Annons
Annons

Stort engagemang för trygghetsfrågor under Riksidrottsmötet

Under helgen pågår Riksidrottsmötet i Uppsala och på lördagen stod trygg idrott på agendan. Svenska Ridsportförbundets motioner rörande trygghet beslutade stämman att lägga i två utredningar. Vi kommer att begära att få delta i det arbetet men hade velat se ändring redan nu.

Vartannat år samlas förtroendevalda i Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas medlemsförbund och fattar demokratiska beslut för idrottsrörelsens framtid. Vid årets Riksidrottsmöte, som pågår den 26-28 maj, är Svenska Ridsportförbundet på plats och kämpar för en trygg idrott. Svenska Ridsportförbundet hade större förväntningar på trygghetsfrågorna som avhandlades på lördagen där stämman beslutade att tillsätta två utredningar.

Som specialidrottsförbund måste Svenska Ridsportförbundet förhålla sig till Riksidrottsförbundet, vilket är en utmaning när det kommer till trygghetsfrågor som sexuella trakasserier och övergrepp där vi anser att idrottens regelverk är för klent. Svenska Ridsportförbundet anser att det är positivt att det görs en helhetsöversyn på sikt men har samtidigt behov av ett starkare och tydligare idrottsregelverk redan nu då det begränsar oss att tillämpa de regelförstärkningar vi själva gjort.

-Ridsporten hade velat se ändring här och nu, inte vänta två år till. Samtidigt är jag stolt över att vi kämpade hela vägen och gjorde allt vi kan även om vi inte nådde hela vägen fram här idag. Men nu laddar vi om och kommer ställa oss till förfogande för de trygghetsutredningar som stämman klubbade igenom där vi ser fram emot att dela vår kunskap och våra lärdomar. Detta är jätteviktiga frågor som har hög prioritet för ridsporten, säger Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande.

-Jag känner mig stärkt av det enorma engagemang som fanns i rummet här idag och det stöd vi fick i våra frågor. Det gör mig hoppfull och förväntansfull för det framtida arbetet. Det finns ingen tvekan om att det finns en samsyn där vi alla är överens om att idrotten ska vara trygg, tillägger hon.

Ridskolehästen Baywatch ger idrottsglädje

Under fredagen avhandlades Svenska Ridsportförbundets motioner om ungas inkludering samt hållbarhetsfrågor, där stämman beslutade i enlighet med våra förslag.

-Jag är stolt över att vi som specialidrottsförbund är med och påverkar idrotten i viktiga frågor där vi är med och driver på utvecklingen framåt, säger Sandra Ruuda.

Ridsporten fick även strålkastarljuset på sig när ministern med ansvar för idrottsfrågor nämnde sitt besök hos Nyby Torshälla Ridklubb i sitt öppningsanförande. Det var i februari Jakob Forssmed besökte ridsporten Länk till annan webbplats. och tog Ridborgarmärket med hjälp av hästen Baywatch.

-Samspelet med Baywatch var för mig fascinerande och jag kunde stolt lämna klubben med ett Ridborgarmärke. Och jag tänker att fler borde få den möjligheten att få testa någonting helt nytt. Att få utmana sin nervositet, kanske det där pirret i magen, och övervinna rädslan och uppleva någonting fantastiskt. Nämligen lite idrottsglädje, sa Jakob Forssmed.

Läs mer om Svenska Ridsportförbundets motioner:
Ridsporten vill se förändring! | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
”Vi hade väntat oss mer” | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
RF-motioner viktigt steg för en tryggare idrott | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Läs mer om Riksidrottsmötet:
Riksidrottsmötet (rf.se) Länk till annan webbplats.
Idrottsrörelsen tar nästa steg i hållbarhetsarbetet - Riksidrottsmötet (rf.se) Länk till annan webbplats.
Trygg idrott engagerar – beslut om intensifierat arbete - Riksidrottsmötet (rf.se) Länk till annan webbplats.


Helena Carlsson, fram tills nyligen vice ordförande för Svenska Ridsportförbundet, kämpar för en trygg idrott på Riksidrottsmötet 2023.

Publicerad:

Aktuellt