Aktuellt

häst

Utbildningar och aktiviteter som är öppna nu för anmälan. Du hittar dem här.

häst

Föreningar och ridskolor från hela landet kan beställa barnmärken från vår webshop.

häst

Här kan du som är deltagare eller tävlingsarrangör hitta all information.

Verksamhetskalender

häst

Alla ska kunna känna sig trygga och trivas i stallet. Tillsammans jobbar vi för en ridsporten fri från mobbning och övergrepp.

häst

Inom all hästsport ska hästens välbefinnande alltid komma i första hand. Vi arbetar för en schysst sport på hästens villkor.

häst

Att tänka på säkerhet är en viktig aspekt i all ridning och hästhantering. Här finns kunskap som är en viktig pusselbit i arbetet.

Nyheter SvRF

 • Arvika Ridklubb är Årets ridskola 2022
  29 nov 2022 10:20 En liten klubb med stort hjärta och kvalitet i varje detalj. Arvika Ridklubb är Årets ridskola 2022, ett pris som delas ut i samarbete med Folksam på Ryttargalan ikväll.
 • Finalfeber i SIHS Käpphäst
  26 nov 2022 22:53 Över fyrahundra käpphästekipage hoppade om finalbiljetterna på fem platser i landet. 40 finalister tog plats i superfinalerna under Sweden International Horse Show där Linn Marelius segrade i lördagens 50 cm-klass.
  - Jag kom hit för att vinna, säger hon.

 • Julie Axell Bramervaer och Wilma Bertilsson får Petrus Kastenmans stipendium
  27 nov 2022 23:35 Julie Axell Bramervaer och Wilma Bertilsson är årets mottagare av stipendier från Petrus Kastenmans minnesfond. Fonden är skapad av familjen Kastenman till minne av Petrus Kastenman som vann OS i fälttävlan 1956 i Stockholm.
 • Med sikte på framtida medaljer – Kajsa Björe tar plats i ATG Talang
  22 sep 2022 00:00 Åtta nya ryttare tar plats i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang. En av dem är hoppryttaren Kajsa Björe. - Det är en stor glädje och lättnad att komma med, det finns så mycket att utveckla och lära sig, säger hon.
 • ATG:s paradressyrtalanger på SIHS mässarena
  25 nov 2022 16:05 Paradressyr har vuxit de senaste åren med rekordmånga starter i årets SM. Sverige har många lovande ryttare på olika nivåer och under helgen var det dags för några av dem att visa upp sig på mässarenan under Sweden International Horse Show.
 • Rutinerat ekipage tog hem segern i SIHS Käpphäst
  28 nov 2022 00:15 Det bjöds på käpphästtävlingar i dagarna två under Stockholm International Horse Show. På söndagen höjdes ribban till 70 centimeter och det blev något av en favoritseger i klassen. Emmelina Folkung och hästen Coffee har nämligen hoppat hem seger i Friends Arena förr.

Nyheter från föreningar

RF -SISU Stockholm

 • Solveig Malmkvist - 90-åriga pionjären som älskar judo
  17 nov 2022 11:00 Hon bröt ny mark för kvinnor inom judo på 60-talet, har fått publiken i Tokyo extas och brinner för Parasport. Möt 90-årige Solveig Malmkvist, från IK Södra, som inte kan tänka sig ett liv utan Judo.Tidigt 60-tal i södra Stockholm. En trappa leder upp till träningslokalen i Gubbängshallen.
  Solveig Malmkvist kliver in. Hon sveper snabbt med blicken över lokalen. Överallt är det män som övar på kast. Det blir tyst när de ser henne.
  – Det kändes som jag kom från månen, säger Solveig och skrattar.
  – En kort stund efter mig kom min man Lennart. Efter några minuter var vi i gång med träningen.
  Det var en lång uppvärmning där Solveig hade nytta av sin bakgrund som gymnast. Det var alltså den första av tusentals träningspass de kommande 60 åren. Vi återkommer strax till förra seklet.
  Tillbaka till 2022.
  Solveig berättar att hon trappat ned som ledare. Just nu håller hon ”bara” i två träningar i veckan.
  – Nu har jag en grupp med småbarn i Huddingehallen på onsdagar och träning för funktionsnedsatta i Farstahallen på torsdagar.
  De senaste åren har hon inte varit lika aktiv på mattan som tränare.
  – Många av mina tidigare elever har blivit ledare och jag kan styra träningarna vid sidan av.
  Precis som för många andra inom idrottsrörelsen blev det en ofrivillig paus under pandemin.
  – Vi kunde ju inte nudda varandra, därför stängde stora delar av vår verksamhet ner. Det var väldigt tråkigt, men privat körde jag på relativt normalt och var ute i samhället, dock med munskydd på.

  Vi återvänder till Gubbängshallen för 60 år sedan.
  Solveig föll pladask för judo efter den där första träningen.
  – Jag tyckte det var så fantastiskt roligt. I början fick jag inte träna med männen och när det var kast sa dem: vad ska vi göra med dig? Jag fick träna på en matta bredvid.
  – Det triggade mig. Jag tänkte inte ge upp. Det här ville jag verkligen och det fanns en sådan positiv anda inom judon.
  Solveig poängterar att hon hela tiden kände sig välkommen, men att de som var med i föreningen inte visste hur de skulle hantera henne som enda kvinna i klubben.
  – Det var andra tider då. Men det dröjde faktiskt inte länge innan jag var juvelen i kronan när vi hade uppvisningar för att rekrytera. Då fick jag kasta tränaren och blev särbehandlad på ett positivt sätt.
  Redan ett år efter att hon börjat var hon en av dem som startade upp IK Södra.
  – Jag tog hand om barngrupper bara ett par år efter att jag börjat. Plötsligt stod jag med 70 barn som ledare. Vi gick in hårt för att locka fler tjejer och vi lyckades få in fler och fler i föreningen
  Inom judosporten ses Solveig som en stor dörröppnare för kvinnor inom judon i Sverige.
  – Jag har aldrig tänkt på det. Det var så vansinnigt roligt och då ville jag att andra också skulle få chansen att prova på vår idrott. Efter några år breddade vi föreningen och tog in Kendo, Aikido och Ju-Jitsi.
  Solveig tävlade själv i Kendo, en kampsport där deltagaren har svärd och en mörk dräkt. 1970 var hon med och tävlade i det första världsmästerskapet i Kendo som arrangerades i Tokyos klassiska budoka inför fullsatta läktare.
  – Det var en sport för män och jag var den enda kvinna som var med.
  Inledningen på den första VM-matchen gjorde att Solveig blev kändis i Japan.
  – I min första match skrek jag så det ekade i hela budokan och fick in en smäll direkt på min manlige motståndare. Alla i hallen skrek av upphetsning. Efter det var jag med i varenda tidning i Japan och åkte runt i landet och tävlade.
  Solveig Malmkvist på Kendo-VM 1970 i Tokyo. 
  Solveig var en pionjär för funktionsnedsatta inom kampsporten. 1970 blev hon inbjuden till Tomtebodaskolan för att visa upp judo för dem med en synnedsättning.
  – Jag hade inte träffat synskadade på när håll förut. Det stod 18 förväntansfulla barn framför mig när jag kom in i idrottshallen. De var inte falltränade så de fick ställa sig på rad och få mig att falla. De hade vansinnigt roligt och även jag.
  – Det var inte som jag föreställt mig. Jag trodde att alla var blinda. Det var en upplevelse och kontakten med funktionsnedsatta har sedan dess betytt mycket och är mer känslomässig för mig.
  Sedan det mötet för mer än ett halvt sekel sedan har Solveig tränat funktionsnedsatta.
  – Jag vet ungar som knappt kan röra en fena men som klarar judo genom all glädje som kommer från rörelse. Jag har även haft många med Downs syndrom genom åren och judon passar dem enormt bra. Att lära dem rörelse och se glädjen och gemenskapen som det medför betyder mycket.
  Vill er förening starta upp Parasport? - läs mer här. 
  Under sina 60 år som ledare har Solveig Malmkvist fostrat tusentals barn och ungdomar. Många av dem är ledare i dag, vissa har även fått internationella framgångar och tävlat på OS. Hon har alltid varit helt ideell som ledare.
  Solveig i en tidning från 60-talet. Rubriken vittnar om en annan tid. 
  Inom idrottsrörelsen pratar man om ”Idrott hela livet” och alla fördelar man har av att vara aktiv länge.
  – Jag har utvecklat bra muskler som gör att jag fungerar i vardagen. Jag bor i hus och kör bil. Vi inom judon har alltid lite ont någonstans, man blir inte pipig av sig, utan utgår från att du ska klara av allt.
  Vad skulle du sakna mest om du skulle sluta i dag?
  Solveig blir tyst några sekunder och tänker efter.
  – Jag kan inte föreställa mig ett liv utan judo.

 • Utbildning leder till Framgång!
  24 okt 2022 17:17 Den 20 oktober samlade vi 20 föreningar i Stockholmsdistriktet där målet var att ge de engagerade deltagarna en inblick i våra metoder för folkbildning.
  Ett av RF-SISU Stockholms viktigaste uppdrag är att stötta föreningarna i Stockholmsdistriktet med utbildning och utveckling av verksamheten. Ett sätt är att skapa en plats för samtal.


   
  Det blev fina samtal under kvällen och deltagarna fick testa fyra olika metoder hur de kan bedriva folkbildning i föreningen.
  - Fantastiskt att se alla deltagare från alla föreningar i olika idrotter engagera sig i samtalen. Det tar verkligen upplevelsen av utbildningen till högsta nivå.” säger vår idrottskonsulent Mattias Mårtensson.


  ”Att veta är bra, att veta tillsammans är bättre” - det är vad vi kallar Folkbildning. Det är i samtalet med andra som vi kalibrerar kunskaper och får dem att smälta samman.
  Tack till alla er som deltog!

 • Se våra idrottskonsulenters tips
  18 okt 2022 11:13 Den här veckan är det fokus på Folkbildning. Våra idrottskonsulenter Sheen Mawle och Stina Gällroos ger sina tips på litteratur för lärande för styrelser, ledare och aktiva.
  Att lära sig nya saker och utvecklas är kul! Särskilt om man gör det tillsammans med andra. Genom vår folkbildningsverksamhet hjälper vi idrottsföreningar och dess medlemmar att växa. Tillsammans lär vi oss, vi förenas, vi reflekterar, vi samtalar och vi utvecklas – det är precis det som är kärnan i folkbildningen.

  Genom samtal i lärgrupper får ledare, tränare, idrottsaktiva och andra medlemmar möjlighet att diskutera och reflektera kring viktiga och värdefulla frågor för att utveckla sig själva och föreningens verksamhet.  Tillsammans sätter vi idéer i rörelse!

 • Game on eller game over?
  14 okt 2022 16:50 Välkommen på Tränarforum Stockholm den 17 november där temat är: Kunskap om ungdomars utveckling kan vara vägen framåt. Ibland kör det ihop sig. Du har lagt ned massor med kraft på att lägga upp träningen på ett bra sätt. Ändå fungerar det inte. Någon vill sluta träna. Andra verkar omotiverade. Vissa vill inte följa med på träningslägret.

  De flesta ungdomstränare kan nog känna igen känslan av att det många gånger kan vara svårt att förstå varför ungdomar gör och säger som de gör. Tränarforum Stockholm bjuder in till en spännande frukostföreläsning som kan hjälpa dig att utveckla ditt ledarskap.

  Läs mer och anmäl dig här. 

 • Doping fortsätter att öka – utbilda er förening genom Antidoping Sverige
  10 okt 2022 13:15 Den här veckan är det den årliga uppmärksamhetsveckan mot doping. - Tyvärr ökar användningen och det påverkar oss inom idrottsrörelsen och träningsmiljöerna, säger Lars Jonsson, sakkunnig inom antidoping på RF-SISU Stockholm.RF-SISU Stockholm samverkar med PRODIS, som ansvarar för uppmärksamhetsveckan. PRODIS är ett nationellt nätverk som jobbar för att förebygga och minska användningen av dopingpreparat.
  - Användningen av anabola och androgena steroider i samhället ökar. Dessvärre kvarstår det stora problemet med användningen av kosttillskott där det inte finns ett fungerade kontrollsystem. Det medför misstagsdoping och i dag är var sjätte dopningsfall kopplat till kosttillskott, säger Lars Jonsson och fortsätter:
  – Vi jobbar hela tiden aktivt för att förebygga antidoping genom olika utbildningsinsatser i samverkan med förbund och föreningar.
  I dag finns det flera olika digitala utbildningar som arrangeras av Antidoping Sverige.
  – För föreningen är det viktigt att genomföra ”Vaccinera klubben mot doping”. För de som är aktiva och ledare som är 15 år och äldre önskar vi att de genomför utbildningen ”Ren Vinnare”. 
  PRODIS budskap inför den årliga uppmärksamhetsveckan, vecka 41:

  Dopning är ett folkhälsoproblem – inte i första hand ett idrottsproblem.
  Dopning är olagligt och utgör en risk mot hälsan.
  Dopning är ett komplext problem som bäst belyses utifrån olika infallsvinklar, som till exempel självbild, skeva kroppsideal, extrema kosttillskott och risker.
  Polisens intresse för dopning har ökat markant på senare år eftersom man från myndighetens sida ser kopplingar till annan kriminalitet som blandmissbruk, vapenbrott, våldsbrott (inklusive våld i nära relation) och gängkriminalitet.
  Dopning är inte bara är olagligt och skadligt - ett missbruk riskerar också att leda in på en brottslig bana. Att fånga upp ungdomar och unga vuxna tidigt är därför önskvärt. Gymmet är en plats där många unga finns, dessutom i träningsmiljö, och därför också den kanske viktigaste platsen att arbeta preventivt.
  Att förebygga dopning är både kostnadseffektivt och imagebyggande för gymmen. Fler gym borde ta ställning och bedriva ett aktivt förebyggande arbete i samordning med relevanta aktörer.

 • Nynäshamns innebandyklubb tog hjälp av RF-SISU Stockholm för nystart efter pandemin
  29 sep 2022 14:49 Efter pandemin ville Nynäshamns innebandyklubb få en nystart för alla sina ledare. Helgen finansierades delvis av återstartsstödet och engagemanget bland ledarna var stort. Helgen leddes delvis av RF-SISU Stockholm i samverkan med Stockholms Innebandyförbund och föreningen fick även hjälp genom återstartsstödet efter Corona.– Vi på RF-SISU Stockholm höll i ett pass. Vi pratade om idrottens värdegrund och normkritiskt tänkande, där vi använde oss av normbollen som är kortlek med olika frågor som man lyfter in i samtalen. Det skapar ofta bra och givande diskussioner, säger Stina Gällroos, idrottskonsulent för innebandy på RF-SISU Stockholm.

  Helgen handlade mycket om vilka vägar föreningen ska ta för att utvecklas i framtiden och andra viktiga gemensamma frågor för hela föreningen. Från aktiva till ledare och förtroendevalda.– Det var en stor uppslutning och ett enormt engagemang bland ledarna som var i alla åldrar. Alla lag i föreningen representerande. Det är fantastiskt kul att få vara ute och se en sådan verkstad som i slutändan kommer utveckla föreningen som de kommer ha stor nytta av i framtiden, säger Stina.
  Vill er förening samverka med oss, läs mer här.