Annons
Annons

Christina Klingspor om olympiska toppuppdraget: ”Pirrigt men tryggt”

När superskarp expertis behövdes på kort varsel på kort varsel föll FEI:s val på svenska Christina Klingspor. Nu är hon ordförande i Groud Jury vid OS i Paris 2024.

Foto: Roland Thunholm

December 2023. Kalendern var full sedan länge och OS i Paris fanns inte inskrivet. Då ändrades förutsättningarna för fälttävlans Ground Jury och den svenska toppdomaren fick ett telefonsamtal.
– Jag försäkrade mig om att en inbokad tävling i England kunde hitta en ersättare och sedan blev det ett självklart ja, säger Christina Klingspor som är klar som ordförande i Ground Jury vid 2024 års olympiska spel.

Eftersom hon varit ordförande i Ground Jury vid VM 2022 visste hon att rollen vid spelen i Paris mest troligt skulle erbjudas någon annan. Internationella Ridsportförbundet vill ha variation i sammansättningen och uppdraget vid OS 2024 tilldelades Danmarks Anne-Mette Binder. När det visade sig att rollen inte kunde kombineras med danskans ledaruppdrag inom dansk dressyr var det en vändning som gick snabbt.

– FEI ringde och frågade om jag kunde tänka mig att vara med i Paris och jag sa att ”det är klart”. I samma andetag kom nästa fråga, den om jag kunde tänka mig rollen som ordförande i Ground Jury. Jag blev såklart lite förvånad. Jag var ju redan bokad i England den helgen, men arrangören var väldigt tydlig med att jag skulle tacka ja och sedan var allt klart, säger Christina ”Kicki” Klingspor.

Det är klart att allt det här är fantastiskt, men jag har också mitt hjärta väldigt mycket i tävlingarna på lite lägre nivå. Väldigt mycket.

Listan på tunga uppdrag är lång. Hon kan se tillbaka på OS i Rio 2016 som delvis säkerhetsansvarig, OS i Tokyo 2021 som medlem i Ground Jury, och VM i Pratoni del Vivaro 2022 som ordförande i Ground Jury. Och förutom dagarna i Versailles kan hon under 2024 bland annat blicka fram mot femstjärniga fälttävlan i Burghley och Maryland.

– Det är klart att allt det här är fantastiskt, men jag har också mitt hjärta väldigt mycket i tävlingarna på lite lägre nivå. Väldigt mycket. Det är där man kommer allra närmast sporten.

Ground Jurys uppgifter är att var domare i alla tre momenten, bedöma hästarna vid besiktningar i samråd med veterinären, hantera protester och överklaganden, godkänna terrängbana och hoppbana samt agera vid farlig ridning eller andra brott mot tävlingsreglementet.

Kicki Klingspor var ordförande i Ground Jury vid VM 2022 i Pratoni del Vivaro. Här syns hon vid veterinärbesiktningen på söndag morgon.

Foto: Malin Larsson

Som ordförande i Ground Jury kommer Kicki precis som vid VM 2022 att leda arbetet. Hon tar emot protester, leder insamlandet av information och meddelar beslut till berörd förbundskapten.

Hon har också den avgörande rösten vid de tillfällen då Ground Jury inte är överens. Hennes och teamets insats och beslut är avgörande för att spelen genomförs rättvist och säkert. Och som en följd av det; att medaljerna går till rätt ryttare och nationer.

– Jag känner mig väldigt trygg med teamet i Ground Jury och med banbyggare och teknisk delegat. Det är viktigt. Och jag kommer självklart att förbereda mig väldigt noga. Döma dressyr, djupdyka i regler, plugga allt finstilt, och gå igenom veterinärreglementet igen. Alltihop ska bli väldigt roligt, säger Kicki Klingspor.

För mig är det viktigt att tävling alltid är rättvist, säkert och respektfullt oavsett nivå. Men här kommer det att vara ytterligare en nivå av stress och press.

Hon vet att det kommer att krävas skärpa när det olympiska startskottet går för fälttävlan 26 juli år.
– För mig är det viktigt att tävling alltid är rättvist, säkert och respektfullt oavsett nivå. Men här kommer det att vara ytterligare en nivå av stress och press.

26 juli 2024 inleds ridsporten vid olympiska  spelen i Paris. Då är det veterinärbesiktning för fälttävlanshästarna och därefter väntar de tre delmomenten dressyr, terrängritt och banhoppning. Christina Klingspor leder domararbetet som ordförande för Ground Jury.

Foto: Arkiv

Alla är i Paris för att hämta medalj och erfarenheten säger att det kommer att märkas.
– Processerna ska fungera på samma sätt som annars, men alla kommer inte bara att ha full koll på sig själva utan också på alla andra lag. Det kommer garanterat att lämnas in protester. När det är mästerskap måste man vara extra vaksam och hålla distans, säger Kicki.

Det finns inget tvivel om att vi måste vara modiga och tydliga och hellre stoppa en för mycket än en för lite. Hästens bästa måste alltid gå först

En av Ground Jurys viktigaste uppgifter är att övervaka ritterna under terrängdagen och ta beslut om att stoppa de ekipage där hästen inte har tillräckligt med krafter kvar. En uppgift som är mycket viktigt ur ett hästvälfärdsperspektiv.

– Det är vårt uppdrag att stoppa de ekipagen som inte är rätt förberedda eller inte är på topp den dagen. Det kan vara en balansgång eftersom hästar kan återhämta sig precis som människor. Men det finns inget tvivel om att vi måste vara modiga och tydliga och hellre stoppa en för mycket än en för lite. Hästens bästa måste alltid gå först.

Jag var i Tokyo, såg på den i stort sett tomma läktaren och tänkte att ”ja, detta var mitt OS”. Men jag drömde också om att få göra ett OS med hela världen på plats och nu blir det så.

Hon är klar för ytterligare ett toppuppdrag och hon vet vad som krävs. Mellan 26 och 29 juli riktas ridsportblickarna mot OS i fälttävlan och hon kommer att vara mitt i händelsernas centrum.

– Det känns spännande och pirrigt. Jag var i Tokyo, såg på den i stort sett tomma läktaren och tänkte att ”ja, detta var mitt OS”. Men jag drömde också om att få göra ett OS med hela världen på plats och nu blir det så. Men jag kommer inte att hinna njuta, det är för mycket jobb och för viktigt för det, säger Christina ”Kicki” Klingspor.

Toppfunktionärer vid OS i fälttävlan 2024:

Banbyggare: Pierre Le Goupil
Teknisk Delegat: Marcin Konnarski, POL
Assisterande Teknisk Delegat: Gaston Bileitczuk,FRA
Ordförande Ground Jury: Christina "Kicki" Klingspor
Domare Ground Jury: Xavier Le Sauce, Frankrike
Domare Ground Jury: Robert Stevensson, USA

Publicerad:

Aktuellt