Annons
Annons

"Mustangerna" jobbar aktivt för att värva fler

Den sociala samvaron i samband med ridningen är viktig.

Foto: Stora Ekeby Ridklubb

Det första ”pensionärsgänget” hos Stora Ekeby Ridklubb kom till mer av en slump. I dag jobbar Mustangerna, som de kallar sig, aktivt för att fler äldre ska komma till klubben och de är med och stöttar dem som vill börja rida.

Birgitta Nylund, 71, var med från början i måndagens förmiddagsgrupp.
– Det blev så att vi som är pensionärer hade tid och kunde fortsätta rida, och på så vis formades vår grupp. Det är en sådan lyckokänsla att kunna göra i ordning sin häst, rida och fika och prata efteråt utan att behöva stressa, säger hon.

– Vår pensionärsgrupp deltar i ridklubbens olika evenemang, som när klubben firade sitt 50 års-jubileum till exempel och vi arrangerade en ”kulturstig” här i området. Den blev till en tipspromenad med frågor om klubben och omgivningarna. Vi har också deltagit i olika delprojekt för att aktivera fler pensionärer att komma hit och rida. Då har vi pratat väl om ridningen med andra äldre vi har träffat, vi informerade på klubbens hemsida och vi satte upp lappar här och var med budskapet att man ska börja rida igen.

Efter en prova på-dag formades ytterligare en ridgrupp med äldre där många var återvändare.
– Dit kom det också en del män, som vi ibland saknar i ridningen. Vi vill ju gärna sträva efter en blandning av kvinnor och män.

– Den gruppen rider på tisdagar och då var vi där och stöttade i början. Vi kunde hjälpa till när de nya till exempel tyckte att det var lite otäckt att kratsa hovarna, vi kände ju hästarna. Det kan ju ta ett tag att hitta tillbaka till känslan för hästar när man haft ett långt uppehåll från dem. Men då fanns vi i måndagsgruppen där för att hjälpa till och för att svara på frågor.

Birgitta Nylund tycker att ”pensionärsgrupperna” hos Stora Ekeby RK är goda representanter för sin åldersgrupp.
– Vi visar att så här kan man hålla på fastän man är äldre. Det är bra för din hälsa detta att hålla i gång din rörelse. Min kiropraktor sa att jag absolut skulle fortsätta med ridningen. Den stärker ryggen och den är bra för den fysiska hälsan i stort och för den mentala förstås. Och är det så att man lever ensam så är det ju också en viktig del bara att komma till stallet och träffa kompisar.

Citatikon

Vi är ju ingen elitgrupp utan rider för ren och skär glädje


– Som äldre måste man sätta hälsan i ett jättetydligt perspektiv. Att kunna bibehålla din hälsa när du blir äldre är väldigt viktigt. Vi är ju ingen elitgrupp utan rider för ren och skär glädje. Ridningen innebär så många sådana viktiga saker och den är för oss alla.

– Jag har provat lite gympapass också, men det är inte lika kul.

Klubbens pensionärsryttare har fått lämna åsikter till pilotprojektets ansvariga.

– Det jag fört fram att jag har saknat är vad man kan göra för oss pensionärer som redan finns i ridsporten och inte bara prata om hur man ska locka fler äldre att börja. Det är lika viktigt vad man gör för att behålla oss.

– Till exempel kan det bli en stor kostnad att rida. Vi betalar samma avgift som alla andra, men vi vill ju fortsätta om vi klarar det ekonomiskt. Det handlar också om friskvård och det sociala där vi pratar om ridningen och hästarna, som ju är det som binder oss samman. Man vill inte alltid prata pengar, men de är ju en viktig del.

Birgitta Nylunds måndagsgrupp har också börjat träffas på andra ställen än i stallet.

– Vi har till exempel haft en skördefest hemma hos en av tjejerna som är en duktig odlare och som bjöd på vegetarisk mat.

– Jag drabbades av covid och var då tvungen att stanna hemma i flera veckor. Men annars har ridningen fungerat bra under pandemin eftersom vi har goda rutiner och disciplin för att hålla avstånd, och gör det per automatik med hästarna. Så ridningen har vi kunnat hålla i gång, och det har varit viktigt eftersom vi då inte har behövt känna den isolering som många andra annars kan ha drabbats av.

Citatikon

Det är viktigt att få känna sig behövd också bara genom att vara en kamrat


Det finns ingen kollektivtrafik till Stora Ekeby RK så Birgitta Nylund kör själv bil de cirka tre milen från hemmet i Eskilstuna.
– ibland när det är väldigt kallt eller dåligt väder så kan jag tänka: Ska jag åka och rida? Men det gör jag, för det blir ett positivt socialt tryck där folk frågar efter en. Det är viktigt att få känna sig behövd också bara genom att vara en kamrat.

Birgitta Nylund rider också på drop in på fredagar och även då kommer flera pensionärer, säger hon.

­– Vi vill verkligen försöka förmå människor att komma och rida och att fortsätta med ridningen om de har gjort uppehåll. Kanske har det inte kommit så många nybörjare, det är kanske inte så lätt att som 65-plussare sitta upp på en häst för första gången. Men det har kommit många ”vilande” ryttare som tror jag bara behöver en puff över den första tröskeln.

Publicerad: