Annons
Annons

Paraledare

Felicia Grimmenhag och Marie Tuesjö.

Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att göra ridsporten tillgänglig för alla. Ett led i detta arbete är förbundets utbildningar för paraledare.

Drygt en miljon människor i Sverige lever med någon form av funktionsnedsättning. För alla dessa människor kan hästen och stallet erbjuda en värdefull frizon. Hästen är helt fri från fördomar och mötet med hästen sker på lika villkor för alla.

Kurserna för paraledare ska dels ge den grundläggande kunskap som krävs för att leda och möta ryttare och kuskar med funktionsnedsättning men även väcka tankar och inspirera till att söka ytterligare kunskap.

Grundkurs för paraledare

Grundkurs för paraledare vänder sig till ledare i föreningar som har eller vill starta upp verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning.

Kursens syfte

Syftet med kursen är att förmedla en grundläggande kunskap i att leda och möta ryttare och kuskar med funktionsnedsättning samt att väcka tankar och inspirera till att söka ytterligare kunskap.

Kursens mål

Målet med kursen är att ge deltagarna grundläggande kunskaper för att de ska kunna vara behjälpliga vid och/eller bedriva verksamhet i föreningen för ryttare eller kuskar med funktionsnedsättning. Deltagarna ska bli stärkta i sin roll som ledare/medhjälpare och få uppslag på hur de kan skapa förutsättningar för att få personer med funktionsnedsättning inkluderade i föreningsverksamheten. Alla ska kunna dela den glädje och gemenskap som finns i ridsporten oavsett förutsättningar.

Om kursen

Kursen, med utsedda kursledare, får arrangeras av föreningar och distrikt anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Kontakta ditt distrikt om du eller din förening är intresserad av att delta i eller arrangera en kurs.

Kursen består av en webbaserad del kombinerat med fysiska träffar. Webbdelen består av 10 avsnitt med texter, filmer och reflektionsuppgifter som ska genomföras innan det fysiska tillfället. De fysiska kursträffarna innehåller teoretiska och praktiska moment. De fysiska träffarna genomförs under heldagar eller vid flera kortare tillfällen. Materialet till kursen finns att köpa på Sisu Idrottsböcker - klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördjupning Paraledare (tidigare FU3)

Revideringen av tidigare FU 3 är under arbete. Kursen är beräknad att återupptas under hösten 2024.

Tilläggsutbildning med inriktning terapi & specialpedagogik

För dig som är yrkesverksam inom hälso- och sjukvård, socialt arbete och skola och är intresserad av att använda hästar och dess miljö som terapeutisk/pedagogisk resurs finns en tilläggsutbildning med inriktning terapi & specialpedagogik.

Utbildningen genomförs av Hästsportens folkhögskola på Strömsholm i samverkan med Svenska Ridsportförbundet. Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Sofia Törnå
sofia.torna@ridsport.se
Tel. 0220 456 43

Publicerad: