Annons
Annons

Tävlingsplatser deluxe bland slutliga VM-kandidater

2019 red Angelie von Essen, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek hem en svensk seger i Aachens Nation Cup. Kommer de dit 2026 är det VM-medaljer som står på spel.

Några av världens största arrangörsnamn är kvar i leken och ridsportvärlden lär följa beslutet med största intresse. Snart vet vi var kommande VM-medaljer ska delas ut.

Tyska Aachen för hoppning, dressyr, paradressyr, fälttävlan, fyrspannskörning och voltige. Nederländska Boekelo för fälttävlan. Engelska Burghley för fälttävlan. Al Ula i Saudiarabien för distansritt samt slovakiska Samorin för distansritt. Det är kandidaterna som finns på korta listan som styrelsen för FEI, Internationella ridsportförbundet, nu har att ta ställning till.

Styrelsemötet där FEI ska ta beslut om var VM 2026 ska arrangeras inleds 18 november i Mexiko City. Inför det ska upplägget för samtliga kandidater noggrant gås igenom men det är tydligt att det finns förutsättningar för topparrangemang.

Aachen arrangerar varje år CHIO Aachen, vilket bäst beskrivs som ett ”litet VM”. Samtliga VM-grenar ingår i tävlingsveckan som varje år tar emot världens bästa ekipage och erbjuder förutsättningar av högsta kvalitet. Man arrangerade också VM 2006.

Burghley Horse Trials är en av fälttävlans mest hyllade tävlingsplatser med anrika traditioner och där arrangerades det första VM i fälttävlan, 1966.

Boekelo arrangerar sedan länge en av årets höjdpunkter i tävlingskalendern för fälttävlan.

Samorin har tidigare stått värd för deltävlingar i Global Champions Tour samt mästerskap för ungdomsridsport.

Saudiarabien är en väletablerad nation inom distansritt.

Med start för VM i Herning 2022 öppnade man, för första gången sedan ryttar-VM i Stockholm 1990, upp för nationers möjlighet att ansöka om antingen samtliga grenar eller enskilda. Det har man stått kvar vid inför 2026.

– Med tanke på de suveräna världsmästerskapen som arrangerades i Danmark för hoppning, dressyr, paradressyr och voltige samt i Italien för fälttävlan och fyrspannskörning är vi övertygade om att det är rätt väg att man kan ansöka både om samtliga grenar eller enskilda, säger Ingemar de Vos, president för FEI.

VM i ridsport arrangeras vart fjärde år.

Tidigare svenska VM-resultat hittas HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt