Annons
Annons

Maria Herneks team ska säkra rättvisa och jämställda olympiska spel i Paris 2024

London 2012 var Maria Herneks första OS. Nu är den svenska toppstewarden redo för sitt fjärde.

Foto: Roland Thunholm

Hon präglas av integritet och lugn och hon har tackat ja till rollen som chief steward vid sitt fjärde olympiska spel. Nu väntar dagar i Versailles då det gäller att stå stadigt och säkerställa att alla regler följs.
– Vid ett OS har alla lite vassare armbågar än vanligt, och så ska det vara. Men då det gäller det också att vi är på tårna, säger Maria Hernek.

Frågan kom via brev. FEI ville föreslå henne som chief steward vid OS i Paris 2024 och undrade om hon var tillgänglig.

– Det är ju en viss stress så jag tänkte efter lite, men kände väldigt snart att jag ville tacka ja, säger Maria Hernek.

Som steward ska man se till att allt runt tävlingen och tävlingsplatsen sker enligt regelverket. Som chief steward leder man arbetet och har övergripande ansvar. Maria Hernek har en lång och gedigen erfarenhet av att vara internationell steward för hoppning.

Vårt fokus är att kommunicera, hjälpa och att förebygga att någon bryter mot reglerna. Och hästvälfärden ska vara i fokus.

Hon har ofta uppdrag vid världscuptävlingar och mästerskap, både som steward och chief steward. Hon håller utbildningar för stewards åt FEI och hon är handplockad som chief steward för hoppningen vid CHIO Aachen 2024, en av de mest anrika tävlingarna som finns.

– Vi är synliga och finns överallt. Vårt fokus är att kommunicera, hjälpa och att förebygga att någon bryter mot reglerna. Vi har två motton; ”level playfield” och ”fair play”, alltså jämställt och rättvis. Alla ska ha samma förutsättningar och hästvälfärden ska vara i fokus, säger Maria Hernek.

Bland annat kontrollerar man utrustning och uppmärksammar om någon faller utanför ramarna för hur man ska agera vid framridning samt kontrollerar att framhoppningshinder byggs enligt de regler som finns.

Som steward är man inte nära tävlingen där och då, men man är nära sporten. Man ser alla hästar, människor och är mitt i känslorna.

Man ska också se till det stora veterinära regelverket efterlevs och att miljön i stallet och på andra plaster är säker för hästarna.

– Vi behöver sällan ingripa och jag känner att vi är uppskattade och att vi gör skillnad. Som steward är man inte nära tävlingen där och då, men man är nära sporten. Man ser alla hästar, människor och är mitt i känslorna.

Hon är ett välkänt ansikte för hela hoppningens världselit. Som steward har Maria Hernek hela den internationella hoppscenen som arbetsplats.

Foto: Roland Thunholm

 

En arbetsdag kan börja med frukosten tillsammans med den som varit nattsteward, sedan ett möte med stallansvariga och därefter ordna med eventuella saker som dykt upp. Sedan är träning och tävling i gång och dagens jobb börjar.

– Är jag chief steward så har jag också möten med teamet och ser till att alla får mat och avlösning. Jag är beredd att hoppa in men bokar inte upp egna pass för jag behöver vara fri att samarbeta med veterinärer, ground joury och stallchef, säger Maria Hernek.

Det handlar om att lära känna alla så att alla ”miniteams” blir rätt sammansatt utifrån svagheter och styrkor och också att alla trivs och fungerar ihop.

27 juli inleder fälttävlan ridsporten vid spelen i Paris 2024. Då kommer alla förberedelser att vara noggrant gjorda.

– Regler, regler och regler. Jag läser alltid på. Jag ska vara på två tävlingar i Frankrike och jobba med franska stewards och det blir också mycket digitala möten och planering. Det handlar om att lära känna alla så att alla ”miniteams” blir rätt sammansatt utifrån svagheter och styrkor och också att alla trivs och fungerar ihop. Och jag kommer att ha fokus på juridiken så att det inte finns brister i processerna, säger Maria Hernek.

OS är väldigt speciellt, just att förstå hela den olympiska filosofin. Allas blickar är riktade mot spelen och ryttarna och tränarna har fyra års träning bakom sig.

Hon har en lång yrkeskarriär som rymdingenjör och är van att ha stort ansvar. Hon är lugn inför uppgiften men hon vet att det kommer att krävas mycket av henne och teamet i Paris.

– OS är väldigt speciellt, just att förstå hela den olympiska filosofin. Allas blickar är riktade mot spelen och ryttarna och tränarna har fyra års träning bakom sig. Alla blir väldigt fokuserade och människor blir annorlunda. Det finns alltid länder som försöker få fördelar och vi måste vara uppmärksamma, ingen ska vara längre på träningsbanan än någon annan, säger Maria Hernek.

Om det blir något mer OS få vi se, kanske att jag får lämna över till nästa generation efter det här.

Meritlistan är redan lång. VM i Kentucky, Normandie, Tryon och Herning. EM i Aachen. OS i London, Rio och Tokyo. Och Paris 2024 kommer allt närmare.

– Det ska bli väldigt spännande och roligt. Om det blir något mer OS få vi se, kanske att jag får lämna över till nästa generation efter det här, säger Maria Hernek.

Publicerad:

Aktuellt