Annons
Annons

Fritidsbanken - bibliotek och skyltfönster

Ridlektion med äldre kvinna i hörnet av ridhuset.

Hos Fritidsbanken kan du låna utrustning till sport- och friluftsaktiviteter, ungefär som böcker från ett bibliotek. Men här kan du också bygga upp ett ”skyltfönster” för din förening och din idrott.

– Vi är som en marknadsplats för den lokala idrotten, säger David Mathiasson som är verksamhetschef vid Fritidsbanken Sverige med över 110 fritidsbanker som finns i landet.

Projektet som har bedrivits i Fagersta inleddes med ett möte mellan Svenska Ridsportförbundet och Fritidsbanken Sverige och sedan den lokala ridklubben och den lokala Fritidsbanken, berättar han.
– Folk från ridklubben kom på studiebesök hos oss. Tillsammans har vi sedan skapat en ”ridsporthörna” i butiken där vi har sett till att den syns väldigt väl. I den hörnan finns också annan information, som en vägbeskrivning till klubben.

– Tanken är att vår personal som möter alla olika personer som kommer för att låna, också ska kunna berätta lite mer. Som var kan man rida och tipsa om prova-på-verksamhet till exempel.

Citatikon

Fritidsbanken blir mer och mer känd och välbesökt. Fler upptäcker också att den är ett sätt att marknadsföra den lokala föreningen.

Eftersom säkerhet är viktigt inom ridsport så har man i Fagersta bestämt att utrustning som hjälmar till exempel, ska finnas hos ridklubben.

Fler fritidsbanker är på gång och bara i år har man lånat ut över 600 000 prylar, säger David Mathiasson.
– Fritidsbanken blir mer och mer känd och välbesökt. Fler upptäcker också att den är ett sätt att marknadsföra den lokala föreningen. Vi är duktiga på att hitta nya målgrupper. Det går att hitta till en förening via Fritidsbanken, när man kommer för att låna grejer.

Exempel på grupper som besöker Fritidsbanken är skolklasser, turister, HVB-hem, barn, föräldrar, pensionärspar.
– Tanken med utlånen är att fler ska röra sig aktivt och ges ett brett urval av prova-på-idrotter. Det gynnar hela idrottslivet. Ryttarklubben i Fagersta och personalen på Fritidsbanken tycker att det har blivit ett riktigt roligt samarbete för att fler ska upptäcka glädjen med ridsport.

– Kanske har du tänkt dig att låna en innebandyklubba eller ett par skridskor. Men så ser du det härliga hörnet för ridsport och upptäcker då den idrotten.

Först ut bland idrottsförbund att upptäcka det här samarbetet var Svenska Castingförbundet. Folk därifrån besökte Fritidsbanken på flera platser för att berätta hur man utövar casting. De berättade var i just den kommunen man kan göra det och tillsammans med Fritidsbankens personal funderade man över hur man skulle kunna fånga upp individer som ville komma till en castingförening.
– Det blev till en castinghörna i butiken där fler kunde upptäcka den här sporten, säger David Mathiasson.

Citatikon

Just den här personliga kontakten gör Fritidsbanken till en ny plattform för att folk ska söka sig till en förening.

– Just den här personliga kontakten gör Fritidsbanken till en ny plattform för att folk ska söka sig till en förening. Det är enkelt och det är lekfullt.

Nästa förbund ut var Curlingförbundet som ville lansera ”floorcurling” som utövas inomhus med stenar på hjul. Umeå Curlingklubb lämnade då över ett set floorcurling till Fridsbankens personal som samtidigt fick testa is-curling.
– Det blev succé och personalen tyckte sedan att alla skulle testa curling. Sporten har aldrig fått så stor exponering för nya utövare.

– I Fagersta har Fritidsbankens personalen blivit inbjuden att rida, det vet jag, säger David Mathiasson.

– Ridsporten vill ju vara för alla och vill att fler ska hitta till föreningarna. Här via Fritidsbanken har vi en ny arena. De som inte alls hade tänkt sig att prova ridsport, den gruppen kan man nå via oss.

Publicerad:

Fakta om Fritidsbanken

 

  • Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna insamlad begagnad utrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök.
  • Lånetiden är 14 dagar och allt är gratis.
  • Oftast finansieras den lokala Fritidsbanken av kommunen. Under 2021 har Fritidsbanken Sverige fått bidrag från bland andra Riksidrottsförbundet, Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande och Kronprinsessparets Stiftelse.
  • Den första Fritidsbanken öppnades 2013 i Deje i Värmland. I dag finns den på 112 platser runt om i landet.
  • Har under åren fått en mängd utmärkelser som Bris-priset, Årets Peppare, Fair Play-priset, Karlstads kommuns klimatpris, Nyköpings integrationspris och Återvinningsgalans Hederspris.

Läs mer och se var din närmaste Fritidsbank finns Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.