Annons
Annons

Tränare med kvalitet för ridsport i världsklass

Ankan Karlsson, Flyinge,  utbildar bland annat hopptränare.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Varje år utbildar och fortbildar Svenska Ridsportförbundet cirka 900 licensierade tränare.
– Diplomeringen är en kvalitetssäkring och ett bevis på att tränaren har dokumenterade kunskaper i hästvälfärd, pedagogik och ridning/körning, säger Lollo Magnusson som arbetar med för tränarutbildningen på Svenska Ridsportförbundet.

För ridsport i världsklass krävs tränare i toppklass. Tränare spelar en viktig roll för ridsportens utveckling.
– Tränarrollen innebär så mycket idag, de ska både stötta, peppa, leda, coacha och sprida kunskap. Du förväntas kunna leda människor i olika åldrar - och dessutom en häst, säger Elisabet Lundholm som är ordförande i Svenska Ridsportförbundets referensgrupp för ridlärar- och tränarutbildning.
– Vi vill utbilda bra förebilder som lär ut ridning med kvalité och har djup kunskap om hästar, hästvälfärd och ridning/körning med kvalité. Det ska vara lyhörda ledare som är genuint intresserade av att utveckla både hästar och människor. Och som framför allt gör att eleven har roligt med din häst.

Elisabet Lundholm är Mastertränare, varit förbundskapten i dressyr och tränat fälttävlansryttare upp till olympisk nivå.

Foto: Roland Thunholm

Sedan 1991 tränarutbildning i alla discipliner inom Svenska Ridsportförbundet. Tränarna delas in i tre kategorier, C, B- och A tränare. För att få licens på de olika nivåerna krävs utbildning och vissa förkunskaper.
Läs mer om tränarutbildningen
– Det är ett system som står för kvalité och dokumenterad kompetens. Det finns givetvis kompetenta tränare som inte finns i vårt system, men det här systemet ger en tydlighet gentemot eleverna, gör att vi strävar åt samma håll och har ett gemensamt synsätt och kunskaper när det gäller till exempel hästvälfärd, säkerhet, etik och moral, säger Lollo Magnusson.

För att behålla behörigheten krävs att tränaren går en fortbildning varje år.
– Det är viktigt att hela tiden fylla på med kunskap. Tränarutbildningen är ett levande system som vi utvecklar och anpassar hela tiden i takt med aktuell forskning och beprövad erfarenhet.
­Fortbildningar ges både centralt och i våra ridsportdistrikt där tränarna får möjlighet att lära av de bästa.
– Vi fyller vi på med både hästvälfärd, hästens motorik, träningsfysiologi, pedagogik, idrottspsykologi och till exempel demos i manegen där vi löser problem och får nya perspektiv eller kanske pratar om att undervisa barn och i grupp, säger Lollo Magnusson.

För att söka till C-tränarutbildningen behöver du ridsportens Basutbildning för ledare i ryggen och godkänt yrkesprov för Hästskötarexamen.
– Det finns de som ryggar för just den delen eftersom det såklart kräver kunskap. Men är man på den här nivån och du varit verksam i sporten en tid så borde det verkligen inte vara ett problem. Kunskaperna i Hästskötarexamen behöver du ju ha i tränarjobbet.

När det gäller att välja tränare själv tycker Lollo Magnusson att du ska vara både kritiskt och tänka långsiktigt.
–Framför allt ska man ju välja en tränare som passar just dig och din häst och som är intresserad av att utveckla er över tid. Det är såklart bra om tränaren dessutom har dokumenterade kunskaper.

Mastertränare är ytterligare en nivå av elittränare som ”håller odiskutabel integritet och håller högsta professionalism i sitt utövande”. Här kan du se vilka dessa är och vad som krävs för att nå dit.
Elisabet Lundholm är Mastertränare i dressyr med lång erfarenhet av att utbilda ryttare, hästar och tränare.
– Som tränare är det viktigt att tänka igenom vad man står, vilken typ av tränare och förebild vill jag vara? Det är först när jag är på det klara med vad du vill själv som du kan börja läsa andra på ett verkligt sätt, menar hon.
Egenskaper som klär en bra tränare är ärlighet och öppenhet. Och konsten att kommunicera. I relationen mellan tränare och elev understryker Elisabet framförallt vikten av att vara överens om målet och de insatser som krävs för att komma dit.
– Det gäller att ha en öppen och förtroendefull dialog med sina elever. En tränare ska skapa trygghet, sätta realistiska mål och tro på att eleven verkligen kan nå dit. Sen är det såklart alltid den aktive själv som bär ansvaret att komma hela vägen fram.

Vi hyllar ridsportens tränare med pris på Ryttargalan. Träffa Årets tränare 2022 Catrin Henriksson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Marie Kahrle är tränare i sportkörning.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Publicerad:

Aktuellt