Annons
Annons

Gör som Moa och sök ridlärarutbildningen: ”Lär sig otroligt mycket”

För den som brinner för att utveckla hästar och människor och drömmer om en karriär inom ridsporten kan ridlärarutbildningen vara det perfekta valet. En av de som tog chansen är Moa Nilsson, som idag jobbar på Hallsta Ridklubb.
– Man skapar kontakter och minnen för livet och har otroligt kompetenta lärare, säger Moa.

Efter tiden på ridgymnasiet var Moa Nilsson utbildad hästskötare och ridledare. Hon jobbade en tid som hästskötare men ganska snart bytte hon väg. Hon valde att söka sig till ridläraryrket, som hon redan provat på och fått mersmak av.

– Jag insåg hur mycket jag brann för att lära ut. Jag är uppvuxen på ridskola och hade vikarierat lite under gymnasiet så intresset var ju väckt, säger Moa Nilsson.

Det var en väldigt bra inlärningsmiljö och man har så stora möjligheter att hämta in kunskap.

Hon fick jobb på Hallsta Ridklubb, ridskolan där hon växt upp, och sökte då till SRL I på Strömsholm.

– Det var en väldigt bra inlärningsmiljö och man har så stora möjligheter att hämta in kunskap. Man utvecklas ju både som ryttare och hur man lär ut. Och man möter kollegor i branschen, just att lära sig av varandra tycker jag är bland det bästa, säger Moa Nilsson.

LÄS MER: Kursbeskrivningen för ridlärarutbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SRL I genomförs delvis på distans och delvis på plats. Den innehåller teori och färdighetsträning i dressyr, hoppning och terräng.

– Det var väldigt smidigt att kunna kombinera jobb och skola och inte behöva vara helt tjänstledig. Det var något jag funderade på innan men det fungerade jättebra, säger Moa Nilsson.

När eleverna får den där ”aha-känslan”, det är det bästa. När något varit läskigt eller svårt och de och sedan lyckas, det är verkligen minnen som sitter kvar.

Valde att vidareutbilda sig

Efter att man blivit diplomerad i SRL I finns det ytterligare möjlighet att gå vidare i sin utbildning och karriär. Moa valde att gå även SRL II och under tiden har jobbet som ridlärare inneburit har många härliga ögonblick.

– När eleverna får den där ”aha-känslan”, det är det bästa. När något varit läskigt eller svårt och de och sedan lyckas, det är verkligen minnen som sitter kvar. Just att man får jobba med det man tycker är alla roligast också; hästarna. Att följa elevernas utveckling både som ryttare och hästmänniskor, och att föra vidare min kunskap.

Moa Nilsson jobbade redan som ridlärare när hon sökte SLR I men hon ser ändå stora skäl att utbilda sig.

– Jag tror och hoppas att många ridskolor vill hålla hög status för att blir eftertraktade så jag hoppas många väljer att gå SRL 1 också för ridskolornas skull. Att man har en bra grund att stå på och vet vad man lär ut är viktigt, just att alla har samma röda tråd.

Det är jätteviktigt med det första bemötandet, både med ridlärare och häst, att bli sedd och hörd.

Att ha en gedigen grund har varit bra, inte minst när man möter de som tar sina allra första steg in i hästvärlden.

– Det är jätteviktigt med det första bemötandet, både med ridlärare och häst, att bli sedd och hörd. Jag kommer ju ihåg när jag var liten och vilken häst jag red över bommar på eller hoppade på. Det är sådan ridskoleminnnen man aldrig glömmer.

Publicerad:

Aktuellt