilket ger ett stabilt läge för fortsättningen.

- Det är förstås en stor fördel att OS-kvalet är klart när det gäller upplägg för både ryttare och hästar, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Vid VM i Pratoni var det svensk ”girl power” som glänste, Frida Andersén, Aminda Ingulfson, Sofia Sjöborg och Malin Josefsson.
- De fyra var väldigt bra tillsammans och de har mycket kvar att ge, säger Fredrik Bergendorff.

VM-laget utgör stommen i landslagets spetstrupp men där finns ytterligare två ryttare med massor av rutin.
- Louise Romeike har flera bra hästar men de är ännu ganska unga så vi får se i vilken takt de utvecklas, säger Fredrik Bergendorff.
Commando som startat fyrstjärnigt har kommit längst av Louises hästar, en annan är Caspian som fick utmärkelsen Morgondagens Häst på Ryttargalan i november.

OS-silvermedaljören från London 2012 Sara Algotsson Ostholt har två bra hästar, Chicuelo och lovande Dynamite Jack.
- Chicuelo gör stabila resultat och Dynamite Jack är en riktigt bra terränghäst som ska bli rolig att följa, säger Fredrik Bergendorff.
Sara fick uppladdningen av årets säsong störd när hon skadades i ett fall i våras men är tillbaka i sadeln och har ridit med flera goda resultat under hösten.

Landslaget i fälttävlan 2023

EM i fälttävlan 2023

EM i fälttävlan arrangeras i Haras du Pin, Frankrike 9-13 augusti. Förutom de sex ryttarna i spetstruppen finns fler som kan bli aktuella för EM.
- Lina Forsberg och Amanda Staam vill jag gärna se mer av och även Niklas Lindbäck som ju har massor av rutin i lagsammanhang kan bli aktuell, säger Fredrik Bergendorff.

Varje nation får sända sex ryttare till EM, fyra rider lag och två individuellt. Däremot kommer OS-formatet från Tokyo att gälla även i Paris, vilket innebär tre ryttare i laget.

Vi är bra på att ta hand om hästarna om något händer men kan göra mer för att lära oss förstå och förebygga innan det händer

Tre träningsområden

Just nu är det vintervila från tävlingarna men ryttarna ligger inte på latsidan.
- Vi har väldigt individuella upplägg utifrån varje ryttares förutsättningar men som lag har vi tagit fram tre fokusområden, säger Fredrik Bergendorff.

  • Dressyr – utökad träning och fler uppridningar av program samt mer sitsträning.
    - Dressyren har blivit bättre men jag hade hoppats att vi skulle kommit längre och nu det behövs ännu mer så vi har lagt till fler moment i träningen.
  • Tiden i terrängen – nu finns digital teknik, Equiratings, för att kunna analysera varje ryttare i framför allt terrängen.
    - Vi kan se var ryttarna växlar tempo, vilka linjer de väljer och var de behöver växla upp.
  • Hästvälfärd – även här finns ny teknik för att bättre kunna läsa av hästarna och kommunikationen mellan ryttare, ledning och veterinär har utvecklats.
    - Vi är bra på att ta hand om hästarna om något händer men kan göra mer för att lära oss förstå och förebygga innan det händer, säger Fredrik Bergendorff.

Under vintern hålls regelbundna träningar i både hoppning och dressyr på flera platser i Sverige.
- Sedan har vi tät kontakt med Louise och Sara i Tyskland och Sofia i England, säger Fredrik Bergendorff.

Den internationella tävlingssäsongen inleds i mars i Europa och i Sverige arrangerar Gärds Ryttarförening tävlingar i påsk, Kristianstad international Eventing.

Värdefull lagerfarenhet

En viktig uppladdning inför mästerskap är lagtävlingen Nations Cup som inleds i Italien i mars.
- Nations Cup är ett bra format och väldigt värdefullt för att ge ryttarna erfarenhet av lagtävlingar inför större uppgifter som mästerskap, säger Fredrik Bergendorff.

FEI Eventing Nation Cup 2023 – preliminära datum

  • 9-12 mars Montelibretti, Italien
  • 12-14 maj Chatsworth, Storbritannien
  • 1-4 juni Millstreet, Irland
  • 22-25 juni Strzegom, Polen
  • 13-16 juli Haras de Jardy, Frankrike
  • 20-23 juli Avenches, Schweiz
  • 17-20 augusti Arville, Belgien
  • 5-8 oktober Boekelo, Nederländerna

Publicerad:

Aktuellt