Annons
Annons

Emma Emanuelsson avslutar tävlingsåret med succé

Emma Emanuelsson och Canbella Blue PS (arkivbild).

Foto: Roland Thunholm

Under ett starkt 2023 sparade hon det bästa till sist. Med dubbla andraplatser i polska Poznan 8-10 december befäste Canbella Blue sin brant uppåtgående utvecklingskurva.
– Hon hoppade väldigt, väldigt bra. Hon har varit så otrolig jämn och stark i år, säger Emma Emanuelsson.

Tvåa i fredagens 1,50-hoppning och tvåa i söndagens fyrstjärniga världscupklass, 1,55 med omhoppning, tillhörande Centraleuropeiska ligan. Det var två finfina placeringar som Emma Emanuelsson fick med sig hem efter helgen senast.

– En riktig kanonvecka. På söndagen var det ju stort, svårt och tekniskt och hon gjorde allt så himla lätt. Jag är bara så jätteglad för hur fint hon gjorde allt, säger Emma Emanuelsson.

Det kunde inte slutat bättre. Formen har hållit i sig hela året och nu har hon ju också växlat upp och blommat ut.Hon åkte till Poznan som avslutning på en säsong där formen hos Canbella B varit stark och stabil. Framgångarna kom inte helt som en överraskning.

– Jag åkte dit med en jättehärlig och go känsla. Jag hoppades på ett bra avslut och det kunde inte slutat bättre. Formen har hållit i sig hela året och nu har hon ju också växlat upp och blommat ut, säger Emma Emanuelsson.

Alla har haft en hög lägstanivå och det har inte varit toppar och dalar, precis så som man vill ha det.

Topplaceringarna var grädde på moset ett år då så mycket gått Emmas väg. Förutom de två senaste pallplatserna har hon stått för rader av nationella segrar vid ATG Riders League, internationella topplaceringar på Göteborg Horse Show och en hel del annat.

– En väldigt bra säsong. Både med de lite äldre hästarna och de yngre. Alla har uppfyllt målen och jag har fått så många bra svar. Alla har haft en hög lägstanivå och det har inte varit toppar och dalar, precis så som man vill ha det.

Emma Emanuelsson vann dubbelt i fjärde omgången av ATG Riders League i Billdal 2023 med Canbella Blue PS ,till vänster i bild, och Centicco Pearl. Inför säsongens sista delfinal i Borås leder hon totalställningen för både 1,35 och Grand Prix.

Foto: Arkiv

Tillsammans med Canbella Blue var hon med i landslagets utvecklingsgrupp för 2023. För kommande år hoppas hon vara kvar på minst den nivån och internationella tävlingar, med början vid Gothenburg Horse Show, finns med i mål och planering.

Det är viktigt att vara smart och inte spänna bågen för högt. Hon är otroligt smart och intelligent. Men hon är också känslig så det viktigaste är att hon är trygg och bekväm.

Men matchningen av Canbella Blue har varit långsiktig och så ska det fortsätta.
– Hon är bara nio år men väldigt väl framme. Jag ska fortsätta vidareutveckla henne men det är viktigt att vara smart och inte spänna bågen för högt. Hon är otroligt smart och intelligent, har så mycket kapacitet och är så talangfull. Men hon är också känslig så det viktigaste är att hon är trygg och bekväm, säger Emma Emanuelsson.

Man har upplevt så mycket och har fantastiska minnen. Och så har hästarna ofta stora personligheter, det är baksidan när de säljs.

Det är Canbella Blue, Ladina och Stakantura som hittills hjälpts åt på den högsta nivån. Men när tävlingsåret 2024 startar kommer det att vara utan Stakantura som nu fortsätter karriären med ny ägare i USA.

– Det klart att det är tomt. Man arbetar tillsammans under väldigt många år, varje dag. Man har upplevt så mycket och har fantastiska minnen. Och så har hästarna ofta stora personligheter, det är baksidan när de säljs. Men man får glädjas åt att man har gjort ett bra jobb, att det gör någon annan glad och att man kan fortsätta följa deras resa, säger Emma Emanuelsson.

Resultat Poznan 8-10 december Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt