Annons
Annons

Wilma Hellström dubbelnolla i Roms nationshoppning – stolpe ut för lagresultatet

Wilma Hellström på Cicci BJN (arkivbild).

Under fredagens nationshoppning i Rom blev det något blandade resultat, men det fanns flera fina ljusglimtar från de svenska ryttarna. I första rundan levererade Peder Fredricson/Alcapone des Carmille och Wilma Hellström/Cicci BJN felfria rundor, den sistnämnda gjorde även lagets enda dubbelnolla. I andra rundan var även Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero HV felfria.

Med totalt 20 fel blev det en sjundeplats för laget i tuff konkurrens från de andra deltagande nationerna. Högst upp på pallen klev Tyskland, som var enda laget som slutade på noll fel och kunde stryka sin sista ryttare i den andra rundan.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På söndag har de svenska ryttarna chans till revansch när Rolex Grand Prix avgörs på Roms mäktiga Piazza di Siena.

Tidsprogram Piazza di Siena:

Nations Cup
Fredagen 24 maj 14.30, Sverige startar som nummer 8 av 10 lag

Rolex Grand Prix
Söndag 26 maj 12.30

Tidsprogram, startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på Horse&Country Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Redan nästa helg väntar nästa stora uppgift, då i Longines League of Nations i St Gallen, Schweiz. Dit åker Henrik von Eckermann, Wilma Hellström, Amanda Landeblad och Fredrik Spetz.

Sveriges 5* Nations Cup före OS i Paris:

Rom, 23 – 26 maj
St Gallen, 30 maj – 2 juni, League of Nations
La Baule, 5 – 9 juni
Rotterdam, 20 -23 juni, League of Nations
Aachen, 2 -7 juli
Falsterbo, 11 – 14 juli
Hickstead, 24 – 28 juli

League of Nations är den högsta divisionen för internationella nationshoppningar och där ingår Sverige som en av världens tio bästa nationer. EEF Series är det europeiska ridsportförbundets serie för nationshoppningar, och den näst högst internationella serien. Utöver dessa två serier rids fristående nationshoppningar hos en rad arrangörer som exempelvis Aachen, Hickstead, Piazza di Siena och Falsterbo.

FÖRHANDSINFO

Sverige ska möta världens starkaste hoppnationer i femstjärniga nationshoppningar sju gånger innan startskottet går för OS i Paris. Piazza di Siena i Rom 24-26 maj är först ut i raden av tävlingar där så mycket står på spel.
– Allt vi gör nu gör vi med OS i tankarna, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Hopplandslaget som vunnit OS 2021, VM 2022 och EM 2023 gör sig nu redo för ett nytt olympiskt spel. De sju nationshoppningarna görs med spelen främst i tankarna men också för kommande mästerskap. OS-form ska slipas och nya ekipage ska bygga erfarenhet inför framtiden.

– Det är en intensiv period som ligger framför oss, det ska bli kul, säger Henrik Ankarcrona.

Först ut av de sju prestigefyllda Nations Cup är alltså Piazza di Siena i Rom. Där vann Sverige senast nationshoppningen 2019 och nu är starka namn på plats för att göra upp om lagtiteln 2024.

Självklart vill vi prestera här och nu men samtidigt är nationshoppningarna en del av uppladdningen mot OS.

Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Petronella Andersson, Wilma Hellström och Fredrik Spetz är ryttarna som ska göra jobbet i bland annat fredagens Nations Cup och söndagens Grand Prix.

– Vi har ett spännande lag som jag tror mycket på. Det är några år sedan vi vann nu och det hade ju varit kul att vinna igen. Självklart vill vi prestera här och nu men samtidigt är nationshoppningarna en del av uppladdningen mot OS, säger Henrik Ankarcrona.

Sverige ställs mot bland annat Irland, Tyskland och USA där toppnamn som Daniel Coyle, Daniel Deusser och Karl Cook finns på plats. I de individuella klasserna startar bland andra Steve Guerdat, Europamästare 2023 bland mycket annat.

Publicerad:

Aktuellt