Heja-veckor sprider glädje i Vällingby

Häst ridskola, ridklubb, trygghet, Vällingby, Julia, Ridskola, Svenska Ridsportförbundet,

Cajsa Samuelson, Julia Linette Ulug och Karro Schönberg jobbar för att alla ska trivas i stallet.

Hej är ett litet ord som betyder massor.
– Under våra heja-veckor hälsar vi extra mycket på varandra. Det är kul och vi märker skillnad på stämningen i stallet, säger Julia Linette Ulug, 22, ledamot i Vällingby Ridsällskaps ungdomssektion.

Text: Margareta Borg Foto: Susanne Walström

Tisdagar, onsdagar och fredagar är givna stalldagar för Julia Linette Ulug. Helst skulle hon vara där jämt. Nu gör hon sitt tredje år som ledamot för ungdomssektionen där gemenskap och trygghet alltid står högt på dagordningen. 

– Jag älskar mitt stall och min klubb men samtidigt vet jag att alla inte mår bra och känner sig inkluderande alltid, säger hon.
I juni var hon en av trygghetsambassadörerna som var med på Stockholms Stadion. Efteråt fick hon med sig både tankar och verktyg hem till stallet, där arbetet pågår dagligen.
– Vi jobbar för att stärka vi-känslan på olika sätt. Till exempel inleder vi ofta våra olika aktiviteter med samarbetsövningar och tänker på att sprida ut barnen vid borden så att alla lär känna varandra och de som kanske inte vågar sitta med någon, får en kompis direkt, säger hon.

trygghet, trygghetsutmaning, Vällingby, heja-veckor, ridsport, ridklubb, förening, ridskola

Julia Linette Ulug och Glenn

Varje år har klubben speciella heja-veckor då alla medlemmar påminns, i stallet och i sociala medier, om vikten av ett vänskapligt hej.
– Man ska såklart alltid heja på varandra men de här veckorna gör vi det lite extra. Det blir en kul grej. De som kanske inte vågar heja annars gör det och vi märker skillnad på stämningen i stallet, säger hon.
En annan sak som är viktig för tryggheten i stallet är tillit.
– Barnen ska våga komma till oss unga ledare och prata om saker som kanske kan vara svåra att berätta för en vuxen. De måste kunna lita på att vi inte sprider vidare hur som helst, säger Julia Linette Ulug.
Hon är också glad över att vara omgiven av många vuxna som tar sitt ansvar.
– Hos oss finns ett stort engagemang bland vuxna i trygghetsfrågor och jag är stolt över att tillhöra en klubb som lägger så mycket kraft på att få oss unga att växa. 

Publicerad:

Haka på trygghets-utmaningen och tävla om biljetter till SIHS

För att stärka en schysst gemenskap i stallet utmanar nu Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends alla ridsportföreningar i trygghetsutmaningen. Samtidigt kan ni vara med och tävla om biljetter till Sweden International Horse Show.

Det finns många sätt att sprida snällhet och bidra till en schysst kultur i stallet. Det kan handla om att säga hej, berömma och lyfta varandra på olika sätt och se till att alla deltar på lika villkor.

Hur?

❤ Uppdraget till dig och/eller din förening är att sprida snällhet nästa gång du är i stallet, och fortsätta göra det under hösten.

❤ Dela med dig av det du/ni gör på sociala medier genom en bild eller film på Instagram och tagga inlägget #tryggaledare.

❤ Alla som deltar i i trygghetsutmaningen tävlar om biljetter till Sweden International Horse Show som äger rum 30 november – 3 december.
Läs mer på ridsport.se/omoss/trygghet.

Kom ihåg:

  • Berätta om aktiviteten.
  • Hur togs den emot?
  • Har du sett någon börja göra likadant?
  • Varför du tycker att andra ska testa detta i sina föreningar?

Relaterade artiklar