Annons
Annons

127 lag i startgroparna – hoppningen laddar för seriepremiär

Så här såg det ut när Österlens Ridklubb vann Folksam Elitallsvenska och SM-guldet i laghoppning 2023. På påskdagen vann de premiären i södra zonen 2024.

Foto: Roland Thunholm

Folksam Elitallsvenska, Ridsportallsvenskan division 1 och Folksam Ponnyallsvenska närmar sig med stormsteg. Deltagande lag, zonindelning, tävlingsplatser och datum är på plats och hela 127 lag kan börja göra sig redo.
– Allsvenskan är en otroligt fin och viktig del av svensk hoppsport, säger Niklas Jonsson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté.

För en sport där de allra flesta tävlingar sker individuellt betyder tillfällen att tävla i lag något alldeles extra.

– Att rida i lag bygger klubbkänsla, ger motivation och skapar erfarenheter kring hur man fungerar ihop med andra. Många drömmer om att rida i landslag och då är allsvenskan ett sätt att träna på det sammanhanget, säger Niklas Jonsson.

Även om man inte når hela vägen till landslag så finns mycket att hämta i allsvenskan. Förutom serierna på elitnivå, som de här omnämnda 127 lagen ingår i, finns lägre divisioner.

Allsvenskan bygger ofta mentorskap och ger tillfällen för juniorer och unga ryttare att lära av rutinerade seniorryttare.

De är på många sätt lika viktiga, även om inte SM-medaljer och avancemang till högsta division står på spel.
– Allsvenskan bygger ofta mentorskap och ger tillfällen för juniorer och unga ryttare att lära av rutinerade seniorryttare. Ofta erbjuds träningstillfällen i klubbarna inför allsvenskan och fler ryttare kan utvecklas, säger Niklas Jonsson.

Nytt för i år är att de två SM-finalerna i laghoppning är samlade på samma tävlingsplats. Final i Folksam Elitallsvenska och Folksam Ponnyallsvenska rids under Falsterbo Horse Show, helgen vecka 27.

Från Luleå i norr till Trelleborg i söder

Men mycket spännande saker ska hända innan allt är avgjort. Totalt kommer de 127 lagen i Folksam Elitallsvenska, Ridsportallsvenskan division 1 och Folksam Ponnyallsvenska att rida 55 grundomgångar, en semifinal och två finaler. Alla föreningslag från Björsby Ryttarförening i Luleå längst i norr till Trelleborgs Ryttarförening längst ner i söder går en spännande vår till mötes.

Trollhättans Sportryttare blev svenska lagmästare för ponny 2023 när de vann Folksam Ponnyallsvenska.

Foto: Arkiv

Folksam Elitallsvenska, Ridsportallsvenskan division 1 och Folksam Ponnyallsvenska går under Svenska Ridsportförbundets ansvar och de lägre divisionerna under distriktens.

Läs mer om Folksam Elitallsvenska

Folksam Elitallsvenska innebär SM i laghoppning. Lag ska bestå av tre eller fyra ekipage, varav de tre bästas resultat räknas. Lag med fyra ekipage ska innehålla minst en ryttare som är född 2003 eller senare. Lag med tre ryttare kan bestå av enbart äldre ryttare, födda 2002 eller tidigare.

Totalt 34 lag är anmälda och serien är indelad i de fem zonerna Norra, Östra, Västra, Mellersta och Södra. Tre omgångar arrangeras i varje zon. I omgång 1 och 2 rider tre ekipage på hinderhöjden 1,30 och ett ekipage på 1,25. I omgång 3 rider tre ekipage 1,40 och ett ekipage 1,30.

De tre bästa lagen i varje zon efter omgång 3 går vidare till semifinalen som avgörs hos Åby Ridklubb i Norrköping vecka 22. Till SM-final går de åtta bästa lagen från semifinalen.
I semifinalen är den totala prissumman 94 000 kronor och i finalen 420 000 kr.

Se tävlingsdatum och arrangerande föreningar för alla zoner HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se alla deltagande föreningar HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se fullständiga regler HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Ridsportallsvenskan division I

Serien är kval till 2025 års Folksam Elitallsvenska. Lag ska bestå av tre eller fyra ekipage, varav de tre bästas resultat räknas. Lag med fyra ekipage ska innehålla minst en ryttare som är född 2003 eller senare. Lag med tre ryttare kan bestå av enbart äldre ryttare, födda 2002 eller tidigare.

Totalt 55 lag är anmälda i serien som är indelad i de fem zonerna Norra (uppdelad i grupp norr och grupp syd), Östra, Mellersta, Västra och Södra.

I omgång 1 och 2 hoppar man på höjderna 1,15 eller 1,25. Valfritt ekipage rider på den lägre hinderhöjden. Om lag har tre ryttare rider en ryttare på den lägre höjden. Startplats två lämnas då tom.

Till omgång 3 och 4 går de åtta främst placerade lagen i respektive zon efter omgång 2, samt det sjundeplacerade laget från Folksam Elitallsvenska i samma zon. I omgång 3 börjar samtliga lag om på noll poäng. Hinderhöjderna i omgång tre är desamma som i omgång 2 och i omgång 4 är hinderhöjderna 1,20 och 1,30.

De två bäst placerade lagen i varje zon efter omgång 3 och 4 avancerar till Folksam Elitallsvenska 2025. Ridsportallsvenskan division I kommer att vara klar under sensommaren i alla zoner.

Se tävlingsdatum och arrangerande föreningar för alla zoner HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se alla deltagande föreningar HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se fullständiga regler HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Folksam Ponnyallsvenska

Folksam Ponnyallsvenska innebär lag-SM i ponnyhoppning. Lag ska bestå av tre eller fyra ekipage, varav de tre bästa resultaten räknas. Om laget består av fyra ekipage måste laget bestå av ekipage från minst två ponnykategorier.

Totalt 41 lag är anmälda och serien är indelad i de sex zonerna Polar, Nord, Central, Öst, Väst och Syd.

Tre omgångar för varje zon arrangeras innan finalbiljetterna delas ut. Först ut i omgång 1 är zon Nord och zon Syd med premiäromgångar vecka 10. I omgång 1 rids Lätt A, i omgång 2 Lätt A +5 cm och i omgång 3 Medelsvår B.

De två bästa lagen i varje zon efter omgång 3 går till finalen på Falsterbo Horse Show. Avancemang till Folksam Ponnyallsvenska 2025 sker via Ponnyallsvenskan division I, som organiseras av distrikten.

Se tävlingsdatum och arrangerande föreningar för alla zoner HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se alla deltagande föreningar HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se fullständiga regler HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Segerlagen i Folksam Ponnyallsvenska och Folksam Elitallsvenska föräras med SM-täcken, RF:s mästerskapstecken och segergehäng. Silver- och bronsmedaljörerna får SM-medaljer, och plaketter.

Vilka föreningar som blir svenska mästare och medaljörer i Folksam Elitallsvenska samt Folksam Ponnyallsvenska vet vi vecka 27 i Falsterbo – kulmen på laghoppningssäsongen i Sverige 2024!

Publicerad:

Aktuellt