Annons
Annons

Unghästprojekt

Christoffer Forsberg på Camille K, vinnare i Bredders Trophy 2021 för femåringar.

Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté tillsammans med Swede Horse står bakom ett projekt med målet att hitta unga talanger till svensk fälttävlan.

Unga fälttävlanstalanger startade 2019 och är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och SWB. Projektet ska stimulera svenska uppfödare och hästägare att våga satsa på fälttävlan med mästerskap som långsiktigt mål. Syftet är att sprida kunskap om vilka kvalitéer man vill se i en fälttävlanshäst, och att hitta fler lovande unghästar.

Alla som tror sig ha lämpliga hästar för fälttävlan kan skicka in en ansökan. Hästar som blir uttagna i projektet får stöttning och mentorskap av en expertjury för vidare satsning. Uttagna hästar kan även lotsas vidare med Breeders Trophy som ett mål i en längre satsning.

Unga fälttävlanstalanger 2024 – anmälan öppen från 15 mars.

Anmälan är kostnadsfri och öppen för 4- och 5-åriga hästar, anmälan sker via det här formuläret. Öppnas i nytt fönster.

Hästägaren skickar in en film som domarna tittar på för att skapa sig en uppfattning om hästen är en talang för fälttävlan. De hästar som är intressanta för projektet bjuds in till mönstring i augusti/september (datum publiceras under våren). Platser: Flyinge, Mantorp och Strömsholm.

Filmen kan antingen skickas via Whatsapp 0706-011 053 eller mejla länk till levinlottis@gmail.com

Filmen ska innehålla:

  • Hästens exteriör från sidan, utan utrustning.
  • Ridning i skritt, trav och galopp där ryttaren försöker visa hästens register i alla tre gångarter. Inklusive minst en långsida i galopp i ett högre tempo.
  • Uppsutten hoppning över en enklare bana, efter hästens utbildningsståndpunkt och ålder.
  • Om hästen är 5 år ser vi gärna att det finns film från terränghoppning.

Tillsammans med filmen ska nedanstående information bifogas:

  • Hästens namn och registreringsnummer i SWB
  • Härstamning
  • Eventuella meriter på mödernet
  • Mankhöjd
  • Eventuella tävlingsmeriter/starter (5-åriga hästar)

Uttagningen görs av en expertjury bestående av förbundskapten Fredrik Bergendorff, Olof Axelsson, dressyrtränare till fälttävlans landslagsseniorer och ungdomar, och Gunilla Fredriksson, tidigare förbundskapten för fälttävlanslandslaget.

Publicerad: