Annons
Annons

Detaljjakten lönade sig när Sara Algotsson Ostholt bockade av sista OS-kvalet med starkt formbesked

Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack slutade trea i CCI4*-S i Strzegom och Dynamite Jacks framfart imponerade både på hans ryttare och på den svenska förbundskaptenen.

Foto: Hippo Foto Media/Dirk Caremans

Efter en vinter då hon vänt på många stenar och vågat tänka nytt tog silvermedaljören från London-OS sin Dynamite Jack till Strzegoms CCI4*-S, 5-7 april. Med känslan av att allt var på en ny nivå slutade landslagsekipaget trea.
– Han var riktigt, riktigt fin. Terrängen var en otroligt bra runda, säger Sara Algotsson Ostholt.

Ett dressyrresultat på 30.2, felfri hoppning och en terräng felfri på hinder med 6.8 tidsfel betydde 37.0 straffpoäng totalt och tredje plats plats i klassen som vanns av Belgiens Tine Magnus på 35.0.

– Dressyren gjorde han så bra han kunde förutom "ett litet hack" då han for i väg lite i mellangaloppen. Han kom dock snabbt tillbaka och var väldigt avspänd på det stora hela, så det är jag nöjd med. Och hoppningen gjorde han också bra, säger Sara Algotsson Ostholt om tävlingens två första delmoment tillsammans med Dynamite Jack.

Det var en otroligt bra runda. Här kunde jag rida hela tiden på min plan a. Jag tror inte jag fick ett dåligt språng

När det handlar om söndagens terrängritt är det inte heller svårt att hitta orden.
– Det var en otroligt bra runda. Det var inte det svåraste vi har gjort, men allt funkade så bra. Tjusningen i terrängen är ju lite att man inte vet precis hur allting kommer att ske och man måste ha plan a, b och c. Här kunde jag rida hela tiden på min plan a. Han täckte upp jättebra och behövde inga extra galoppsprång. Jag tycker om att kunna rida framåt med kontroll i kombinationerna och det kunde jag göra nu. Jag tror inte jag fick ett dåligt språng, säger Sara Algotsson Ostholt.

Vi har skruvat på allt. Jag har jobbat väldigt mycket med min sits och position. Och så har vi gjort förändringar tillsammans med två hovslagare som gjort otrolig skillnad.

Tillsammans gjorde de EM i Haras du Pin 2023, ekipagets dittills med råge största uppgift, och slutade 31:a. De avslutade sedan året med en seger i CCI4* och efter lite vila tog sedan vinterträningen vid. Inget har lämnats åt slumpen.

– Vi har skruvat på allt. Träningen så klart som vanligt och sen har jag jobbat väldigt mycket med min sits och position och det tror jag har betytt mycket. Och så har vi gjort förändringar tillsammans med två hovslagare som gjort otrolig skillnad. Jag har ridit honom sedan han var tre år och detta känns så tydligt.

Sara Algotssson Ostholt & Dynamite Jack vid EM i Haras du Pin 2023. Redan här var man något på spåren vad gäller skoningen och det fortsatta arbetet har nu gett resultat.

Text: Arkiv

– Han står inte helt bra på sina fötter och det har vi försökt hitta en lösning på. Jag kände inför EM 2023 att vi var på rätt väg tillsammans med hovslagaren här hemma, och när vår landslagsveterinär Enar Tollig och hovslagaren Ben Benson som jobbar med landslaget kom hit till gården i januari höll de med. Då la vi också in en liten sula på bakhovarna och jag är väldigt nöjd med hur det känns, säger Sara Algotsson Ostholt.

Att vinterjobbet på och vid sidan av träningsbanorna gett resultat är tydligt.

– Han är rörlig och mjukare. Han är ju ganska kort i kroppen och nu har vi fått honom mer ute med halsen och han jobbar mer med ryggen och är lite friare. I Strzegom nu var han så exemplarisk, fokuserad och inne i sin bubbla där han kan prestera sitt bästa, säger Sara Algotsson Ostholt.

Det ser ljust ut, så kan jag säga. Så som han har utvecklats under vintern är otroligt. Väldigt spännande.

Och förbundskaptenen Fredrik Bergendorff håller med.
– Det ser ljust ut, så kan jag säga. Så som han har utvecklats under vintern är otroligt. De har tagit ett snäpp upp i kvalitet och det visar sig i alla grenarna. Väldigt spännande och bra.

Resultatet i Strzegom betyder att Sara och Dynamite Jack har gjort det konfirmerande kvalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som alla fälttävlansryttare måste göra för att vara uttagningsbara för sin nation till OS i Paris.

– Att få det kvalet var A och O. Jag ville absolut få det gjort så tidigt som möjligt. Min plan var att göra precis allt ”spot on” men utan att chansa. Att göra allt med den här känslan var ju perfekt, säger Sara Algotsson Ostholt.

Amanda Staam slutade fyra i CCI4*-S i Strzegom 2024 och fick en superstart på OS-året 2024.

Foto: Arkiv

Även Amanda Staam med Corpoubet AT och Frida Andersén med Box Leo gjorde sina konfirmerande kval när de slutade på plats 4 och 13 med 38.5 respektive 44.4 straffpoäng.

– Absolut en bra helg på väldigt många sätt. Kvaliteterna är höga och nu fick vi en bra start. Vi måste, och ska, jobba på med att komma hela vägen in i mål. Med det arbetet vi har gjort i ryggen måste vi se till att vi kan skörda och hämta hem det jobbet när det är dags för tävling, säger Fredrik Bergendorff.

Det blev också en fin andraplats i CCI3*-S genom Malin Asai och Maggan V. I samma klass slutade Sara Algotsson Ostholt sjua med framtidsstjärnan Dinathia.

För det svenska fälttävlanslandslaget väntar, enligt nuvarande plan, tävlingar i Sopot, Saumur, Marbach och Lumühlen. Därefter tas OS-laget ut.

Resultat i Strzegom, Polen – internationell fälttävlan

CCI4*-S:

1) Tine Magnus, Belgien, Dia ven het Lichterveld, 35.0 straffpoäng
2)Christoph Wahler, Tyskland, D’Accord FRH, 35.2 straffpoäng
3) Sara Algotsson Ostholt, Sverige, Dynamite Jack, 37.0 straffpoäng
4) Amanda Staam, Sverige, Corpoubet AT, 38.5 straffpoäng
7) Amanda Andersson, Sverige, Jersey, 39.4 straffpoäng
13) Frida Andersén, Sverige, Box Leo, 44.4 straffpoäng
21) Stina Arosenius, Sverige, Lorelei-L, 54.7
23) Lina Forsberg, Sverige, Kaizen, 56.3
27) Amanda Andersson, Sverige, Double Carat, 68.6
32) Malin Asai, Sverige, Golden Midnight, 72.0 straffpoäng
35) Frida Andersén, Sverige, Stonehavens Baby Blue, 79.9 straffpoäng

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strzegom, Polen – internationell fälttävlan

CCI3*-S:
1) Calvin Böckman, Tyskland, Altair de la Cense, 29.4 straffpoäng 2) Malin Asai, Sverige, Maggan V, 35.4 straffpoäng
3) Andrew Hoy, Australien, Vassily de Lassos, 35.5 straffpoäng
7) Sara Algotsson Ostholt, Sverige, Dinathia, 37.5 straffpoäng
15) Katrin Norling, Sverige, Zixten af Tollstad, 46.7 straffpoäng

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt