Annons
Annons

Katarina Mungsgård ny ordförande i distanskommittén: ”Tror på kraften”

Katarina Mungsgård är ny ordförande i distanskommittén och också tävlingsryttare i sporten.

Foto: Pauline Högdahl

Katarina Mungsgård red sin första tävling i distansritt för nästan precis 20 år sedan. Nu vill hon föra sporten mot en rak, öppen och större framtid.
– Jag tror otroligt mycket på kraften som finns i svensk distansritt. Genom kommunikation och konstruktiva samtal kan vi komma samman och få sporten att växa, säger den nya kommittéordföranden.

Det var en kurs som gjorde att den snart 50-åriga fastighetsmäklaren med stort idrottsintresse fastnade för sporten hon nu ska leda.

– Jag jobbade i travstall på 90-talet och åkte på kurs i hästmassage. Där träffade jag Eva Rubin, en av svensk distansritts mest framgångsrika ryttare, och sättet som hon pratade om distansritt gjorde att det fastnade, säger Katarina Mungsgård.

Några år senare gjorde hon sin första tävling.

– Först och främst hade jag jättekul! Red lite vilse och var väldigt förvirrad men kommer ihåg att alla var så positiva och hjälpsamma.

Hästar, ryttare, groomar, tränare och arrangörer, jag tror så mycket på distansritten som helhet och på de aktiva i synnerhet.

Sedan den första tävlingen på 40 kilometer har Katarina Mungsgård gått vidare och ridit 120 kilometer godkänt på internationell nivå och under 20 år fått god inblick i svensk distansritt.

– Att söka uppdraget som ordförande i distanskommittén var ett lätt beslut. Jag är dock väldigt ödmjuk inför uppgiften. Vi kommer inte att göra rätt alla gånger men till slut kommer vi att nå resultat och nå fram. Hästar, ryttare, groomar, tränare och arrangörer, jag tror så mycket på distansritten som helhet och på de aktiva i synnerhet. De är anledningen till att jag sökt uppdraget.

Nytillträdda ordföranden i distanskommittén, Katarina Mungsgård, har stor tilltro till svensk distansritt.

Foto: Privat

 

Vilka frågor vill du driva?

– Jag vill verkligen jobba med kommunikationen. Målsättningarna ska vara tydliga och när vi fattar beslut ska bakgrunden till dem kommuniceras. Vi ska ha en sport som lever och de aktiva ska ha en öppen väg in till kommittén och inte känna osäkerhet inför att kontakta oss. Och vi måste skapa positiva och trygga tränings- och tävlingsmiljöer, säger Katarina Mungsgård.

Vi behöver sänka trösklarna in i sporten och hjälpa folk att vilja och våga. Där hänger hela sporten ihop; ryttare, tränare, domare, funktionärer och arrangörer.

Att distansritten ska växa står också högt upp på prioriteringslistan.

– Det är en jätteviktig fråga. Vi behöver sänka trösklarna in i sporten och hjälpa folk att vilja och våga. Där hänger hela sporten ihop; ryttare, tränare, domare, funktionärer och arrangörer. Vi måste stötta klubbarna och arbeta nära dem. Min plan är att besöka samtliga klubbar som arrangerar distansritt för att höra vad som funkar och vad de behöver stöttning med.

Hur känner du inför att komma i gång?

– Det ska bli väldigt spännande, säger Katarina Mungsgård.

Ett mycket stort och varmt tack till den tidigare kommittén, med Marianne i spetsen, för allt de åstadkommit.

Hon tillträde den 5 oktober och kommer att sätta samman sin nya kommitté som sedan fastställs av tävlingssektionen i november. Katarina Mungsgård tog över kommitténs ordförandeskap efter Marianne Eriksson.

– Marianne har jobbat hårt och dedikerat för distansritten både nationellt och internationellt. Ett mycket stort och varmt tack till den tidigare kommittén, med Marianne i spetsen, för allt de åstadkommit, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Publicerad:

Aktuellt