Annons
Annons

Paraledare

Felicia Grimmenhag och Marie Tuesjö.

Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att göra ridsporten tillgänglig för alla. Ett led i detta arbete är förbundets utbildningar för paraledare.

Drygt en miljon människor i Sverige lever med någon form av funktionsnedsättning. För alla dessa människor kan hästen och stallet erbjuda en värdefull frizon. Hästen är helt fri från fördomar och mötet med hästen sker på lika villkor för alla.

Kurserna för paraledare ska dels ge den grundläggande kunskap som krävs för att leda och möta ryttare och kuskar med funktionsnedsättning men även väcka tankar och inspirera till att söka ytterligare kunskap.

Grundkurs för paraledare

Grundkurs för paraledare vänder sig till ledare i föreningar som har eller vill starta upp verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning.

Kursens syfte

Syftet med kursen är att förmedla en grundläggande kunskap i att leda och möta ryttare och kuskar med funktionsnedsättning samt att väcka tankar och inspirera till att söka ytterligare kunskap.

Kursens mål

Målet med kursen är att ge deltagarna grundläggande kunskaper för att de ska kunna vara behjälpliga vid och/eller bedriva verksamhet i föreningen för ryttare eller kuskar med funktionsnedsättning. Deltagarna ska bli stärkta i sin roll som ledare/medhjälpare och få uppslag på hur de kan skapa förutsättningar för att få personer med funktionsnedsättning inkluderade i föreningsverksamheten. Alla ska kunna dela den glädje och gemenskap som finns i ridsporten oavsett förutsättningar.

Om kursen

Kursen, med utsedda kursledare, får arrangeras av föreningar och distrikt anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Kontakta ditt distrikt om du eller din förening är intresserad av att delta i eller arrangera en kurs.

Kursen består av en webbaserad del kombinerat med fysiska träffar. Webbdelen består av 10 avsnitt med texter, filmer och reflektionsuppgifter som ska genomföras innan det fysiska tillfället. De fysiska kursträffarna innehåller teoretiska och praktiska moment. De fysiska träffarna genomförs under heldagar eller vid flera kortare tillfällen. Materialet till kursen finns att köpa hos SISU Förlag - klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupning Paraledare (tidigare FU3)

Nu är anmälan öppen för årets kurs! Klicka här för att komma till anmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Datum för årets kurs är 12-14 Augusti samt 6-8 November.

Kursen innefattar sex kursdagar, vid två tillfällen, för dig som håller lektioner för ryttare med funktionsnedsättning.

Fördjupning Paraledare riktar sig framför allt till dig som håller eller kommer att hålla lektioner för ryttare med funktionsnedsättning på ridskola i ansluten ridklubb.

Utbildningen syftar till att försöka ge en viss kunskap i pedagogik för instruktörer, instruktionsmetodik och viss ridlära samt specialpedagogik. I utbildningen ingår även verksamhetsbesök och hemuppgift. Utbildningen består av sex utbildningsdagar, uppdelat på två tillfällen.

Som deltagare ska du ha genomgått Basutbildningen, Grundkurs Paraledare (FU1 och FU2) samt ha dokumenterad erfarenhet av lektionsverksamhet för ryttare med funktionsnedsättning samt styrkt ridvana lägst motsvarande Ryttarmärke 3 och teoretiska kunskaper motsvarande ryttarmärke 4. Kursen är främst teoretisk men med praktiskt inslag på ridskola så medtag ridkläder. Anmälan bindande. Intyg från tidigare kurser och på sökandes ridvana tillsammans med uppgift om utbildning och erfarenhet skickas separat till sofia.torna@ridsport.se

Tilläggsutbildning med inriktning terapi & specialpedagogik

För dig som är yrkesverksam inom hälso- och sjukvård, socialt arbete och skola och är intresserad av att använda hästar och dess miljö som terapeutisk/pedagogisk resurs finns en tilläggsutbildning med inriktning terapi & specialpedagogik.

Utbildningen genomförs av Hästsportens folkhögskola på Strömsholm i samverkan med Svenska Ridsportförbundet. Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Sofia Törnå
sofia.torna@ridsport.se
Tel. 0220 456 43

Publicerad: