Grönt kort

FOTO: Anna Zetterlund

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.

Generell information

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör.

Från och med det år den tävlande fyller 13 år kan han/hon själv gå grönt kort kursen och avlägga proven. Från och med 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget Grönt kort.
För barn upp till och med 13 år gäller att målsman/vuxen person som idag inte har Grönt kort ska delta i kursen, och ta Grönt kort samt därefter ansvara för barnet och dess handlingar under tävling. Barnet rekommenderas delta på kursen tillsammans målsman/vuxen person.
Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan arrangera Grönt kort-kurser samt genomföra examinationer.

 • Här hittar ni aktuella kurser i Grönt kort runt om i distriktet.

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida Öppnas i nytt fönster..

För dig som ska gå kurs

Grönt kort-kursen består både av en fysisk träff med kursledare och en utbildningswebb. Du genomför Grönt kort på webben innan den fysiska träffen. Den ska vara genomförd och godkänd minst 5 dagar innan träff med kursledaren. Testerna innehåller frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen.

Det här behöver du göra

 1. Anmäl dig till en Grönt kort kurs, om inte din förening anordnar någon kurs kan du titta på aktuella kurser i Grönt kort runt om i distriktet.
 2. Ha koll på förkunskapskraven Pdf, 126.1 kB, öppnas i nytt fönster. (PDF med intyg och förkunskapskrav) som är nya sedan 2021.
 3. Grönt kort kursen är uppbyggd i två delar
  - En del som du gör på webben, tar ca. 10 timmar totalt.
  - En fysisk del som du har tillsammans med kursledare, ska omfatta minst 9 timmar uppdelat på ett eller flera tillfällen.
 4. Vill du ta Grönt kort ska du kontakta din Grönt kortansvariga (provledare) i föreningen eller distriktet som kan ge dig information om när nästa Grönt kortkurs startar. Här finns samtliga Godkända provledare Pdf, 95.4 kB, öppnas i nytt fönster. i Smålands Ridsportförbund (uppdaterad 231003)

För dig som är provledare

Föreningar som anordnar kurser ska meddela distriktet om er förening planerar att ha kurs i Grönt kort. Maila er kursinbjudan till anna.zetterlund@ridsport.se i god tid innan kursen. Här finns samtliga Godkända provledare Pdf, 95.9 kB, öppnas i nytt fönster. i Smålands Ridsportförbund.

Sedan 2021 används inte de fysiska kursböckerna längre. Deltagare och kursledare använder sig istället av den nya Gröntkortwebben på SISU Förlag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tillgång till webbplatsen ges till kursdeltagarna genom dialog med kursledaren.
Kursdeltagare ska vara klara med uppgifterna på webben senast fem dagar innan träff med kursledare.
Grönt kortmaterialet finns även som talbok för den som har en läsfunktionsnedsättning. Går att låna vid närmsta folkbibliotek eller Myndigheten för Tillgängliga Medier, www.legimus.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om du är synskadad eller dövblind kan du få Grönt kort-talboken kostnadsfritt av Synskadades Riksförbund Folkbildning 122 88 Enskede, 08 – 39 90 00 eller folkbildning@srf.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För dig som har ett gammalt Grönt kort

Detta gäller från 1 januari 2022 för dig som har ett gammalt Grönt kort

 • Grönt kort är första steget för den som vill tävla inom ridsporten.
 • Det är ett kvitto på att den som vill lösa tävlingslicens känner till de regler som gäller för att tävla.
 • Ridsport är en idrott i utveckling och mycket har hänt inom tävlingsverksamheten vad gäller regler.
 • Tävlingsreglementet uppdateras vartannat år.
 • Det har bland annat kommit ett nytt regelverk mot dopning och otillåten medicinering, detta är ryttarens ansvar att känna till.
  För att tävlingsryttare ska vara uppdaterade på gällande regelverk införs nya rutiner för registrering av Grönt kort. Syftet är att alla tävlande ska ha aktuella kunskaper om tävlingsregler, hästvälfärd, säkerhet och värdegrund.

För att följa och säkerställa det ovan beskrivna behöver du som tagit grönt kort före 2011, men inte registrerat det i TDB göra följande

 • Ryttare som tagit Grönt Kort före 2011 och kan intyga detta genom en bild på det fysiska Gröna kortet skall genomgå webbutbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt göra ett slutprov för att få Grönt Kort registrerat i TDB. Vi rekommenderar att gå hela Grönt kort kursen där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper ytterligare tillsammans med kursledare och andra kursdeltagare i förening.

 • Ryttare som tagit Grönt Kort före 2011 och inte kan intyga det, skall av ovan nämnda anledning genomgå Grönt Kort kursen i sin helhet.

 • Den nya rutinen gäller från och med 1 januari 2022.

Frågor och svar kring gamla Gröna kort

 • Jag tog grönt kort för 25 år sedan, har inte varit aktiv sen dess eller registrerat grönt kort i TDB samt saknar ett fysiskt grönt kort. Måste jag gå om hela kursen?
  Ja, det är viktigt att vara uppdaterad innan man ger sig ut på tävlingsbanan och det har hänt mycket sedan dess. Kontakta Grönt kort-ansvarig i din förening eller hör med ditt distrikt som kan ge dig information om när nästa Grönt kort-kurs startar.

 • Jag har mitt Gröna kort kvar, kan jag ta en bild på det och få det registrerat i TDB?
  För att du ska vara uppdaterad och ha aktuell kunskap behöver du köpa det webbaserade utbildningsmaterialet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., när du gjort klart det ska du göra ett prov med en kursledare. Därefter kan ditt distrikt registrera det Gröna kortet på din profil i TDB.

 • Vart vänder jag mig om jag vill göra ett prov?
  Fråga i första hand om din förening har kursledare för Grönt kort. Hör annars med distriktet Öppnas i nytt fönster. som du tillhör.

 • Hur får jag tillgång till det webbaserade utbildningsmaterialet?
  Via SISU-Förlag, materialet finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Jag tog Grönt kort efter 2011 och vill ha det registrerat för att jag ska börja tävla, vad gäller då?
  Vi uppmuntrar till att genomgå det webbaserade utbildningsmaterialet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att friska upp kunskaperna om du inte varit aktiv på länge. Ta därefter kontakt med ditt distrikt för att få veta vad som gäller för registrering.

 • Vad räknas som intyg?
  En bild på det Gröna kortet

Vid frågor kring gamla Gröna kort kontakta Svenska Ridsportförbundet, Elin Jäderholm, elin.jaderholm@ridsport.se.

Publicerad: