Här blir livet i stallet en dramapodd
%20IMG_0752.jpg)
Isabell Mugure, Bianca Werning Vecánski, Ines Ledin och Indra Lindén på plats i inspelningsstudion. Foto: Sofia Wennström
Text: Sofia Johansson Foto: Mattias Burling
Kärleken till hästen, tankar om sorg och att känna sig trygg i stallet och på ridbanan. Följ med på rid och skrivläger där eleverna får sätta ord på sina känslor.
I vanliga fall är det ganska tyst och lugnt på Södertälje Ridklubb en vanlig förmiddag mitt i veckan. Men den här dagen bubblar det av röster i cafeterian. I teorirummet ligger skrivböckerna staplade på varandra och på väggarna sitter handskrivna texter upptejpade. Den här veckan är det rid- och skrivläger på ridskolan, ett samarbete mellan Södertälje Ridklubb och Livet Bitch! Scenkonst.
– Jag trodde inte det skulle vara så kul som det, säger Melinda Agneström, 12, och fortsätter:
– Jag gillar egentligen inte att skriva så mycket. och tänkte att vi bara skulle skriva långa texter, men i början skrev vi lite kort om olika grejer och det blev en bra start. Då började jag tycka om det. Agnes Olsson, 12, håller med:
– Jag tycker det är roligt att man får vara med sina vänner och att man kan utveckla sin skrivning medan man kan blanda det med ridning. Men ridningen är roligast, säger hon.

Mycket prat och skratt när Indra Lindén, Agnes Olsson, Alice Persberg, Tuva Persson, Melinda Agnesström och Linn Olheim hänger mellan rid- och skrivpassen.

Kärlek, sorg och vänskap är några teman som tas upp under lägret.
Varje dag på ridlägret består av ett skrivpass och ett ridpass. Ridlektionen hålls av ridläraren Anna Smolander. Skrivpassen leds av dramatikerna Grete Havnesköld och Anna Nygren. Genom bidrag från Södertälje kommunen är lägret gratis för deltagarna, vilket gjort det möjligt för fler att vara med.
– Några av dem har kunnat gå just för att det var gratis, säger ridläraren och fritidsledaren Anna Smolander och fortsätter:
– Det här lägret hade ju inte kunnat bli av om vi inte fått stöd från kommunen.
I rollen som fritidsledare möter hon många ungdomar i stallet.
– Jag känner väldigt många här och det är viktigt att alla får känna sig sedda och välkomna hit. Den biten och värdegrunden jobbar vi ju med hela tiden, att alla är lika mycket värda.

Dramatikerna Grete Havnesköld och Anna Nygren.

Deltagarnas texter inspirerar till en dramapodd.
Att det inte bara är lättsamma ämnen utan även jobbiga som exempelvis avundsjuka, rädsla, orättvisor och ilska som kommer upp som teman är hon inte förvånad över.
– Ridskolan är ju en fritidsgård och där ser man också problem som även finns på vanliga fritidsgårdar. Det är mycket känslor. Allt från att älska till att hata och det som ryms däremellan.
– Det ska bli jätteintressant att fortsätta att följa detta. Jag tror att det är jättenyttigt för dem också. Det är också intressant att se effekten av detta och vad som händer med ungdomarna framåt. Även om de flesta tror jag har anmält sig till det här för ridningen tror jag också att de har utvecklats även skrivmässigt.

Mycket tankar och känslor under skrivpassen för bland andra Emma Carlsson och Vera Hammar.
Deltagarnas texter och tankar samlas i skrivböcker och samtal under ledning av dramatikerna Grete Havnesköld och Anna Nygren. Med inspiration från berättelserna skapas sedan en serie med fem ljuddraman.
– Det var så roligt att se deras engagemang och ta del av deras berättelser. Och så kul att se att det inte bara var själva ridningen som engagerade utan att de verkligen gick in för skrivandet också, säger Grete Havnesköld som både är hästtjej och ponnymamma.
– Många kom nog för att det var gratis ridläger i första hand, sen väcktes engagemanget och ungdomarna började känna ett ägandeskap över projektet och ville därför följa med i alla delar. Väldigt roligt!

Fullt fokus för Judith Israelsson Casta och Love.
Projektet tillsammans med barn och ungdomar på Södertälje Ridklubb resulterar i både roliga och oväntade delar.
– De delade med sig så mycket på så kort tid, även om tunga saker. Det kändes som att det fanns ett behov av att få ur sig det. Livet i stallet är ju otroligt dramatiskt på alla sätt, säger Grete Havnesköld.
Över hälften av deltagarna vill även vara med vid inspelningen i studion och alla som vill får på ett eller annat sätt också höras.
– Många som rider är vana vid sin lilla bubbla med hästen, det är långt ifrån skådespeleri. Att så många klev ur sin comfort zone och vågade uttrycka sig, det hade vi inte förväntat oss. Otroligt modiga, säger Grete Havnesköld.

Ines Ledin har med sig sin medryttarponny Paris på lägret.
Publicerad:
Det här är ”Min kära lilla ponny”
Löpande text

”Min kära lilla ponny” är en poddramaserie med fem olika berättelser om hästtjejer och livet i stallet. Ljuddramat är inspirerat av unga tjejers berättelser, både fiktiva och verkliga.
Ljuddramat är skrivet av Anna Nygren och Grete Havnesköld och spelades in hösten 2024 i regi av Johanna Thor.
Serien är producerad av Livet Bitch! Scenkonst genom ett samarbete med Södertälje Ridklubb. Projektet har finanseriats av Södertälje kommun, Region Stockholm och Allmänna arvsfonden. Första avsnitten släpptes 31 oktober 2024 på Spotify.
Ur deltagarnas texter
- "Min kärlek till en häst är väldigt viktig enligt mig. För desto mer jag gillar hästen, desto mer litar jag på den. Min favorithäst är såld, men min kärlek är lika stor, till och med större. Ibland längtar jag väldigt mycket efter att få träffa honom. Men det är också väldigt kul att längta."
- "Jag blev lätt jätteledsen när Laban behövde avlivas. Jag bestämde mig för att åka dit dagen innan och säga att sista hejdå. Jag åkte dit och grät så mycket att jag knappt kunde andas. Jag mådde så dåligt. Han betydde så mycket för mig."
- "Jag skulle rida min favorithäst. Vi hade bommar och hade precis gått över sista bommen. Plötsligt snubblade hon stort och innan jag hann tänka gjorde jag en volt över hennes hals. Jag landade på rygg och allt gick bra. När jag tittade på henne hade hon sand i ansiktet och stod helt still, men hon mådde bra."