Annons
Annons

Rörelseglädje på barnens villkor

Käpphästekipage i väntan på sin tur SIHS.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Käpphästar lockar till lek och rörelse och öppnar dörrarna till en härlig hästvärld där bara fantasin sätter gränser. Filmen nedan visar hur käpphästarna kan användas för att motivera mer rörelse i skolan.

De är hela ridsporten i miniatyr och suveräna kunskapspridare när det gäller att lära mer om hästar och ridsport och till exempel ridbanans vägar, säkra grepp och allt runtom tävling. Men framför allt handlar käpphästar om att ha kul tillsammans med kompisar, hitta på hästarnas personligheter och forma sitt alldeles egna stall. Visst är det bra att käpphästarna trivs precis lika bra i vardagsrummet, som på stallbacken eller skolgården.

Käpphästar betyder rörelse och tränar både benstyrka, kroppskontroll och koncentration. Ett kul pyssel är att göra sin egen käpphäst och kanske en egen rid- eller hoppbana. Det behöver inte alls vara krångligt. Vips kan en gammal bandyklubba förvandlas till käpphäst? På hoppbanan funkar pinnar och stubbar precis lika bra som färgade bommar och hinderstöd.

Intresset för käpphästar växer så det knakar och vi jobbar för att ta vara det galopperande intresset och inspirera fler att upptäcka rörelseglädjen tillsammans med ”käppisar”.

På den här sidan kommer vi fylla på med mer pyssel, tips och inspiration efter hand.

Publicerad:

Arbetar du inom skolan?

Käpphästar är lek och rörelse men kan också involveras inom flera områden i skolan:

  • Gymnastik såklart - på skolgården, i skogen eller i gymnastiksalen.
  • Slöjd - att göra en egen käpphäst är inte svårt, en begagnad bandyklubba, en raggsocka, några tygbitar till öron och snören till tyglar.
  • Hållbarhet - ta vara på begagnade grejer.
  • Samarbete - hjälp varandra att göra och ta hand om käpphästarna.
  • Djur och natur - teori kring hur hästar (och andra djur) lever naturligt, vad de äter och mår bra av.

Rörelsesatsning i skolan är ett projekt inom Riksidrottsförbundet som syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Satsningen ska ännu tydligare agera samverkande mellan skolan och idrottsrörelsen. Det innebär en ökad möjlighet för idrottsföreningar att både inspirera till rörelse/folkhälsa och värva nya medlemmar bland barn och ungdomar.