Annons
Annons

Magisk söndag för Emma Emanuelsson – tio år efter GP-segern slog hon till igen

Emma Emanuelsson och Canbella Blue PS fick en smakstart på 2024 års utomhussäsong när de slog till med GP-seger i Arezzo.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

2014 var hon senast i Arezzo och vann då GP tillsammans med Titan. Samma år föddes Canbella Blue PS. Tio år senare var Emma tillbaka i Arezzo och stod för ny stor succé, den här gången med just Canbella Blue.
– Väldigt känsloladdat, det var en otroligt fin dag igår, säger Emma Emanuelsson.

Söndagens GP i Arezzo var 4* på höjden 1,55 och bara två av de 50 startande ekipage tog sig vidare till omhoppning. Efter sin felfria grundomgång som startnummer 10 fick Emma sedan se ryttare som Steve Guerdat, Abdel Said och Jerôme Guery missa chansen att gå vidare till omhoppning. Till slut var det vara Philip Weishaupt med Zineday som gjorde henne och Canbella Blue PS sällskap.

– Det var ju både tekniskt och högt, och en lång bana också. Men min plan var ganska given, att jag startade tidigt var nog bra för jag red precis så som jag ville. Men sedan när man såg hur mycket fel det var så tänkte man ju bara att ”jösses, vad händer” och man började fatta att detta var nog ganska bra, säger Emma Emanuelsson.

I omhoppningen mot en av världens bästa visste hon precis vad hon ville göra.

– Jag visste ju att han kan vara supersnabb så planen var bara så snabbt som vi behärskar och förhoppningsvis att det skulle vara tillräckligt för att sätta lite press på honom och kanske göra misstag, säger Emma.

Så himla häftigt så det har varit svårt att smälta faktiskt. En så otroligt fin dag för alla i teamet; fantastiska hästägare, alla fantastiska tjejerna som jobbar med mig, vänner och familjen. Det är ju inte möjligt att lyckas utan dem.

 

Skrittandes ut från den stora gräsbanan i Arezzo såg hon sedan Weishaupt riva redan på hinder nummer två och GP-segern var säkrad.

– Så himla häftigt så det har varit svårt att smälta faktiskt. En så otroligt fin dag för alla i teamet; fantastiska hästägare, alla fantastiska tjejerna som jobbar med mig, vänner och familjen. Det är ju inte möjligt att lyckas utan dem. Pappa och mamma hade flugit ner för att titta och Max, min son, var så glad så han grät. Känns som att man svävar på moln, säger Emma.

Och så fanns ju den där extra kopplingen att hon inte varit tillbaka på den italienska klassiska tävlingsplatsen sedan hon var där och vann GP med Titan. Det var en av allra sista starterna innan hon sålde hästen som var gjorde det möjligt att göra resan ut på den största internationella hoppscenen.

– Vi pratade om det på väg ner att vi inte hade varit här sedan 2014 med Titan. Det var ju så klart nostalgi kring det men jag hade ju aldrig vågat drömma om att vinna igen, säger Emma.

Nu vet vi att formen finns utomhus så nu kan man titta lite mer bestämt på en plan. Riktigt kul att få slå till med en fullträff så här.

 

De avslutade säsongen 2023 med dubbla andraplatser i 4* 1,50 och 1,55 i polska Poznan och de var också trea i en 1,50-hoppning vid Gothenburg Horse Show i februari i år. Söndagens seger var den största i karriären hittills för Canbella Blue PS. Som det ser ut nu är nästa tävling Mannheim i Tyskland.

– Nu ska vi fortsätta matcha henne smart. Hon är ju fortfarande lite på den oerfarna sidan och hon ska ju gå bra i många år till. Nu vet vi att formen finns utomhus så nu kan man titta lite mer bestämt på en plan. Riktigt kul att få slå till med en fullträff så här, säger Emma Emanuelsson efter en smakstart på utomhussäsongen tillsammans med Canbella Blue PS.

Resultat Arezzo, Italien – internationell hoppning

GP 4* 1,55-hoppning med omhoppning:

1) Emma Emanuelsson Canbella BLue PS, 0+0 fel, 41.62 sekunder
2) Philip Weishaupt, Tyskland, Zineday 0+8 fel, 47.48 sekunder
3) Giulia Martinengo Marquet, 4 fel, 76.30 sekunder
16) Erica Swartz Ryan, Sverige, Cavicii Z, 8 fel, 78.53 sekunder

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt