Annons
Annons

Aktiva och antidopning

Fälttävlansryttaren dricker vatten på flaska.

Foto: Mikael Sjöberg

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Här hittar du mer information och länkar som är bra att ha koll på.

Antidopingarbetet inom idrotten är globalt organiserat vilket beskrivs i Wada Länk till annan webbplats.:s globala regelverk World Anti-Doping Code. Den globala antidopingkoden gäller även i Sverige vilket betyder att idrottare i Sverige följer samma dopingregler som övriga världens idrottare. Antidoping Sverige Länk till annan webbplats. är den nationella antidopingorganisationen som leder, samordnar och utvecklar det nationella antidopingarbetet inom idrotten.

Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet

Målet med antidopingarbetet är att försäkra alla ryttare deras självklara rätt att delta och tävla i en dopingfri svensk ridsport. Svenska Ridsportförbundet tar avstånd från all form av doping och har ett övergripande ansvar för utbildning i antidoping för alla medlemsföreningar, landslag, elitryttare, ledare och tränare inom ridsporten.

Behöver jag ansöka om medicinsk dispens?

Idrottsutövare som är på hög tävlingsnivå, enligt Svenska Ridsportförbundets definition, ska alltid söka en medicinsk dispens så snart behandling påbörjas/planeras. Sökvertyget Röd-gröna listan Länk till annan webbplats.är ett hjälpmedel där du enkelt får svar på om ett läkemedel är dopingklassat eller inte.

Dispensansökan hos Svensk Antidoping

Svenska Ridsportförbundets definiton av idrottsutövare på hög tävlingsnivå är ryttare, kuskar och voltigörer som är uttagna till senior-, junior-, ungdomslandslag eller motsvarande samt ryttare, kuskar och voltigörer som tävlar internationellt. Uppfyller du någon av kriterierna behöver du ansöka om dispens. Ansök och läs mer här. Länk till annan webbplats.

Dispensansökan hos FEI

Aktiva som finns med på FEIs internationella ranking enligt FEIs definition av "international-level athlete" som du hittar här Länk till annan webbplats. ska ansöka om dispens (Therapeutic Use Exemptions) direkt hos FEI. Ansök och läs mer här Länk till annan webbplats..

Retroaktiv dispensansökan

Aktiva som inte tillhör landslag eller tävlar internationellt räknas som övriga idrottsutövare och ska ansöka om dispens retroaktivt. Vilket innebär att man vid händelse av en dopingkontroll där doping/analysresultatet är positivt, kommer den aktiva att bli kontaktad och bli ombedd att inkomma med en retroaktiv ansökan om medicinsk dispens där man ska styrka sitt behov av dopingklassad substans/metod. Om den retroaktiva dispensansökan godkänns avförs ärendet.

Dopingprov

Dopingprov kan tas både vid träning och tävling. Vi vill undvika att någon råkar ut för ett positivt dopingprov på grund av okunskap vad gäller till exempel intag av kosttillskott och ansökan om dispens.

Antidoping Sverige avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott.

Mer information om vilka läkemedel som omfattas, regler för dispenser, dopingkontroll samt bestraffning finns på Antidoping Sveriges Länk till annan webbplats. hemsida. World Anti Doping Agencys (WADA) dopinglista Länk till annan webbplats. talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna inom idrotten. Sökvertyget Röd-gröna listan Länk till annan webbplats.är ett hjälpmedel där du enkelt får svar på om ett läkemedel är dopingklassat eller inte.

Vaccinera klubben mot doping

Kunskap förebygger doping. Med hjälp av e-utbildningen "Vaccinera klubben" kan föreningen se till att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna. Vi uppmanar alla föreningar att genomföra e-utbildningen.

Ren Vinnare, e-utbildning

E-utbildningen ”Ren Vinnare” tar upp det mest grundläggande inom antidoping för idrottare. Den riktar sig särskilt till idrottsutövare men också till tränare och annan stödpersonal.
- Jag har själv gjort den. Den var mycket bra. Jag uppmanar både ryttare och alla i teamet kring ryttaren att genomföra utbildningen, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Publicerad: