Annons
Annons

Mycket på spel vid ATG Riders League i Borås – åtråvärda finalplatser ska fördelas

Emma Emanuelsson vann dubbelt i fjärde omgången av ATG Riders League i Billdal 2023 med Canbella Blue PS ,till vänster i bild, och Centicco Pearl. Inför säsongens sista delfinal i Borås leder hon totalställningen för både 1,35 och Grand Prix.

Foto: Arkiv

Det finns mycket att rida för vid säsongens sista deltävling i den prestigefulla toppserien. Efter lördagens omgång av ATG Riders League vet vi vilka som går till totalfinal vid Gothenburg Horse Show och vem som får chansen att rida mot de internationella toppryttarna.

ATG Riders League rids på höjderna 1,35 och 1,50 och varje höjd avgörs separat. Höjden 1,50 går under benämningen ATG Riders League Grand Prix. Säsongen består av sex delfinaler och en totalfinal. Varje delfinal avgörs med heat och winning round.

Totalfinalen avgörs på Gothenburg Horse Show och dit går det 20 bästa på totalställningen i Grand Prix och de 24 bästa i 1,35-touren. I ATG Riders League Grand Prix finns ytterligare en godbit att hämta för den som vinner den totala ställningen; en startplats till vissa av de internationella klasserna på Gothenburg Horse Show.

Följ tävlingarna i Borås

ATG Riders League i Borås avgörs lördagen 10 februari. Heaten inleds klockan 12.30. Först ut är fyra heat på 1,35 är och därefter två heat på 1,50. Winning round för 1,35 startar 19.10 och 19.45 för Grand Prix.

Segerpremie är 50 000 kr i ATG Riders League Grand Prix och 15 000 kr i ATG Riders League 1,35.

Tävlingarna sänds på Equisport.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ATG.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Emma Emanuelsson regerar som ATG-drottning

Helgens omgång hos Borås Fältrittklubb i samband med Borås GP är säsongens sjätte deltävling och därmed sista chansen att ta poäng. I ATG Riders League Grand Prix ligger Emma Emanuelsson just nu i ledning med totalt 98 poäng, bland annat efter segrar vid delfinalerna i Sundbyholm och Billdal. Hon skuggas av Jüri Sokolowski med 91 poäng. Linda Heed ligger trea på 69 poäng och på plats nummer fyra finns Niklas Arvidsson med 68 poäng.

Runt plats 20 är det upplagt för en tuff fajt med en lång rad ryttare med chans att ta en av de 20 platserna till totalfinalen i Göteborg.

Aktuell ställning ATG Rider League Grand Prix Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga regler ATG Rider League Grand Prix Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Och det är inte för inte som Emma Emanuelsson ofta benämns som drottningen av ATG. Med 85 poäng och en delseger är hon poängbäst även i ATG Riders League 1,35. Men precis som på den högre höjden kan hon långt ifrån andas ut. Jenny Johansson, premiärvinnaren från Henriksdal, Kajsa Björe, vinnare i Sundbyholm och Douglas Lindelöw, vinnare på Elmia. Alla tre är på plats för att utmana om förstaplatsen på totalrankingen. Om de 24 finalbiljetterna är det mer än tajt, med 30 poäng till vinnaren i Borås är det många som har chansen att ta sig till totalfinal.

Aktuell ställning ATG Rider League 1,35 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga regler ATG Rider League 1,35 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Joel Torstensson har stor chans att bli en av de två som får direktbiljett till Göteborg Horse Show via Lövsta Future Challenge Jumping U25.

Foto: Isak Rautenberg

Sista chansen i Lövsta Future Challenge Jumping U25

Lövsta Future Challenge Jumping U25 ger ungdomsryttare chansen att rida Gothenburg Horse Show och mäta sig med hoppsportens Europaelit. Tourens final rids vid de femstjärniga världscuptävlingarna i Scandinavium och ryttarna får även starta i arrangemangets internationella klasser, världscupklasser undantaget. Touren, som sponsras av Lövsta Stuteri, har tre kvaltillfällen på nationella tävlingar där ryttarna plockar poäng i klasser från höjden 1,45 och uppåt.

Så många år har man varit en av dem som suttit och kollat på när alla världsryttare ridit.

De två högst rankade ryttarna efter tre kval får biljett till Göteborg 21-25 februari. Utöver dessa två ryttare kan även landslagsledningen i samråd med Gothenburg Horse Show och Lövsta Future Challenge dela ut ytterligare tre finalbiljetter.

Efter kvalen i Billdal och på Elmia ska allt nu avgöras under tävlingshelgen i Borås. Joel Torstensson har kopplat grepp om ledningen i touren inför avgörandet.

- Så många år har man varit en av dem som suttit och kollat på när alla världsryttare ridit, att nu ha en chans att få bli en del av den atmosfären och befinna sig på samma bana som de ryttarna skulle vara en dröm som uppfylls. Att kunna få chansen att rida de femstjärniga klasserna är ett stort delmål i min karriär, säger Joel Torstensson.

Joel Torstensson jagas närmast av Kajsa Björe och Philip Svitzer.

Fullständig ranking inför sista kvalhelgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till Equisports sändning från Borås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt