Annons
Annons

Ny svensk världscupsstjärna tändes - succédebut för Amanda Landeblad och For Killy

Amanda Landeblad var ATG Talang under 2022 och har sedan dess tagit stora steg mot internationell toppnivå. Här med For Killy vid Falsterbo 2023.

Foto: Arkiv

Det såg hur säkert ut som helst i Stuttgart. Första världscuphoppningen någonsin och det blev felfritt direkt för Amanda Landeblad och For Killy.
– Hon är så bäst. Så bäst och så duktig, jag är så glad säger Amanda om sin stjärnhäst.

De kom till Stuttgart German Masters och årets femte världscupomgång med självförtroende och känsla av att vara i bra form. Det betydde mycket när det var dags att ta sig an karriärens största uppgift inomhus.

– Har man haft bra rundor på tävlingarna innan så hjälper det mycket. Hästarna känner sig bättre och vi ryttare också och det har känts bra de senaste tävlingarna för både henne och mig, säger Amanda Landeblad.

När jag gick i mål och såg att jag var inom tiden så var det ju bara ”yes”, så skönt!

Hon följde sina rutiner att ge känsliga For Killy lugnaste möjliga uppvärmning och la upp en plan för att undvika tidsfel. Sedan gick hon in och hoppade en felfri och övertygande grundomgång.

– Så roligt att hon gör det så enkelt. Överlag kändes det väldigt bra, jag var fokuserad på att hålla henne fortsatt lugn och att inte bli för långsam i svängarna för det kan ja bli ibland när jag vill vara noggrann. När jag gick i mål och såg att jag var inom tiden så var det ju bara ”yes”, så skönt, säger Amanda.

Det är ju bara helt otroligt kul att ha fått den här chansen. Och att hon gör det lika lätt som hon gör de största klasserna utomhus känns väldigt bra.

I omhoppningen ställdes hon mot världscupringräven Kevin Staut, Europamästaren Steve Guerdat och Harry Charles som slutade fyra i världscupfinalen 2022. Snabbast i den rykande omhoppningen var Kevin Staut som med sin seger tog 20 nya poäng och gick upp till femte plats i totala rankingen för Västeuropeiska ligan. Med nio fel slutade Amanda till slut åtta och red hem nio världscuppoäng i sin debut.

– Det är ju bara helt otroligt kul att ha fått den här chansen. Och att hon gör det lika lätt som hon gör de största klasserna utomhus känns väldigt bra. Nu ska hon få en liten paus och sedan får vi se vad det blir framåt, säkert något kul i alla fall. Det blir en lätt resa hem nu, säger Amanda Landeblad.

Han sa att det var bra jobbat...

De har tidigare varit trea i femstjärnig GP utomhus och också fått stort förtroende av förbundskapten Henrik Ankarcrona i femstjärniga Nations Cup i Hickstead och på Spruce Meadows. Förbundskaptenen var också nöjd med vad han såg den här dagen.

– Han sa att det var bra jobbat, säger Amanda Landeblad och låter ganska så nöjd med sin första världscuperfarenhet.

Under 2022 tillhörde Amanda Landeblad ATG Talang, Programmet för Ryttarutveckling Nivå 4 som genomförs av Svenska Ridsportförbundet och ATG.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell ställning i Världscupen Västeuropeiska ligan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt