Annons
Annons

Säker med häst kunskapsrally

I Säker med häst Kunskapsrally i samarbete med Folksam handlar det om att ha hästkoll och snabbt fixa frågorna i vårt Snapchatfilter. Har du kört rallyt? Här är de rätta svaren.

Den 7 juni klockan 17 kommer en utslagsfråga till alla som svarat rätt i rallyt och som tävlar om fina priser. Tre vinnare får presentkort på vardera 1 000 kr till vår webshop. Lägg till oss på Snap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och håll koll. Kanske är det du som vinner.

Fråga 1
Slag med ridspö är förbjudet på hopptävling.
Ja, det stämmer. Spö är endast är ett komplement till andra hjälper. Från och med 2023 gäller skärpta regler kring spöhantering vid hopptävling. Ryttaren får endast använda sitt spö för att peta hästen lätt (max 2 gånger) exempelvis på bogen för att visa hur den ska göra. Felaktig användning leder till avstängning.

Fråga 2
Du får alltid hoppa högre på framridningen än höjden i den klass du ska tävla i.
Stämmer inte. Du måste hålla dig till höjden i aktuella tävlingsklassen.

Fråga 3
När du anmäler en häst till en tävling i TDB intygar du att den är frisk.

Stämmer bra. Med hästägarförsäkran ansvarar anmälaren till tävling för att häst eller ponny som kommer tävling inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit under de tre senaste veckorna före tävlingens början. Det är även ryttarens ansvar, enligt TRI moment 112. Läs mer

Fråga 4
I ponnydressyr och ponnyhoppning är alla bett tillåtna.

Nix, stämmer inte. Det är reglerat i tävlingsreglementet och reglerna för ponny och häst samt hoppning och dressyr skiljer sig åt.

Fråga 5
Hjärntrappan finns för att vässa koncentrationen inför tävling.

Nej inte alls! Svenska Ridsportförbundets hjärntrappa finns för att hjälpa ryttare som har drabbats av en hjärnskakning och innehåller sex kloka steg tillbaka i sadeln igen för att undvika framtida med. Om du ramlar av och slår i huvudet ska du alltid ta det varligt och ge hjärnan tid att hämta sig innan du sitter upp igen. Det är livsviktigt!
Lär dig de sex stegen.

Fråga 6
Dressyr, maraton och precision är tre moment i en komplett tävling i sportkörning.

Stämmer. Är du sugen på att testa sportkörning? Här kan du läsa mer om hur du kommer igång.

Fråga 7
Finalen i Folksam Ponnyallsvenska avgörs under Falsterbo Horse Show. 

Nej, stämmer inte. Folksam Ponnyallsvenska avgörs under Strömsholmsdagarna 1-6 juni. Falsterbo är däremot finalarena för Folksam Elitallsvenska. Heja heja alla lag i allsvenskorna!



Kunskapsrally mars 2023

En säker ridsport handlar en hel del om hästvälfärd. Om vi lär oss mer om hästar och tar hänsyn till deras naturliga behov och beteende blir vi säkrare tillsammans.

Här är svaren på rally-frågorna. Hade du hästkoll?:

Hästen trivs bäst i flock
Hästar är flockdjur som behöver kontakt med andra hästar hela dygnet och kompisar som kliar och viftar bort flugor. Om hästen inte för utlopp för socialt umgänge är risken stor att den utvecklar beteendestörningar som till exempel vävning, krubb-bitning aggressivitet och apati. Flocken betyder trygghet och det därför inte så konstigt att hästar kan ha svårt för att bli lämnade i stallet eller i hagen, att gå från stallbacken eller till exempel ensamma in i en transport.

Hästen äter mycket

Det är många meter tarm (20 - 30m) som ska hållas i trim. Rörelse och möjligheten att tugga länge är viktigt för hästens tarmar och matsmältning ska fungera. Hästen är en gräsätare som behöver grovfoder som gräs, hö eller hösilage för att må bra. De flesta hästar klarar sig på enbart grovfoder, om det är håller hög kvalitet och ges i rätt mängd. Hästar behöver också tugga mycket för att må bra och det får de när de sakta maler grovfodret mellan sina tänder.

Hästen är varm
Normaltemperaturen ligger på mellan 37,5 och 38,2 grader .

Hästar behöver ingen telefon
Hästar kräver 100% uppmärksamhet så att du kan läsa av din häst och snabbt reagera och gärna innan något händer. Din häst är också värd din fulla uppmärksamhet, men h a en laddad mobil med i fickan om något skulle hända.

Hästar ser bra men inte överallt
Hästens har stora ögon på var sin sida av huvudet och ett stort synfält för att kunna upptäcka faror i det vilda. De ser nästan helt runt om sig men rakt framför nosen och rakt bakom hästen finns ett smalt blint område där hästen inte kan se alls. Skärpan i synfältet är heller inte detsamma i hela synfältet.

Hästar hör bra och talar med öronen
Hästar hör jättebra . Öronen är trattformade och innehåller flera muskler så de kan vridas nästan ett helt varv. På så sätt kan hästen fånga upp ljud från alla håll och kanter oavsett från vilken riktning som ljudet kommer från. Öronen är en viktig del av hästens språk och hästar använder sina öron för att kommunicera med varandra.

Kolla vilka fina priser:
1:a pris: Bäst i test-hjälm från Folksams ridhjälmstest, Charles Owen My PS och inlogg till Ryttarutveckling 1.
2:a och 3:e pris: Ryggsäck från ridsportens supporterkollektion och inlogg till Ryttarutveckling 1.
4:e-6:e pris: Inlogg till Ryttarutveckling 1.

Ryttarutveckling 1 är en pinfärsk kunskapsajt i vår Utbildningsportal med både häst- och ridkunskap.

På vår hästkunskapssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta massor av hästkunskap.

Om Säker med häst Kunskapsrally
Under Gothenburg Horse Show gick startskottet för Säker med häst Kunskapsrally. En frågesport på Snapchat och i vårt AR-filter där det gäller att spetsa öronen och svara på frågor om hästar i rekordfart.

Klicka på snapkoden och var med i vårt kuskapsrally

Publicerad: