Annons
Annons

Ridlärare

Uppsittning Timrå Ryttarförening 2019.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet strävar efter att all verksamhet inom ridsporten sker under ledning av utbildade ledare och ridlärare. Svenska ridlärare arbetar för bra säkerhet och god hästvälfärd.

Diplomerad Svensk Ridlärare finns på tre nivåer I , II och III, där III är den högsta nivån. Utöver dessa finns hedersutnämningen Svensk Fellow.

I arbetet ingår bland annat hästhållning, utbildning av ryttare och hästar med mer. Du hittar det i kompetensbeskrivningen för respektive nivå (se länkar i högerspalten). Diplomerad Svensk Ridlärare behärskar ridning, undervisning och hästutbildning i dressyr, hoppning och terräng samt viss körning.

För att tituleras Diplomerad Svensk Ridlärare ska godkänt yrkesprov och viss praktik genomföras. Vad som gäller för yrkesprov hittar du här.

Vill du pröva yrket så finns ridledarutbildningen som en introduktion.

Basutbildningen är obligatorisk och ett behörighetskrav för att gå Svenska Ridsportförbundets utbildningar till Ridledare och Ridlärare. Kontakta ditt distrikt för information om var och när Basutbildningen arrangeras.

Utbildning via Hästsportens Folkhögskola

Vägen till att bli diplomerad ridlärare kan gå via Hästsportens Folkhögskola, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som håller i flera utbildningar inom ridsporten. Varje nivå av SRL har en egen kurs. Kursen avslutas med yrkesprov som tillhandahålls av Svenska Ridsportförbundet.

Vill du läsa mer om fördelarna med ridlärarutbildningen? I en intervju berättar Moa Nilsson vid Hallsta Ridklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om varför hon valde att gå utbildningen.

Lista över diplomerade ridlärare

Fortbildning för ridlärare och tränare

Fellow

Svensk ”Fellow” är den finaste titel en aktiv inom ridskole- och ridsportens utbildningsvärld kan uppnå. Titeln går inte att uppnå på annat sätt än utnämning. Det är Svenska Ridsportförbundets Ridskole – och Utbildningssektion tillsammans med Ridlärarrådet som utser en ”Fellow”.

En "Fellow" inom Svenska Ridsportförbundet kännetecknas av följande

  • Ridläraren har en formell kompetens på högsta nivå
  • Ridläraren har varit mångårigt och framgångsrikt verksam inom ridsporten, främst inom ridskoleverksamheten.
  • Ridläraren är minst 40 år gammal.

Fakta

Utbildningssystemet grundas på ett internationellt system som används av International Group for Equestrian Qualifications, (IGEQ), med 31 medlemsländer.
IGEQ är en organisation som har arbetat fram en internationell standard för utbildningsnivåer inom ridsporten.

Erbjudande - Strongvoice

Erbjudande till diplomerade ridlärare

Publicerad: