Ridskola av bästa märke

Stolt skylt och ridskolechef. Vägen mot skylten har varit en lång process berättar Louise Printzlow som har jobbat i föreningen i 45 år.

Foto: @lottapictures

Att spika upp den där guldplaketten på ridhusväggen känns som något alldeles extra. Den plakett som visar att ridskola och anläggning håller högsta kvalitet. Som hos Örestads Ryttaresällskap i Malmö.

Text: Britt Ledberg

ÖRS är en av bara två ridskolor i Skåne som nu har fått Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkning. - Vi är väldigt stolta över detta, säger verksamhetschefen Maria Kristoffersson Tudering.

Anläggningen har sin grund i en bondgård från 1930-talet. Under åren har det renoverats och byggts till och i dag står här en modern anläggning med ett nytt stall, flera renoverade   stallar och två renoverade ridhus.

Hos Örestad rider man länge och ibland hela livet. Här är seniorgruppen på tur.

Foto: @lottapictures

När Malmö stad för så där tio år sedan tog över driften fick ridskolan chansen att berätta vad  den behövde.

-Man kan säga att det var startskottet för den större renoveringen. Det byggdes om mycket här då och trånga stallar fick plats för färre hästar och i stället utrymmen för skötplatser. Ett äldre stall byggdes om och fick helt ny ventilation och inredning. Och i båda ridhusen har vi fått säkerhetsbelysning, om det skulle bli strömavbrott.

Örestad är ett bevis på att ridskolor kan klara kvalitétsmålen, trots att anläggningen är gammal.

Foto: @lottapictures

- Detta att vi har klarat våra kvalitetsmål trots att anläggningen är gammal, är en sak som Skånska Ridsportförbundets besöksgrupp påpekade också, säger Maria Kristoffersson Tudering.

Kvalitetsmärkningen visar att vi har en säker ridskola, både för människor och hästar

-Kvalitetsmärkningen visar att vi har en säker ridskola, både för människor och hästar, säger Åsa Fristedt som är stallchef.

-Vi har förnyat och moderniserat en sak i taget, säger Louise Printzlow, ridskolechef.

Men det har varit en lång process. Till exempel när alla spiltor skulle ersättas med boxar och att det då behövdes ett helt nytt stall för alla hästar skulle få plats.

Stallar och ridhus har moderniserats efter hand. Idag är Örestad en modern anläggning och har även ett nybyggt stall.

Foto: @lottapictures

Det svåraste för att klara kvalitetsmålen är ändå att hitta utbildad personal, säger de alla tre. Och att ridskolan har utbildade ridlärare är en förutsättning för att alls kunna få Svenska Ridsportförbundets Kvalitetsmärkning.

Ridlärarjobbet är ju tufft med mycket kvälls- och helgarbete. Här har vi ridlärare där flera har ridit hos ÖRS sedan de var barn och som alltså varit här länge. Den kontinuiteten är väldigt bra eftersom vi kan ha en långsiktig plan också för hästarna som gör att de lättare kan hållas skadefria och friska, säger Louise Printzlow som jobbat här i 45 år nu.

Det är väl så att vi har en lika god personalanda som vi har hästhållning.

- Det är väl så att vi har en lika god personalanda som vi har hästhållning. Och det får våra ridlärare att stanna kvar, säger Maria Kristoffersson Tudering.

Hon tycker att ridskolans framtid ser ljus ut, men säger att det behövs ytterligare ett ridhus om man ska kunna korta de långa köerna där det framför allt står barn.

- En ny ridbana bidrar till större möjligheter att vara ute flera dagar i veckan, säger stallchef Åsa Fristedt.

Foto: @lottapictures

En ny ridbana som bidrar till större möjlighet att vara ute fler dagar om året med belysning och ett bra underlag som håller i alla väder, står på önskelistan säger Åsa Fristedt

Fotnot: Den andra ridskolan i Skåne som har fått Kvalitetsmärkning är Klagshamns Ryttarförening, även den i Malmö.

Genom distriktens besöksverksamhet säkrar Svenska Ridsportförbundet kvaliteten hos medlemsföreningarnas ridskolor. Hästhållning såväl som anläggning och verksamhet synas i sömmarna.
Läs mer om Svenska Ridsportförbundets kvalitetsarbete HÄR Öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Örestad Ryttaresällskap

  • Två ridlärare med utbildning Svensk Ridlärare Level II, (SLR 2). En ridlärare som är C-tränare.
  • Tre ridlärare med utbildning Svensk Ridlärare Level I, (SLR 1). Ca 700 medlemmar.
  • Två ridhus, två utebanor och en tävlingsbana med gräs. 45 Iektionshästar, både ponnyer och stora.
  • Ridskolan erbjuder allt ifrån knatteridning och nybörjargrupper till specialgrupper i dressyr och hoppning, voltigelag. Här finns också ridning för funktionshindrade.
  • Anläggningen finns i ett gömt grönområde i Fosie Industriområde i Malmö.

Relaterade artiklar