En häst som ingick i det belgiska fälttävlanslaget på OS i Paris har testat positivt för dopning. Det innebär att hela det belgiska laget, som slutade fyra på OS, diskas och Sverige flyttas upp till femte plats.
Ribban var högt satt när Henrik von Eckermann gick in i den individuella OS-finalen i hoppning. Men drömmarna krossades efter banans åttonde hinder. – Resultatmässigt, i det här läget är det nog det värsta som har hänt mig, säger Henrik efteråt.
I Paris-OS har banbyggarna Santiago Varela och Gregory Bodo tagit bandesign till nya nivåer. De nöjde sig inte med att varje hinder skulle vara vackert och franskt, de skulle också berätta en särskild historia.
Henrik von Eckermann inledde med en snabb felfri runda med King Edward i det individuella kvalet i hoppning på OS i Paris. Därefter blev det dystrare besked för hans lagkamrater, som missar finalen. – Det var otroligt skönt att gå i mål felfritt, säger Henrik.
Det blir samma tre ryttare i det individuella kvalet som red laghoppningen, det slår Henrik Ankarcrona fast dagen innan klassen. – Deras hästar har sett väldigt, väldigt bra ut, säger han.
Jakten på individuella medaljer börjar nu! Det har blivit dags för individuellt hoppkval på OS i Paris. Här hittar du startnummer, TV-tider och regler för OS-hoppningen.
Patrik Kittel blev bästa svensk i den individuella finalen på OS i Paris 2024. – Det var fantastiskt att få vara där inne, säger Patrik efter sin ritt.
Lagfinalen i dressyr på OS började inte som det var tänkt för svenskarna, när både Juliette Ramel och Therese Nilshagen fick problem inne på banan. Patrik Kittel kunde sen avsluta stabilt och ta laget till en sjundeplats. – Otroligt tråkigt att det händer nu, säger Juliette Ramel.
Magnus Ringmark är i Paris för att döma OS-dressyren - och säkerställa att hästarna mår bra inne på banan. Enligt honom har domarna en nyckelroll för hästvälfärden och makt att styra utvecklingen.
Efter guldet i Tokyo var förväntningarna skyhöga på det svenska hopplaget på OS i Paris. Väl i finalen blev det ett snöpligt nedslag för alla tre ryttarna och en sjätteplacering. – Det var inte tillräckligt bra, säger Peder Fredricson.
I Paris-OS 1924 blev det storslam för svensk ridsport. Två guld och två silver, bästa nation totalt och medalj i alla tre grenar. Hur många blir det i år, hundra år senare?
Laghoppningen på OS startade på bästa sätt, med felfritt av Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson. Därefter blev det en rysare när Peder Fredricson fick ett missförstånd in på sista linjen. – Fram till det hände var känslan väldigt bra, han hoppade nog en av de bästa rundorna någonsin faktiskt, säger Peder.
Therese Nilshagen var sist ut i laget på OS och hon levererade exakt det hon skulle – en stabil ritt som gav Sverige en biljett till lördagens final, som går i grand prix special. – Det här bräcker allt
Dressyren på OS i Paris är inledd och det var Juliette Ramel och Patrik Kittel som gick ut först för Sverige på arenan framför slottet Versailles. – Det här är ju once in a lifetime, säger Juliette efter sin start.
När OS i fälttävlan avgjordes med banhoppning var det en stabil svensk trio som gick in på arenan. Efter fina rundor klättrade det svenska laget till en sjätteplats. – Det har varit fantastiskt från start till mål, säger Frida Andersén som även blev bästa svensk individuellt.
Med drygt 40 000 i publiken var det en atmosfär som ryttarna långt ska glömma när de red ut i Versailles slottspark för årets OS-terräng. – Jag har aldrig hört publiken i terrängen förut men här hördes det hela vägen, säger Sofia efter rundan.
Terrängbanan i Versailles har beskrivts som den vackraste de sett av både ryttare och ledare på plats i Paris. Under söndagen är det äntligen dags för terrängprov i OS 2024. – Min plan är att inte lägga till mer straff, säger Frida Andersén.
OS i Paris är inlett med fälttävlans dressyrprov och det var en överlycklig Sofia Sjöborg som kom ut från banan efter en i stort sett fläckfri OS-debut. – Jag har redan gråtit tre gånger, säger hon efter sin start.
Det svenska OS-laget i hoppning är på plats i Paris. Första hoppkvalet rids på torsdag och nu har förbundskapten Henrik Ankarcrona bestämt laguppställning.
På pappret är det tydligt att det är dressyren som är svenska fälttävlanslagets svaga punkt. Men det finns en man som gör allt för att vända trenden och lyfta poängen. Olof Axelsson är dressyrkillen som bytt gren och antagit utmaningen.
Under fredagsmorgonen visades fälttävlanshästarna upp för veterinärteamet i Paris, alla svenska hästar godkändes och laget är därmed officiellt redo för OS-start.
Under måndagen anlände de första svenska OS-hästarna till Paris. Det är fälttävlanslagets hästar som är först på plats i det svenska precamp-stallet i Versailles. - Alla har rest väldigt bra och ser pigga och fräscha ut, säger Enar Tollig, landslagsveterinär fälttävlan.
Måndag 8 juli är sista dag att anmäla alla ekipage till OS i Paris. Sveriges Olympiska Kommitté och dressyrens förbundskapten Bo Jenå presenterar nu de återstående två ryttarna till det svenska dressyrlaget. Dessutom har Patrik Kittel valt häst.
Totalt tio svenska ryttare blev under lördagen klara för OS i Paris när Sveriges Olympiska Kommitté och ridsportens förbundskaptener presenterade trupperna i hoppning, dressyr och fälttävlan. Ytterligare två dressyrryttare tas ut den 8 juli.
Hon präglas av integritet och lugn och hon har tackat ja till rollen som chief steward vid sitt fjärde olympiska spel. Nu väntar dagar i Versailles då det gäller att stå stadigt och säkerställa att alla regler följs. – Vid ett OS har alla lite vassare armbågar än vanligt, och så ska det vara. Men då det gäller det också att vi är på tårna, säger Maria Hernek.
December 2023. Kalendern var full sedan länge och OS i Paris fanns inte inskrivet. Då ändrades förutsättningarna för fälttävlans Ground Jury och den svenska toppdomaren fick ett telefonsamtal. – Jag försäkrade mig om att en inbokad tävling i England kunde hitta en ersättare och sedan blev det ett självklart ja, säger Christina Klingspor som är klar som ordförande i Ground Jury vid 2024 års olympiska spel.
Spaniens Santiago Varela och hemmanationens Gregory Bodo – två mycket respekterade hoppbanbyggare står för hoppbanorna på kommande olympiska spel. – En av mina absoluta favoritbanbyggare, har Peder Fredricson tidigare sagt om Santiago Varela.
Den 1 december öppnar registreringen för att beställa biljetter till OS i Paris 2024. Nytt är att det bara finns en websida att beställa från och att det blir dragning om vilka som får möjlighet att beatälla.