Prins Carl Philips Pris

Lilly Johansson segrare i prins Carl Philips Pris 2019

Tävlingen är en av världens största cuper för kategori C- och D-ponnyer i Msv B hoppning.

Ponnyryttare från hela landet tävlar under året om de åtta åtråvärda finalplatserna i Friends Arena, där tävlingen avgörs i samband med Sweden International Horse Show.

1987 donerade kungafamiljen Prins Carl Philips Pris till Svenska Ponnyryttarförbundets Stockholmsdistrikt. När de fyra ridsportorganisationerna slogs samman på 90-talet och Svenska Ridsportförbundet bildades lämnades priset över till Stockholms Läns Ridsportförbund, som nu har ansvaret.

Lång väg till final

Alla kategori C- och D-ekipage som tävlar i Msv klass eller högre i Sverige, deltar i kvalen. För att nå finalen måste ryttarna vinna en kvalomgång som berättigar dem till en plats i semifinalerna, för att där sedan samla så många poäng det går.

Första kvalomgången går på närmare 100 tävlingsplatser i hela landet med ca 4.700 startande. Segrarna i kvalklasserna får ett specialdesignat Friends-gehäng, ett brett sidenband, vid en separat prisutdelning. Detta betyder att ekipaget är klart att få starta i semifinalerna.

Ungefär 500 ekipage går till de fyra semifinalerna. Vid varje semifinal får de 20 högst placerade ekipagen poäng. Ekipagen får starta alla fyra semifinalerna men endast poängen från de två bästa räknas samman. De fyra C- resp D-ponnyekipagen med flest poäng från semifinalerna går vidare till finalen i Friends Arena.

Innehåll

Publicerad: