Annons
Annons

Aktiva och antidopning

Fälttävlansryttaren dricker vatten på flaska.

Foto: Mikael Sjöberg

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna. Här hittar du mer information och länkar som är bra att hålla koll på.

2021 kom en ny World Anti-doping Code, som också gäller i Sverige. I koden finns krav på utbildning för föreningar och aktiva.

Vi vill uppmana alla föreningar att genomföra ”Vaccinera klubben” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så här arbetar vi

Målet med antidopingarbetet är att tillförsäkra alla ryttare deras självklara rätt att delta och tävla i en dopingfri svensk ridsport. Svenska Ridsportförbundet tar avstånd från all form av doping och har ett övergripande ansvar för utbildning i antidoping för alla medlemsföreningar, landslag, elitryttare, ledare och tränare inom ridsporten.

Dopingprov

Dopingprov kan tas både vid träning och tävling. Vi vill undvika att någon råkar ut för ett positivt dopingprov pga av okunskap vad gäller t.ex intag av kosttillskott och ansökan om dispens.

RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott.

Mer information om vilka läkemedel som omfattas, regler för dispenser, dopingkontroll samt bestraffning finns på RF:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ren Vinnare, utbildning

Det finns en e-utbildning i antidopningsfrågor kallad ”Ren Vinnare”.
- Jag har själv gjort den. Den var mycket bra. Jag uppmanar både ryttare och alla i teamet kring ryttaren att genomföra utbildningen, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Publicerad: