Annons
Annons

Frida Anderséns framtidsstjärna glänste i efterlängtade klassen hos Kristianstad International Eventing

Frida Andersén och Kitsch Couture HPK slutade 4:a i CCI4*-S hos Kristianstad International Eventing 2024.

Foto: Kim C Lundin

Det fanns äntligen chans att rida internationell CCI4*-S på hemmaplan. Då bestämde sig spetstruppens mästerskapsryttare Frida Andersén för att debutera framtidstjärnan Kitsch Couture HPK, och red rakt in på plats nummer fyra som bästa svenska ekipage.
– Vi gjorde en av våra bästa rundor någonsin i terrängen och det är otroligt positivt att ha en fyrstjärnig bana i Sverige, säger Frida Andersén.

Att debuten i internationell CCI4*-S kunde ske på svensk mark för det åttaåriga stoet Kitsch Couture HPK betyder mycket. Det är första gången på mycket länge som den svårighetsgraden finns med i den nationella kalendern och den är betydelsefull för möjligheten att utbilda hästar upp till mästerskapsnivå.

Arrangörerna hade gjort ett jättebra jobb. Terrängbanan var rytmisk och schysst. Och riktigt härligt när man kom ut till vattenhindret och såg all publik.

En finfin tävlingshelg hos Kristianstad International Eventing och Gärds Ryttarförening kunde summeras på måndagen.

– Det var en väldigt bra bana. Hästarna har tickat av många boxar av olika hinder och fått otroligt mycket bra erfarenhet. Jag har heller aldrig sett fler åskådare på plats i Gärds och alla ryttare som var där fick också se en fyrstjärnig bana, jag är säker på att detta kommer att ge väldigt mycket ringar på vattnet, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

– Arrangörerna hade gjort ett jättebra jobb. Terrängbanan var rytmisk och schysst och hoppbanan var tuff och bra. Och väldigt kul att det kom så mycket publik, riktigt härligt när man kom ut till vattenhindret och såg allt folk, säger Frida Andesén.

Hon var väl förberedd och är en så stark och säker terränghäst. Jag kände direkt att det var rätt nivå för oss.

Hon och Kitsch Couture HPK stannade på 47,1 straffpoäng och var drygt sju straffpoäng bakom vinnande Andreas Dibrowski, Tyskland, med Lillet 3. Tvåa och trea var Peter T Flarup med Fascination och Impressed.

– Jag spände bågen lite väl högt i dressyren för hon gick så väldigt bra på framridningen, det höll inte hela vägen där men jag är ändå nöjd med både dressyr och hoppning, säger Frida Andersén som hade 35.7 straffpoäng i dressyren, ett nedslag i hoppningen och 4.8 tidsfel i terrängen där hon var felfri på hinder.

Fint kvitto för satsningen på kommande svenska mästerskapshästar

Kitsch Couture HPK ingår i ”Unghästprojektet" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Svenska Ridsportförbundets och Swede Horses satsning för lovande fälttävlanshästar. Hon har också gått unghäst-VM som både sex- och sjuåring. Vid Kristianstad International Eventing debuterade hon nästa nivå i säsongens första tävling.

– Hon var väl förberedd och är en så stark och säker terränghäst. Jag kände direkt att det var rätt nivå för oss. Det kändes som att det inte funnits någon vinter och det var en av våra bästa rundor nånsin, säger Frida Andersén.

Det känns extra spännande och kul att en häst som vi haft i Unghästprojektet och följt så nära nu har gått fyrstjärnigt.

– Det känns extra spännande och kul att en häst som vi haft i Unghästprojektet och följt så nära nu har gått fyrstjärnigt. Flanders Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. var den första och nu är Kitsch Couture HPK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den andra, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Anna Nilsson och Crottys Rock slutade fyra i CCI2*-S hos Gärds 2024. Här vid polska Sopots CCI 3*-L 2023.

Foto: Arkiv

I CCI2*-S blev det dansk seger genom Luna Richter och Frankie. Med 31.0 straffpoäng var de 1.9 straffpoäng före klassens bästa svenskduo som var Anna Nilsson och Crottys Rock.

– Det var ganska mycket utslag i terrängen men en bra bana även där. Kanske att några får träna lite mer och då kommer de att vara redo för nästa steg när de ger sig ut igen. Väldigt fina tävlingar och en jättefin stämning hela helgen, säger Fredrik Bergendorff.

Nästa vecka åker stora delar av landslagets spetstrupp och utmanartrupp till internationella tävlingar i polska Strzegom där man arrangerar upp till CCI4*-S klass.

Fullständiga resultat från Kristianstads International Eventing Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Gärds Ryttarförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till livesändning hos Equisport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt