Annons
Annons

Extremväder skapar oro för stigande foderpriser

Först torka, sedan kraftiga regn. Sommarens väderlek hotar skördar och skapar oro bland hästägare. Ökade foderpriser kan också påverka ridpriser på ridskolorna.

Foto: Mikael Sjöberg

Först kom torkan. Sen regnet. Sommarens extrema väder har ställt till det för foderproducenter och skapar oro för stigande priser på foder bland hästägare.
­- Men läget skiljer sig rätt mycket åt över landet, säger ridskolerådgivare Anna Reilly.

Priserna på foder, bränsle, konstgödsel, plast, strö och el är redan höga. Och i början av sommaren skapade torkan oro för foderproduktionen av bland annat hö och hösilage.
Nu är det kraftiga regn och översvämningar som påverkar skörden.

Reportage om foderpriser i TV4 och besök hos Stall Adams Ryttarförening. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Signaler från bland annat våra ridsportdistrikt säger att det ser väldigt olika ut över landet när det gäller tillgången på foder. I Norrbotten till exempel har man inte alls samma utmaningar som i södra Sverige, men på vissa håll fick foderproducenterna 30-40% av sin förstaskörd förstörd, på grund av torkan och sedan har det varit regnet som ställt till det. Nu får vi verkligen hoppas på en bra andraskörd, säger Anna Reilly.

Ridskolorna har generellt bra samarbeten med sina foderleverantörer, menar Anna. Och i dessa dagar är det extra viktigt att vårda sina kontakter.

Fler fodertips

LRF tipsar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På sikt kan stigande priser även påverka ridpriserna på landets ridskolor.

- Alla försöker hålla nere priserna för att så många som möjligt ska kunna rida, men redan innan kaosvädret hade vi ett jobbigt läge med ökade kostnader i hela samhället, och där många ridskolor också bär höga kostnader för drift, säger Anna Reilly. Vi måste öka förståelsen för ridskolans viktiga roll i samhället och få kommunerna att ta ett större ansvar. Bland annat för driften.

Med det kraftiga regnet följer fler utmaningar för hästägare.
­- Hästarna trampar ner hagarna som blir hala och leriga. Sen har vi mygginvasion. Det är ett jättestort problem just nu. Insektsangreppen kan vara riktigt besvärliga för hästarna, säger Anna Reilly.

Publicerad:

Aktuellt