Annons
Annons

Digital teknik lyfter svensk fälttävlan

Foto: Roland Thunholm

Svensk fälttävlan radar upp framgångar och det är ett relativt ungt lag som tar sikte på nästa års OS i Paris. Efter en rad bronsmedaljer i EM är målet medaljer i de allra största mästerskapen och nu tar fälttävlan den digitala tekniken till hjälp för att nå nya höjder.

- Den digitala utvecklingen är väldigt spännande och vi behöver lära oss mer om hur vi kan använda den för att utveckla ryttare och hästar, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Landslagsteamet med ryttare, lagledare, tränare, veterinär med flera har tagit fram tre fokusområden med tydliga mål:

  • Snabbare tider i terrängen
  • Hästvälfärd – kontinuerlig och långsiktig analys och uppföljning
  • Högre poäng i dressyren
Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan.

Foto: Roland Thunholm

Statistik från internationella tävlingar

Det irländska företaget Equiratings har under flera år samlat statistik från tävlingar, främst fälttävlan. De kan visa vilka resultat som krävs för att hävda sig i tävlingar på högre nivå, framför allt fyrstjärniga tävlingar.
- De kan också visa på skillnader i svårighet på olika fyrstjärniga tävlingar där en faktor är vilka ekipage som deltar, berättar Fredrik.

Statistiken visar hur bra vi behöver vara i varje moment för att ett lag eller en individuell ryttare ska ta medaljer

Statistiken omfattar bland annat resultat från mästerskap för varje ryttare i de olika momenten.
- Statistiken visar hur bra vi behöver vara i varje moment för att ett lag eller en individuell ryttare ska ta medaljer.
- Vi kan få mycket och bra statistik på ett professionellt sätt och det kan vi använda vid exempelvis uttagning till lag, säger Fredrik

Equiratings brukar sia innan ett mästerskap hur det ska gå.
- Det blir inte alltid helt rätt men brukar stämma förvånansvärt bra, säger Fredrik.

Som exempel kan prestationen mätas i annat än placering, en tredjeplats på 29 straff är kanske en större prestation än en seger på 36 straff. Idag krävs vanligtvis en dressyrprocent på över 70 procent, att ekipaget är felfritt och inom tiden i terrängen samt en felfri banhoppning. De bästa ryttarna kan sluta på sitt dressyrresultat som inte sällan ligger runt 80 procent eller 20 straffpoäng.

Aminda Ingulfson på Joystick

Foto: Roland Thunholm

GPS avslöjar tempo och vägval

En nyhet för året är att de sex ryttarna i landslaget rider men en elektronisk ”puck” fäst vid sadelgjorden. Det är en GPS som registrerar tempo, antalet galoppsprång och exakt vilka vägar och linjer som ryttaren rider på en terrängbana. På så sätt går det att se var ryttaren tappar tempo eller lägger till onödiga metrar.
- Målet är att rida en så kort bana som möjligt.

Att kunna växla upp eller ner snabbt vid rätt tillfälle kan vara skillnaden för att klara optimaltiden

En bana där maxtiden är beräknad efter ett tempo på 570 meter/minut innebär inte att hästen galopperar i ett jämnt tempo hela vägen. Inför ett hinder eller en kombination växlar ryttaren ner och efter hoppet ökar den farten. Mellan hindren blir det kanske ett 750-meterstempo.
- Att kunna växla upp eller ner snabbt vid rätt tillfälle kan vara skillnaden för att klara optimaltiden, säger Fredrik.

Genre galopp gräsbana

Foto: Roland Thunholm

Hästarnas välmående är alltid viktigast och vi lär oss hela tiden mer av att läsa av deras aktuella status

App som höjer hästvälfärden

Ytterligare ett hjälpmedel är en app som ryttarna använder i samarbete med landslagsveterinär Enar Tollig. Ryttaren kan filma sin häst med mobiltelefonen och olika data registreras i appen. Veterinären kan sedan titta på filmen och analysera datan. Det ger möjlighet att ta fram en bild av hur hästen rör sig när allt är normalt men också se om det uppstår en skillnad i rörelsemönstret som inte går att uppfatta med blotta ögat. Därmed kan en undersökning genomföras och eventuella åtgärder göras för att förebygga vad som skulle kunna bli en skada eller överansträngning.
- Hästarnas välmående är alltid viktigast och vi lär oss hela tiden mer av att läsa av deras aktuella status, säger Fredrik.

Sofia Sjöborg på "Belle"

Foto: Roland Thunholm

Dressyrträning och sitsanalys

Ryttarnas dressyrresultat fortsätter att förbättras. Ryttarna har individuella upplägg och sina egna tränare men rider också regelbundet för landslagstränare Olof Axelsson, som håller ett vakande öga. Det har även varit landslagsträffar med norska ryttaren och veterinären Maria Terese Engell som forskat i hur ryttarens sits, position och balans påverkar hästens prestation och hållbarhet. Ryttarna får tips om träning och hur små förändringar i sitsen påverkar hästen.
- Det syntes skillnad direkt även i hoppningen, säger Fredrik, som poängterar vikten av att hålla en bra nivå på dressyren redan i lägre klasser.
- Grundridningen måste finnas och förutom att göra alla rörelser bra behöver ryttaren också ha bra självförtroende i uppvisningen, säger Fredrik.

Gå inte upp i klasserna innan alla moment är bra

Fredrik ger rådet till ryttare som siktar högt att inte ha för bråttom upp i klasserna. Det är inte bara att klara av ett eller två kval. Ryttare som vill nå fyrstjärnig klass behöver vara bra redan i lägre klasser.
- Gå inte upp i klasserna innan alla moment är bra, minst 70 procent i dressyren, goda förutsättningar för en felfri hoppning och att kunna klara terrängen inom tiden, säger Fredrik.

En glad nyhet för svensk fälttävlan är en ny grensponsor, Stora Enso går in med stöd till landslaget men också till Riksmästerskapet.
- Vi är väldigt glada för stödet vi får av både SOK, Svenska Ridsportförbundet och Folksam och nu även en grensponsor, säger Fredrik.
Exakt hur stödet ska användas är inte helt klart.
- Men det är viktigt att det fungerar åt båda hållen så att det blir mervärde både för ryttarna och för Stora Enso.

Sommarens EM i fälttävlan avgörs i franska Haras du Pin i augusti. Det stora målet är sedan OS i Paris 2024. I landslaget ingår de fyra ryttare som säkrade OS-platsen vid förra årets VM, Frida Andersén, Aminda Ingulfson, Sofia Sjöborg och Malin Josefsson samt Louise Romeike och Sara Algotsson Ostholt. Till årets EM åker sex ryttare, fyra i lag och två individuella.
-Vi har fler ryttare som skuggar landslagsryttarna så det finns fler som kan vara aktuella, avslutar Fredrik Bergendorff.

Publicerad:

Aktuellt