Annons
Annons

Supersvenskarna gav briljant formbesked i Abu Dhabi – dubbelt svenskt på GP-pallen

Henrik von Eckermann och King Edward på väg mot nya framgångar. Den här gången en andraplats i GP i Abu Dhabi.

Foto: Morgan Froment

Två dagar kvar till premiär för nya nationshoppningsserien Longines League of Nations och Sverige tycks ha hittat formen. I fredagens Grand Prix över 1,60-hinder slutade Henrik von Eckermann tvåa med King Edward och Rolf-Göran Bengtsson trea med Zuccero HV.
– De hoppade väldigt fint, vi fick med oss en riktigt bra känsla härifrån, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Banan var signerad spanjoren Santiago Varela. Han stod för bandesignen vid OS i Tokyo och tillsammans med Gregory Bodo har han samma uppdrag i Paris 2024.

– Det var svårt men det är en fröjd för både hästar och ryttare. Han bygger väl avvägt och är alltid ”fair”. Han ställer frågor överallt och det finns många valmöjligheter, han är väldigt skicklig, säger förbundskapten Ankarcrona.

Henrik var trea i stora klassen igår med Iliana och tvåa här idag, det talar för sig själv.

Och de svenska ekipagen glänste. Tysklands David Will vann med 1,42 sekunders marginal till Henrik von Eckermann men förbundskaptenen fick exakt de besked han ville.

– King Edward såg väldigt, väldigt fräsch ut. Henrik var trea i stora klassen igår med Iliana och tvåa här idag, det talar för sig själv. Och Zuccero hoppade båda rundorna idag helt lysande, säger Henrik Ankarcrona.

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero HV är duon på mångas läppar just nu. En tredjeplats i GP och 0+4 fel i League of Nations i Abu Dhabi är senaste styrkebeskedet.

Foto: Morgan Froment

Jag är inte ett dugg förvånad över det han visade idag. Och han har inte nått sin fulla potential än.

Att King Edward (äg: Henrik von Eckermann & Dufour Stables AG) är magisk vet hela hoppvärlden redan med besked, och nu visar Zuccero HV (äg: Rolf-Göran Bengtsson & Holsteiner Verband Hengsthaltungs GmbH).än en gång att han med rätta är en av de mest omtalade hästarna på internationell toppnivå.

– Vi har sett hela tiden att det finns mycket i honom, jag är inte ett dugg förvånad över det han visade idag. Och han har inte nått sin fulla potential än. Jag är väldigt glad för Rolf och hela teamets skull, säger Henrik Ankarcrona.

Nu blir det en lugn mellandag i morgon och sedan ska vi ladda och göra de sistafinslipningarna.

Tredje svensk i klassen var Peder Fredricson och SV Vroom de la Pomme Z (äg: SWE SMS AB). Fyra fel såg länge ut att räcka till omgång två, dit de tio bästa från omgång ett gick, men det blev till slut en fjortonde plats för ekipaget. Med Antonia Häggström Pettersson och Zara de Laubry felfri och elfteplacerad i fredagens 1,40-hoppning så kan samtliga svenska lagryttare se fram emot söndagens första omgång av Longines League of Nations med sköna formbesked.

– Ja, nu blir det en lugn mellandag i morgon och sedan ska vi ladda och göra de sista finslipningarna, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

Söndagens premiäromgång av den nya nationshoppningsserien för världens tio bästa hoppnationer rids 10.30 svensk tid. Klassen sänds på FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med start 10.20. Discovery+ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Eurosport 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sänder omgång 2 med start 12.45. Vinnande lag får närmare 2,7 miljoner svenska kronor i prispengar och totalt delas över 8 miljoner svenska kronor ut i klassen.

Startlistor och resultat i Abu Dhabi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten 5* Grand Prix 1,60-hoppning med två omgångar:

1) David Will, Tyskland, Zinedream, 0+0 fel, 44,68 sekunder
2) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward, 0+0 fel, 46,10 sekunder
3) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Zuccero HV, 0+0 fel, 50,79 sekunder
14) Peder Fredricson, Sverige, Vroom de la Pomme Z, 4 fel, 72,97 sekunder

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt