Annons
Annons

Imponerande hoppavslutning i Luhmühlen: ”Inte tur – otroligt bra”

Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z briljerade i Luhmühlens terräng 2024. Precis som de gjorde på samma bana 2023 där den här bilden är tagen.

Foto: Stefan Lafrentz

Det var tre hopprundor som övertygade stort. Frida Andersén, Louise Romeike och Sofia Sjöborg var alla felfria på hinder när CCI4*S i Luhmühlen avslutades på söndagen.
– Det var inte tur. De gör det otroligt bra och har lagt ner mycket jobb på vägen, säger Fredrik Bergendorff.

Frida Andersén/Box Leo, Louise Romeike/Caspian 15 och Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof slutade på placeringarna 22, 28 och 32 i tyska Luhmühlens CCI4*S. Med 42.5, 45.2 och 47.7 straffpoäng stod de för de tre bästa svenska resultaten i klassen som vanns av regerande världsmästaren Yasmin Ingham på 29.3.

Efter dressyrmomentet fanns de alla längre ner i resultatlistan än vad teamet hade önskat men i terräng och banhoppning har allt lyft.

Louise Romeikes Caspian spås en lysande framtid. I Luhmühlens CCI4*S 2024 fick de den internationella fälttävlansvärlden att dra efter andan under banhoppningen. 

Foto: Sivert Jonsson

De var felfria på hinder i lördagens terräng och genomförandet imponerade på en bana där mycket få gick inom tiden.

– Både Frida och Louise kan vara ännu snabbare, men här gjorde de allt precis så avvägt som vi hade lagt planen. Sofia börjar få väldigt lätt för att rida snabbt. Jag är väldigt nöjd med hur de tog sig an banan, kommunikationen var bra och alla red precis så som det var planerat, säger Fredrik Bergendorff.

Visste de inte vem han var innan idag så vet de nu. Otroligt bra.

I söndagens hoppning red de tre med stort självförtroende på hästar som pigga, fräscha och i form att hoppa på en nivå som drog blickarna till sig.

– Caspian 15 är ju fortsatt den hästen som alla pratar om. Visste de inte vem han var innan idag så vet de nu. Otroligt bra. Louise kommer att gräma sig över den där sekunden över maxtiden men hon gör hela processen så perfekt, hon och Caspian är ett superteam, säger Fredrik Bergendorff.

Sofia har jobbat mycket med linjer det senaste året, och den kunskapen använde hon verkligen idag.

– Frida är så professionell, jobbar så lugnt och metodiskt. Går in och rider precis som vi har planerat och gör en kanonrunda, säger Fredrik Bergendorff.

– Sofia har jobbat mycket med linjer det senaste året, att hitta rätt oavsett distanser och den kunskapen använde hon verkligen idag. ”Belle” hoppade mycket bra och var försiktig. Så fint, säger Fredrik Bergendorff.

Laget är inte uttaget ännu men med fem veckor kvar till OS i Paris är det tydligt att oavsett vilka de tre lagryttarna och reserven blir så kommer mycket av tiden att gå åt till att slipa dressyrdetaljer.

Man kan arbeta sig till en bra poäng om man har kontroll på alla delar. Vi fortsätter att verkligen tänka till där.

Terräng och banhoppning är på toppnivå. På OS väntar specialprogrammet som bara rids på OS och som klassas som 5*.

– Min känsla är att det programmet kan passa oss lite bättre. Allt händer väldigt snabbt och det gäller att ligga steget före. Man kan arbeta sig till en bra poäng om man har kontroll på alla delar. Vi fortsätter att verkligen tänka till där, säger Fredrik Bergendorff.

Frida Andersén och Box Leo har gjort två mästerskap tillsammans; VM 2022 och EM 2023. Snart får de besked om det blir ett OS sommaren 2024 eller inte. Här vid VM i Pratoni del Vivaro 2022. 

Foto: Roland Thunholm

Nu väntar en tid där Fredrik Bergendorff ska göra sin uttagning till OS i Paris. De tre nämnda och fler därtill kommer i närtid att få besked kring huruvida de nått sitt mål eller ej.

– Det klart att det blir väldigt stor skillnad på att komma med eller inte. När man känner alla väldigt väl och har jobbat mycket ihop så är besluten inte alltid lätta. Vi ska ha det 100 procent bästa laget och kommer att vända på precis allt i processen, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten.

Sara Algotsson Ostholt/Dynamite Jack var bästa svenska ekipage efter dressyren i Luhmühlen men drog sig ur tävlingen efter att Jack inte varit 100 ok när laget travade upp dagen innan terrängen.

– Vi får se vad svaret blir vad gäller hur det ser ut med honom. Jag tror att vi kommer att veta inom de närmaste dagarna, säger Fredrik Bergendorff som på fredagen beskrev strykningen som en försiktighetsåtgärd.

Övriga svenska placeringar i CCI4*S var Malin Asai/Golden Midnight 34:a och Amanda Staam/Corpoubet AT 45:a. Aria Ramkali strök Flanders före banhoppning efter felfri terräng på hinder. Frida Anderséns Stonehavens Baby Blue ströks precis som Sara Algotsson Ostholts Dynamite Jack innan terrängen.

I CCI5*L slutade Christoffer Forsberg 25:a med Hippo's Sapporo. Han startade också Con Classic 2 som ströks innan banhoppningen efter felfri terräng på hinder.

Fullständiga resultat CCI4*S Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga resultat CCI5*L Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se tävlingarna i efterhand på Horse&Country Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stolt sponsor av svensk fälttävlan

Publicerad:

Aktuellt