Annons
Annons

Sara mot nya drömmål med Morgondagens Häst

Dinathina har alla förutsättningar att bli en mästerskapshäst och matchas av Sara Algotsson Ostholt. 

Foto: Privat

Hon vann OS-silver på familjen Algotssons egna uppfödning Wega. Men när Sara Algotsson Ostholts började jobba med unga Dinathina slog känslan allt.
– Det känns nästan lite elakt att säga det men jag har aldrig suttit på en så bra häst, säger Sara.

Tillsammans med Wega blev hon Silver-Sara efter de olympiska spelen i London 2012. De vann också totalt elva internationella segrar innan stoet pensionerades 2018. Så när Sara Algotsson Ostholt säger att Dinathina, Morgondagens häst på Ryttargalan 2023, överträffar allt så vill det inte säga lite.

– Wega är ju fantastisk och har bevisat vad hon kan men ”Daisy”, som vi kallar Dinathina, har ännu bättre grundförutsättningar än vad Wega hade. En otrolig kapacitet i alla tre momenten och väldigt bra inställning, säger Sara just efter att hon tagit emot priset på Ryttargalan tillsammans med delägaren Håkan Olsson, Chevau AB.

Att tänka på att rida mot femstjärniga hinder när den dagen kommer kändes inte som något problem överhuvudtaget. Det har jag aldrig känt tidigare hos en fyraåring.

2021 kom Dinathina Sara och familjens gård i närheten av tyska Wahrendorf. Under ett av de första ridpassen bekräftades det hon känt så tydligt vid provridningen.

Sara Algotsson Ostholt och Wega vid OS i London 2012. Nu finns Dinathina, ett nytt skimmelsto med toppkvalitéer, hos den svenska landslagsryttaren.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Det var en otrolig galopp. Att tänka på att rida mot femstjärniga hinder när den dagen kommer kändes inte som något problem överhuvudtaget. Det har jag aldrig känt tidigare hos en fyraåring, säger Sara.

2021 var den tyska eliten med Ingrid Klimke och Michael Jung i spetsen också ute efter det nu sjuåriga stoet. Håkan Olsson som äger Dinathina tillsammans med Sara beskriver hur det gick till när hon blev svenskägd.

Jag sa till Sara att ”nu ringer du, lova säljaren vad som helst för vi måste bara ha henne”.

Tanken var att hon skulle sälja på auktion men eftersom hon fick lätt feber åkte hon i stället hem till sin ägare.

– Vi hade en budget och vi visste ju att tyskarna sett kapaciteten och ville ha henne. Så när hon drogs tillbaka från auktionen så sa jag till Sara att ”nu ringer du, lova säljaren vad som helst för vi måste bara ha henne”, säger Håkan Olsson.

Internationell seger i CCI3* L i Strzegom avlutade 2023 för Sara Algotsson Ostholt, Dinathina och delägare Håkan Olsson.

Foto: Privat

Efter två veckor var allt klart. Dinathina var säkrad åt Sara Algotsson Ostholt som framtidshäst bakom mästerskapsstjärnorna Chicuelo och Dynamite Jack.

Redan 2022 sa jag att jag har beställt flygbiljetten till Los Angeles. Bollen rullar åt rätt håll.

Sedan dess har hon vunnit tyska Bundeschampionat samt etablerat sig i trestjärnig fälttävlan med seger som avslutning på 2023. OS i Paris är för tidigt men teamet kring Morgondagens Häst har blicken tydligt fäst på OS i Los Angeles 2028.

– Redan 2022 sa jag att jag har beställt flygbiljetten till Los Angeles. Bollen rullar åt rätt håll, säger Håkan Olsson med glimten i ögat.

Hon är ambitiös och samtidigt väldigt känslig så man behöver vara otroligt fokuserad på vad hon behöver. Hon är en fantastisk häst.

Resan går nu vidare mot mästerskap. Men det kommer att ske med eftertanke och noga avvägning.

– Hon är ambitiös och samtidigt väldigt känslig så man behöver vara otroligt fokuserad på vad hon behöver. Hon reagerar ganska stort på allt så det gäller att vara lätt i ridningen och hjälperna. Hon är en fantastisk häst, säger Sara Algotsson Ostholt.

Publicerad:

Aktuellt