Annons
Annons

Världsettans hästägare prisas för andra året i rad: ”Hästen går alltid först”

Georg Kaehny och Henrik von Eckermann har ett samarbete kantat av guld och framgång. Nu har den schweiziska ägaren två gånger om vunnit den internationella titeln Årets Hästägare.

Foto: Nanna Nieminen/World of Showjumping

King Edward, Iliana och Calizi - tre av Henrik von Eckermanns världshästar ägs av Georg Kähny och hans Dufour Stables AG.
– Han säkrar vår tävlingsverksamhet, det hade inte sett ut som det gör utan honom, säger Henrik von Eckermann om schweizaren som tilldelades utmärkelsen ”Årets Hästägare” för 2022 av Internationella Hopphästägarklubben och som nu även fått priset för 2023.

Priset instiftades 2004 för att hylla hästägarna och Georg Kähny tog emot det för andra gången i rad i samband med världscuptävlingarna i Basel 11-14 januari 2024. I motiveringen understryks hans relation med hästarna. Henrik von Eckermann är den förste att hålla med.

– Hästen går alltid först. Han är verkligen en hästmänniska och väldigt kunnig. När vi diskuterar planer så har han alltid hästens bästa framför ögonen, aldrig vad han själv vill göra eller vart han vill åka. Alltid det som passar hästen bäst. Han är glad när vi vinner men han är också den som alltid ringer och frågar om hästarna mår bra och har rest bra hem från tävling, oavsett resultat, säger Henrik.

Henrik von Eckermann och King Edward har skrivit in sig i historieböckerna gång på gång. Nu har hästägaren Georg Kaehny utsetts till Årets hästägare  för andra året i rad av Internationella Hopphästägarklubben.

Foto: Arkiv

Georg Kähny har ägt King Edward sedan 2019, Iliana sedan 2022 och Calizi sedan 2021 och framgångarna har varit otroliga. OS-guld, dubbla VM-guld, världscupfinalvinst, seger i Top 10-finalen, seger i GCT Super-GP och mycket mer för King Edward.

När allt är uppåt är det ju enkelt, men det är när det är nedgång som man behöver känna förtroendet och där är han alltid väldigt stöttande.

Iliana har vunnit EM-guld för Sverige, vunnit femstjärnig 1,60-hopping och radat upp pallplatser på samma nivå. Calizi har varit på GP-pallen och vunnit femstjärniga klasser på 1,50-nivå eller högre. Alla tre har matchats till framgångar som tagit Henrik von Eckermannn till toppen av världen.

Iliana på väg mot EM-guld för Sverige 2023. 

Foto: Roland Thunholm

– Men det som är så otroligt bra med Georg är att han vet att det finns uppgångar men också nedgångar. Hästar är inga maskiner och även King Edward kan ha en sämre dag eller period. Och när allt är uppåt är det ju enkelt, men det är när det är nedgång som man behöver känna förtroendet och där är han alltid väldigt stöttande, säger Henrik von Eckermann.

Vi hade inte haft de här hästarna utan honom.

Det är en hästägare och ett partnerskap som bygger på förtroende och långsiktighet, och som spelar en avgörande roll för de svenske världsettan.

– Vi hade inte haft de här hästarna utan honom, säger Henrik von Eckermann om Georg Kähny, Longines Owner of the Year 2022 och 2023, Årets Hästägare 2022 och 2023.

Svenska Stuteri Arch och Charlotte Söderström har tidigare vunnit samma pris två 2017 och 2021 som ägare av H&M All In, H&M Christian K, H&M Cue Channa, H&M Indiana.

Publicerad:

Aktuellt