Annons
Annons

Ryttarmärken

Klart för lektionsstart hos Djursholms Ridklubb.

Foto: Mikael Sjöberg

Ridsportens ryttarmärken är kunskapsklassiker med en stolt historia. De första märkena infördes redan 1926. Idag finns åtta märken som tillsammans står för den samlade kunskap och de färdigheter som varje ryttare stegvis bör behärska i sin grundutbildning.

Idén med ryttarmärkets utbildningsplan är att stimulera till allsidiga häst- och rid kunskaper inom fokusområdena hästkunskap, ridlära, värdegrund, fysträning och kostlära samt ridning.

Föreningen måste inte ha ridskoleverksamhet för att anordna prov för ryttarmärken. Alla medlemmar – med eller utan egen häst – är välkomna att avlägga prov. För många ryttare är märkena i sin utformning perfekt att ha som måttstock oavsett om man rider på ridskolans hästar eller på egen häst.

Beställning av Ryttarmärken

För att beställa Ryttarmärken, skicka ett mail till ridsportensforlag@ridsport.se. Skriv "Ryttarmärke" i ämnesraden. Ange i mejlet vilken förening som önskar beställa märken. Ett lösenord skickas därefter tillbaka till er som gör att ni kan beställa märken från SISU Förlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan beställa ryttarmärken.

Ryttarmärken - ridsportens utbildningsplan Pdf, 805.1 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf)

Aktuellt

Från och med 2024 finns en ny utbildningsplan för Ryttarmärken. I samband med detta har också nya teoriprov, program och banskisser tagits fram. Utbildningsplanen går att ladda ner som pdf (se ovan) och finns också att beställa som tryckt folder från SISU Förlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ska er förening arbeta med Ryttarmärken 2024? För satsningar utöver ordinarie verksamhet går det att söka projektstöd för att arbeta med Ryttarmärken, läs mer om detta under Projektstöd. Öppnas i nytt fönster.

Utbildningsplan

Publicerad: