Tävling för alla på Årets ridskola

Häst

Terése Classon Sundh

Gamla, unga, högt och lågt. När Årets ridskola bjuder in till klubbhoppning får alla möjlighet att prova på att tävla.

Det är söndagsmorgon i Arvika och det är lika lugnt och stilla på gatorna som klockan 15 på julafton. Men det är inte den 24 december utan en helt vanlig söndag i januari. På parkeringen vid Arvika Ridklubb är det lätt att hitta en ledig plats – än så länge.
– Men det är bra om alla står så nära varandra som möjligt, för det kommer bli mycket bilar, säger Monica Brandel Löved, 64. Hon är ridklädd och ler glatt när hon kliver ur bilen med hjälmen i handen.

2021 fick Arvika Ridklubb Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkrning och i november förra året utsågs de till Årets ridskola.
– Det var en extra rolig dag på jobbet. Det ger energi och är ett erkännande för alla som varit med och stöttat och arbetat för klubben, säger Kicki Ljosdal, ridskolechef.

Lektion

Terése Classon Sundh

Hoppning

Att ridskolan betyder mycket i Arvika märks. Här finns något för de flesta: ridlektioner, motionsgrupper, träningsgrupper, läger och rehabridning. Ridskolehästarna är hjärtat i verksamheten och älskas av både elever och ridlärare. Sex dagar i veckan går de lektion och vissa söndagar är de med på extraaktiviteter. I dag ställer de upp som tävlingshästar när det är dags för klubbhoppning. Precis som hos många andra ridskolor är klubbhoppningen (som ibland även kallas blåbärshoppning eller centimeterhoppning) ett sätt för eleverna att få prova på att tävla på sin nivå. I Arvika brukar den lägsta höjden vara tio centimeter och då ligger bommarna direkt på marken och går att skritta över. Högsta höjden för ridskoleryttare just i dag är 90 centimeter. Eleverna får själva önska höjd och häst, men det är ridlärarna som i slutänden bestämt vad som är lagom och som funkar bäst. Varje ekipage tävlar mot sig själv och i de lägre klasserna får alla deltagare rosett, medan det i de lite högre krävs en felfri runda.

Jag har sovit i natt i alla fall. Men jag får se om jag kommer ihåg banan. Det är en utmaning.

Men även om det inte står några medaljer på spel är det för många ekipage lika nervöst och spännande som om det vore en VM- eller OS-final. Monica Brandel Löved ska hoppa 40 centimeter på Jameson.
– Jag har sovit i natt i alla fall, säger hon leende och tillägger:
– Men jag får se om jag kommer ihåg banan. Det är en utmaning.

Malin Wikström

När är dags för gemensam samling och upprop går det nästan att ta på spänningen i ridhuset. Trots att det är flera minusgrader står några och huttrar i nytvättade vita ridbyxor och lånade tunna kavajer. Andra har sina vanliga ridkläder.

Malin Wikström, som håller i dagens klubbhoppning, är själv aktiv tävlingsryttare. Banan bygger hon med hjälp av eleverna. Tillsammans bär de fram bommar, hinderstöd, räknar steg och mäter.

– Vi har valt att göra det ihop. Det är väldigt bra. Det är nyttigt för dem att se och tänka till hur hindren står. De tar ofta in det bättre än när de sitter till häst och då kan man också förklara hur det funkar och prata om hur det brukar se ut på tävlingar, säger hon.

Bangång

Terése Classon Sundh

När hindren är redo är det dags att gå banan. Det blir en lång rad som följer efter Malin Wikström när hon förklarar bästa vägen före och efter hindren. Några gör som proffsen och stegar exakt hur långt det är mellan de olika hindren, andra går runt och småpratar om annat medan några passar på att värma upp sig själva genom att hoppa över hindren utan häst.
– Men jag tror att alla får med sig något. Det är inte bara varje hinder för sig som spelar in utan vägarna och anridningen påverkar, säger Malin Wikström.

När det är dags för första ekipaget att starta är det näst intill fullsatt på läktaren – vilket det ofta är på klubbtävlingarna.
– Det är väldigt kul och samtidigt lärorikt. Det blir ett bra sätt för ryttarna att lära sig hantera sin nervositet, säger Malin Wikström.
– Plötsligt kommer de in i ridhuset, läktaren är full de blir jättenervösa, Det är många som aldrig skulle tävla på riktigt och det syns ganska tydligt hur några är väldigt sammanbitna. Men för varje gång de är med brukar det bli lättare och lättare.

Kjell Åberg

Kjell Åberg, 81, är dagens äldste deltagare. Han började rida när han var 50 och tar nu lektion två gånger i veckan.
– Det är bra för motionen, säger han.

Tillsammans med stoet Lomeda blev det en felfri runda i klassen 40 centimeter.
– Jag hoppar inte så ofta numera, men har ridit henne mycket så jag känner henne väl.

En efter en hoppar banan, publiken fotar och filmar. Efter varje avklarad runda spricker ett nytt ansikte upp när de extra fina rosetterna delas ut.

Idun Mellbin

Terése Classon Sundh

Efter några timmar har hindren höjts till 90 centimeter. Idun Mellbin, 15, har ridit på ridskolan sedan hon var sex år och är ordförande i ungdomssektionen och är ofta med på olika aktiviteter.
– Det är bra förberedelse inför riktiga tävlingar, säger hon, efter att hon och skimmeln hoppat felfritt och får en rosett.

Tävlingsledaren Malin Wikström håller med och är stolt över både ryttare och hästar.
– Det är ett roligt sätt där eleverna får pusha sig själva lite. Det är inte så farligt om det blir fel. Vitsen är ju att man ska lära sig, säger Malin Wikström.

Ridskolechefen Kicki Ljosdal instämmer:
– Det är så roligt och känns så bra och tryggt när man har så fina ridskolehästar som man kan lita på och som gör ett så bra jobb att ryttarna kan fokusera på sig själva.

Publicerad:

Därför tog Arvika Ridklubb hem priset som Årets ridskola 2022

”Arvika Ridklubb är en liten förening med stort hjärta och en kvalitetsmärkt ridskola av bästa märke som alltid jobbar för att bli ännu bättre. Ett föredöme för den svenska ridskolan och en stallbacke att återvända till, hela livet.”

Arvika Ridklubb

  • Arvika Ridklubb är en föreningsdriven ridskola med drygt 300 medlemmar och 220 uppsittningar varje vecka. Ridskolan har 20 hästar.
  • Sex dagar i veckan hålls lektioner för barn och vuxna från sex år och uppåt.
  • Förutom den ordinarie lektionsverksamheten arrangeras extraaktiviteter, träningar och tävlingar för både ridskoleryttare och privatryttare.

Relaterade artiklar