Annons
Annons

Mäktiga dagar väntar blågula lagen vid CHIO Aachen: ”Alltid fantastiskt”

2019 red Angelie von Essen, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek hem en svensk seger i Aachens Nation Cup. Nu finns nya möjligheter till stordåd på den klassiska tävlingsplatsen.

Foto: Kim C Lundin

En inramning som andas stordåd och det finaste av ridsporthistoria. Nations Cup i hoppning och dressyr med startfält av topprang. Veckans tävlingar på tysk mark är extra allt.
– Det är alltid fantastiskt att vara här, allt är perfekt, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Det är inte en vecka som alla andra när den internationella ridsporteliten i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och voltige kommer till Aachen, en timmas bilväg sydväst om Düsseldorf. Sverige är representerade i hoppning, dressyr och körning när tunga titlar står på spel, individuellt och i lag.

– Pallplatserna här är väldigt eftertraktade. Konkurrensen är knivskarp och är man på pallen här så har man satt avtryck inför kommande mästerskap. Det ger råg i ryggen, säger Bo Jenå.

Det är OS-domarna som dömer så man vill gärna se att de vill sätta höga poäng.

Nations Cup avgörs torsdagen 4 juli i Grand Prix. Patrik Kittel/Jovian, Sofie Lexner/Inoraline W, Juliette Ramel/Gideon K.H. och Malin Wahlkamp-Nilsson/Zackson ingår i laget.

Patrik Kittel och Jovian imponerade i torsdagens Nations Cup! OS-domarna satte skyhöga poäng på stora delar av travprogrammet.

Foto: Leanjo de Koster/DigiShots

Helgen är sista chansen för dressyrryttare att visa förbundskapten Bo Jenå att man är värd en av de två sista biljetterna till OS i Paris. Patrik Kittel och Therese Nilshagen är klara sedan tidigare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– Formtoppen är tänkt att vara i månadsskiftet juli/augusti och där är vi ju snart. Så jag vill att de rider felfria rundor och gärna i närheten av personbästa. Det är ju OS-domarna som dömer så man vill gärna se att de vill sätta höga poäng, säger Bo Jenå.

Det kommer alltid att vara något av de absolut största vi har gjort. Det var en kväll vi aldrig kommer att glömma.

De 30 bästa i klassen går vidare till Grand Prix Special på lördagen och de 18 bästa där gör upp i söndagens enormt prestigefulla kür.

Peder Fredricson, Petronella Andersson, Henrik Ankarcrona, Amanda Landeblad och Henrik von Eckermann tog sig an nationshoppning i Ocala tidigare i år. Nu är samma lag på plats för Aachen Nations Cup.

Efter den magiska segern 2019 vet Sveriges hopplag hur det känns att få sitt namn på de klassiska vinnartavlorna vid arenans entré.

– Det kommer alltid att vara något av de absolut största vi har gjort. Det var en kväll vi aldrig kommer att glömma. Inramningen är perfekt och traditionen som finns kring Aachen gör det väldigt speciellt, säger Henrik Ankarcrona.

Hoppningens Nations Cup avgörs i strålkastarljus på kvällen torsdagen den 4 juli, inför 40 000 åskådare på de fullsatta läktarna.

Det är den mest prestigefulla nationshoppningen under året. Jag tycker vi har ett spännande lag.

Petronella Andersson/Opaline des W&S, Peder Fredricson/Alcapone des Carmille, Amanda Landeblad/For Killy och Henrik von Eckermann/Iliana ingår i laget.

– Det är den mest prestigefulla nationshoppningen under året. Jag tycker vi har ett spännande lag och vi ska göra vad vi kan för att prestera när det är dags, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

För hoppryttarna väntar sedan på söndagen Rolex GP Aachen. Det är en av seriens fyra Grand Slam och har totalt 1 500 000 Euro i prispengar. Innan dess radar stora hoppklasser upp sig varje dag inne på Aachens mäktiga hopparena 2-7 juli.

Fredrik Persson slutade nia i Aachen 2023. Nu är det dags att möta de bästa i världen igen på den mest klassiska av tävlingsplatser! 

Foto: Karolina Swärdh

Körningen har blågult i startlistorna genom Fredrik Persson och efter tredjeplatsen i Pisecne nad Dyni, Tjeckien 6-9 juni kommer han dit med en skön känsla

– Det var vad vi behövde, det kändes som vi fick många genombrott, sa då Fredrik Persson.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Horse&Country sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delar av tidsprogrammet CHIO Aachen 2024:

Hoppning

Torsdag 4 juli klockan 19.10 Nations Cup, Sverige har startnummer 8
Söndag 7 juli klockan 13.05 Rolex GP Aachen

Dressyr

Torsdag 4 juli klockan 8.30 Nations Cup Grand Prix 5*

6. Malin Wahlkamp Nilsson 9.45
14. Sofie Lexner 11.11
24. Juliette Ramel 13.45
33. Patrik Kittel 15.20

Lördag 6 juli klockan 9.00 Grand Prix Special 5*.
Söndag 7 juli klockan 8.30 Kür 5*

Körning

Torsdag 4 juli klockan 11.00 Dressyr
Fredag 5 juli klockan 14.00 Konkörning
Lördag 6 juli klockan 14.00. Maraton

Fullständigt tidsprogram för hoppning, dressyr, körning, fälttävlan och voltige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska truppen vid CHIO Aachen 2024:

Hoppning
Petronella Andersson
Peder Fredricson
Amanda Landeblad
Henrik von Eckermann
Beata Hermelin (ungdomsryttare)

Dressyr
Patrik Kittel 5*
Sofie Lexner 5*
Juliette Ramel 5*
Malin Wahlkamp-Nilsson 5*
Tinne Vilhelmson Silfvén 4*
Laura Laustsen (ungdomsryttare)

Sportkörning fyrspann
Fredrik Persson

Fullständig deltagarlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt