Annons
Annons

Kom ihåg Munkollen!

Låt munkollen bli en rutin inför ridning. Här visar Ylva Rubin, veterinär och hästodontolog vad du ska titta efter. 

Foto: Svenska Ridsportförbundet

– Gör Munkollen till en rutin innan du rider för att tidigt upptäcka förändringar i hästens mun. Det säger Ylva Rubin, veterinär och hästodontolog, som i en ny film visar hur en munkoll hemma går till.

En häst kan inte säga ifrån om den har ont och därför måste du som ryttare vara extra vaksam på förändringar i hästens normala utseende eller beteende.

–Små skador kan snabbt bli stora problem om de inte upptäcks och tas om hand i tid, säger Ylva Rubin.

Hästar kan få skador i munnen av olika anledningar. Vi som har hand om hästar är skyldiga att göra vad vi kan för att förebygga skador och upptäcka de som eventuellt uppstår. Upptäcks en bettskada på tävling kan den leda till startförbud.

– Det finns vissa bettrelaterade skador som vi bör ge särskild akt på och som kan kräva lång bettvila. Men många gånger handlar det om små sår som kan jämföras med ett skoskav, och som läker snabbt om vi tar hand om det på rätt sätt.

Upptäcker du förändringar i hästens mun är det viktigt att inte fortsätta rida med bett vare sig på träning eller tävling. Be om hjälp om du inte vet varför skadorna uppstått, för att få råd hur du ska hantera dem och vad som krävs för att de inte ska återkomma.

Munkollen är en del i ett större kunskapspaket – Munpaketet – om hästens munhälsa och som vänder sig till ryttare på alla nivåer och är framtaget av förbundsveterinär Peter Kallings i samarbete med hästodontolog Ylva Rubin och förbundets veterinära referensgrupp. Här visar Ylva vad du bör kolla efter.

Munstegen - Goda råd till överdomare och tävlingsveterinärer Länk till annan webbplats.

Läs mer om Munkollen och om förebyggande munhälsa.

Munkontroller på tävling visar goda resultat - ny statistik om mun- och nosgrimmekontroller

Munkoll – så här gör du

Använd grimma och grimskaft, ha gärna en medhjälpare och akta fingrarna.

  1. Kom ihåg att alltid stå vid sidan av hästen, aldrig framför. Gör kollen på båda sidor av munnen.
  2. Kolla nosryggen och under hakan efter till exempel skav av nosgrimmor.
  3. Kolla på läpparnas ut- och insidor.
  4. Sära på mungiporna och vänd dem lite utåt för att se om där finns sår- eller tryckskador i munslemhinnan. Akta fingrarna, men det är bra att se minst tre centimeter in i mungipan.
  5. På lanerna, den tandfria delen i munnen där bettet ligger, kan det också finnas skador.

Publicerad:

Aktuellt